Μέριμνα για ανώτερες σπουδές απόρων φοιτητών εξάγγειλε από το Αγρίνιο ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός. Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας.
Στο κάλεσμα του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού σε συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο Ιμπέριαλ του Αγρινίου ανταποκρίθηκαν τα τοπικά ΜΜΕ την Πέμπτη το βράδυ της 28ης Μαρτίου.
Ο Σεβασμιότατος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρόντες στην συνέντευξη δημοσιογράφους και ανακοίνωσε την ίδρυση του νέο-συσταθέντος Ιδρύματος της Ιεράς Μητρόπολης «Ταμείον Αρωγής Απόρων Φοιτητών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας», στο οποίο θα είναι Διοικητής ο ίδιος. Αντιπρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο ορίστηκε ο Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Ιωάννου που είναι Αρχιερατικός Επίτροπος Παραβόλας Αγρινίου καθώς και διευθυντής του γραφείου του Σεβασμιότατου στο Αγρίνιο. Ταμίας ο κύριος Σπύρος Φλώρος, Γραμματέας ο κύριος Σωκράτης Τσόμπος και μέλος ο κύριος Κοσμάς Σταμάτης.
Με την ίδρυση του ταμείου αυτού ο Μητροπολίτης υλοποιεί μια υπόσχεση/δέσμευσή του κατά την ενθρόνισή του για έμπρακτες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και με κάθε τρόπο ανακούφισης των προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία.
Περιέγραψε την ανάγκη υπάρξεως μιας μέριμνας για φοιτητές, που αν και έχουν επιτύχει την εισαγωγή τους για σπουδές σε ανώτερα ιδρύματα της χώρας, αδυνατούν να σπουδάσουν λόγω οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους.
Την βοήθειά της σε αυτά τα παιδιά θα προσφέρει η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ξεκινώντας το πιλοτικό της πρόγραμμα από τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε ως παράδειγμα στο «Δροσίνειο Ορφανοτροφείο Μεσολογγίου» που ιδρύθηκε πριν έναν αιώνα, την 1η Αυγούστου του 1921.
(Με την εποπτεία της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας και σε συνεργασία με τις κατά τόπους ενορίες, λειτουργούν κοινωνικές δομές όπως γηροκομεία, κοινωνικά παντοπωλεία και κατασκηνώσεις).
Ο Σεβασμιότατος ανέλυσε το πρόγραμμα της λειτουργίας του Ταμείου αρωγής και τα κριτήρια αξιολόγησης της επιλογής των προς βοήθεια φοιτητών.
Τα βασικά κριτήρια θα είναι οικονομικά και κοινωνικά. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με την λήψη των αιτήσεων των ενδιαφερομένων τον Σεπτέμβριο. Αργότερα θα διευκρινιστεί ο τρόπος υποβολής των ηλεκτρονικά ή και χειρόγραφα μαζί με προσκόμιση ορισμένων δικαιολογητικών. Η αξιολόγηση από την επιτροπή θα γίνεται τον Οκτώβριο.
Η έγκριση επιδότησης της φοίτησης θα είναι ετήσια με επαναξιολόγηση για το επόμενο έτος. Εάν για παράδειγμα η κατάσταση των οικονομικών της οικογένειας βελτιωθεί, η βοήθεια θα περνάει σε άλλον φοιτητή.
Η Μητρόπολη εγγυάται ότι με δική της χορηγία θα βοηθιούνται δέκα φοιτητές σε ετήσια βάση. Εάν-πράγμα επιθυμητό-υπάρξουν χορηγίες από ιδιώτες και επιχειρήσεις, η βοήθεια θα επεκταθεί και σε περισσότερους φοιτητές, πάντα ανάλογα με τους διαθέσιμους πόρους.
Φοιτητές που δεν προάγονται στο επόμενο έτος φοίτησης θα εξέρχονται του προγράμματος. Σε φιλοπρόοδους φοιτητές η βοήθεια-μετά την ετήσια αξιολόγηση-θα επεκτείνεται μέχρι πέρατος των σπουδών τους, δηλαδή τέσσερα χρόνια. Ιδιαίτερη προτίμηση θα επιδιώκεται να δίνεται σε φοιτητές Θεολογικών σχολών.
Θα υπάρξει μέριμνα ώστε η όποια βοήθεια δοθεί στους φοιτητές να «πιάσει τόπο» φροντίζοντας-πάντα με διαύγεια-η οικονομική βοήθεια να πηγαίνει στις «σωστές τσέπες». Παράδειγμα αν πρόκειται για επιδότηση ενοικίου, το αντίτιμο να πληρώνεται κατευθείαν στον ιδιοκτήτη του ενοικιαζόμενου σπιτιού.
Και ακόμα διευκρίνισε ότι η σημαντική αυτή οικονομική κυρίως βοήθεια σε άπορους φοιτητές αφορά αποκλειστικά τους κατοίκους στην περιοχή της επικράτειας της Μητροπόλεως.
Ο Σεβασμιότατος με το πέρας της ανακοίνωσής του για την ίδρυση του ιδρύματος δέχθηκε ερωτήσεις των παρόντων δημοσιογράφων για ποικίλα θέματα και απάντησε διευκρινιστικά.
Συμπλήρωσε δε ότι την προσεχή Τετάρτη 3η Απριλίου θα μεταβεί επικεφαλής του Δ.Σ. του ιδρύματος στην Αθήνα, όπου θα δώσει αντίστοιχη συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Ε.Σ.Η.Ε.Α. στην οδό Ακαδημίας 20, στα ΜΜΕ της πρωτεύουσας στοχεύοντας στην πληροφόρηση των χιλιάδων Αιτωλοακαρνάνων που διαβιούν και διαπρέπουν εκεί.
Καταλήγοντας ο Σεβασμιότατος εξέφρασε την ευχή και ελπίδα, το ίδρυμα που ξεκινάει από μηδενική οικονομική βάση, να αγαπηθεί και να στηριχθεί με κάθε τρόπο, πέρα από την εκκλησία και από την τοπική κοινωνία μας. Έτσι προοδευτικά να μεγαλώσει ο αρχικός αριθμός των δέκα νέων σε πολύ περισσότερους σπουδαστές.
Α.Κ.Κ.