Η έξαρση στα Βαλκάνια πιέζει την Ελλάδα – Ο «χάρτης» των νοσοκομείων αναφοράς – Ψάχνουν τις επαφές των δύο Σέρβων τουριστών από την Αιδηψό.
Τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού και οι μικρές τοπικές εξάρσεις ανά την επικράτεια χαρακτηρίζουν και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, του μήνα που πραγματοποιήθηκε και το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα μας, μετά την πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα που είχε σχηματιστεί το προηγούμενο δίμηνο.
Όπως έγινε γνωστό σήμερα, ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού εντοπίστηκαν στη Θάσο. Συγκεκριμένα, με ανάρτηση στο Facebook, ο Δήμος Θάσου ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε η «ύπαρξη ασυμπτωματικών φορέων του ιού Covid 19». Η επιβεβαίωση πραγματοποιήθηκε από δείγματα που ελήφθησαν κατά την είσοδό τους στη χώρα μας. Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω τουρίστες είναι ασυμπτωματικοί στη νόσο και έχουν μεταφερθεί σύμφωνα με τις οδηγίες και την επίβλεψη του ΕΟΔΥ στο ξενοδοχείο καραντίνας.
Η σταθερή ροή νέων κρουσμάτων που διαπιστώνεται και στα εισαγόμενα περιστατικά αλλά και στις επιδημικές εστίες κρατούν σε εγρήγορση τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές. Χθες καταγράφηκαν 17 εισαγόμενα κρούσματα, και συνολικά από την αρχή του μήνα έχουν αναφερθεί 103. Επίσης, μονοψήφιος αριθμός κρουσμάτων ανακοινώνεται τον τρέχοντα μήνα σε ημερήσια βάση στην Ξάνθη, και με μικρότερη συχνότητα στην Καστοριά, στη Λάρισα, και μεμονωμένα κρούσματα σε άλλες περιφερειακές ενότητες όπως η Αττική, η Καρδίτσα, η Κοζάνη κα.
Αυτό που παρακολουθούν επίσης με μεγάλη προσοχή είναι οι εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία, τόσο στις κλινικές όσο και στους θαλάμους αρνητικής πίεσης και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καθώς αποτυπώνουν τη σοβαρή εικόνα της νόσου και την επιβάρυνση εκείνων που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό.
Τα χθεσινά στοιχεία από τα νοσοκομεία αναφοράς δείχνουν μια μικρή αύξηση στις νοσηλείες σε Μονάδες σε σύγκριση με το τέλος του περασμένου μήνα. Νοσηλεύονται συνολικά 28 άτομα σε διάφορα νοσοκομεία, σε ΜΕΘ και ΜΑΦ και θαλάμους αρνητικής πίεσης, καθώς και άλλοι 25 σε κλινικές Covid-19 (53). Την τελευταία ημέρα του Ιουνίου οι αντίστοιχοι ασθενείς ήταν 23 σε Μονάδες και 18 σε κλινικές ( 41 άτομα).
Οι περισσότερες νοσηλείες καταγράφονται στα νοσοκομεία αναφοράς των περιοχών όπου υπάρχει και μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοϊού και συνεπώς μικρές εστίες. Διότι μπορεί πχ σε μεγάλο τμήμα της επικράτειας να έχει «ακινητοποιηθεί» ο κορωνοϊός και αυτό να αποτυπώνεται στον γενικό δείκτη μετάδοσης R0 που κυμαίνεται στο 0,3, ωστόσο σε άλλες περιοχές ο κορωνοϊός κυκλοφορεί και μεταδίδεται με ευκολία.
Όπως στην Ξάνθη, γεγονός που αποτυπώνεται στον αριθμό των νοσηλευόμενων στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Χθες, νοσηλεύονταν 12 άτομα, εκ των οποίων οι μισοί στην κλινική Covid-19. Σε αυτό το νοσοκομείο τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες νοσηλεύονταν σταθερά 18 άτομα, γεγονός που δείχνει πως πλεον μειώνονται τα σοβαρά περιστατικά κορωνοϊού. Επίσης στο ίδιο νοσοκομείο καταγράφηκαν και οι 7 από τους 10 θανάτους των τελευταίων δύο εβδομάδων.
Έξι ασθενείς νοσηλεύονται στα τρία νοσοκομεία αναφοράς στη Θεσσαλονίκη.
Αυξημένος είναι ο αριθμός όσων νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας Μποδοσάκειο, το οποίο υποδέχεται ασθενείς από τη δυτική Μακεδονία. Πλέον με τη συρροή κρουσμάτων που έχει εμφανιστεί στην Καστοριά, 6 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο. Οι 5 νοσηλεύονται στην κλινική ενώ ένας έχει εισαχθεί στον θάλαμο αρνητικής πίεσης.
Άλλοι 4 ασθενείς νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Δύο ασθενείς νοσηλεύονται στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης – πρόκειται για το ζευγάρι των Ελληνο-αμερικανών που διαγνώστηκαν θετικοί στην Κάρπαθο. Άλλοι 2 βρίσκονται στον θάλαμο αρνητικής πίεσης του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ρίου.
Τέλος, 14 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Αττικής, Ευαγγελισμός, Σωτηρία και Θριάσιο, τόσο σε κλινικές όσο και σε Μονάδες.
Παναγιώτα Καρλατήρα
Πηγή: protothema.gr