Στη σύλληψη ενός 23χρονου φυγόποινου προχώρησαν σήμερα το πρωί αστυνομικοί στο Αγρίνιο.
Ο νεαρός άνδρας συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου διότι σε βάρος του, όπως διαπιστώθηκε, εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από την Ανακρίτρια Πρωτοδικών Αγρινίου. Ο 23χρονος φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση των δύο εγκληματικών οργανώσεων που εξαρθρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 8 Μαρτίου, προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι επτά συλληφθέντες μετά την απολογία τους στην Ανακρίτρια ενώ ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία 44 ατόμων που δρούσαν ως συνεργοί των εγκληματικών οργανώσεων, σύμφωνα με την Αστυνομία.
Οι δύο εγκληματικές οργανώσεις που είχαν διαπράξει τουλάχιστον 195 απάτες σε όλη τη χώρα και είχαν αφαιρέσει σχεδόν 1.000.000 ευρώ από ανυποψίαστους πολίτες, εξαρθρώθηκαν μετά από επιχείρηση ευρείας κλίμακας που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου στις 2/3 σε Αττική, Αργολίδα, Κορινθία και Αρκαδία.
Με αυτά τα «κόλπα» εξαπατούσαν ανυποψίαστους πολίτες
Σε ότι αφορά την πρώτη εγκληματική οργάνωση, συνελήφθησαν έξι ημεδαποί άνδρες – μέλη της, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο αρχηγός της, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τριών ακόμα ημεδαπών ανδρών, μελών της.
Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχτηκε γεωγραφικά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, όπου οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, εξιχνίασαν συνολικά (96) περιπτώσεις απατών, κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, που ανέρχεται τουλάχιστον σε 517.713 ευρώ.
Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της, προσποιούμενοι τους αγοραστές, επικοινωνούσαν με υποψήφια θύματα, οι οποίοι είχαν αναρτήσει σε ιστοσελίδες, αγγελίες πώλησης οχημάτων, κυνηγετικών όπλων και άλλων αντικειμένων.
Στη συνέχεια οι δράστες, επικαλούμενοι κατάθεση ποσού ως προκαταβολή ζητούσαν από τους παθόντες τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών και καρτών τους, το IBAN, καθώς και τον εξαψήφιο κωδικό OTP (One Time Password), που αποστέλλεται για επιβεβαίωση αλλαγής κωδικού πρόσβασης και επιβεβαίωση συναλλαγής. Στη συνέχεια αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς τρίτων συνεργών τους (money mules).
Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν επιχειρησιακές τηλεφωνικές συνδέσεις, τις οποίες ενάλλασσαν σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ κατά τις επικοινωνίες, αλλοίωναν τα χαρακτηριστικά της φωνής τους ακόμη και με προγράμματα αλλαγής φωνής, μετατρέποντας τις σε γυναικείες φωνές.
Μετά την διάπραξη των απατών μετέβαιναν οι ίδιοι ή απέστελλαν συνεργούς τους άμεσα σε ΑΤΜ για την ανάληψη των ποσών.
Σε ότι αφορά την δεύτερη εγκληματική οργάνωση συνελήφθη ένας ημεδαπός άνδρας, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τριών ακόμα ημεδαπών ανδρών, μελών της εγκληματικής οργάνωσης.
Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, εξιχνίασαν συνολικά (99) περιπτώσεις απατών, που διαπράχθηκαν πανελλαδικά, κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, που ανέρχεται περίπου στις (440.000) ευρώ.
Ως προς τον τρόπο δράσης της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της προσποιούμενοι τους λογιστές, προσέγγιζαν υπαλλήλους επιχειρήσεων ή καταστημάτων και με το πρόσχημα χορήγησης επιδόματος, (εποχιακό δώρο επιστροφή χρημάτων, επίδομα covid -19), ζητούσαν από τους παθόντες τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών και καρτών τους, το IBAN, καθώς και τον εξαψήφιο κωδικό OTP (One Time Password), που αποστέλλεται για επιβεβαίωση αλλαγής κωδικού πρόσβασης και επιβεβαίωση συναλλαγής.
Με αυτό τον τρόπο αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων, με αποτέλεσμα να αφαιρούν διάφορα χρηματικά ποσά.
Παράλληλα, κατά τις επικοινωνίες τους οι δράστες, όπως και τα μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης, αλλοίωναν τα χαρακτηριστικά της φωνής τους, ενώ ενάλλασσαν τακτικά τις τηλεφωνικές τους συνδέσεις.