Διαμορφωτής για τις αγροτικές αγορές υπήρξε η βραχύβια μείωση της ζήτησης στην εστίαση. Πολλές αβεβαιότητες παραμένουν γύρω από τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού και της οικονομικής ανάκαμψης. Ωστόσο, η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων έχει αποδειχθεί ανθεκτική σε όλη τη διάρκεια της κρίσης.
Με τα περιοριστικά μέτρα να αίρονται σταδιακά σε όλη την Ευρώπη, η ζήτηση τροφίμων, ιδίως σε εστιατόρια, μπαρ και καφέ θα πρέπει να αυξηθεί, έστω και σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2019, βραχυπρόθεσμα λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Κατά συνέπεια, θα υπάρξει και αύξηση των τιμών επίσης.
Τα παραπάνω αποτυπώνονται στην θερινή έκθεση της Κομισιόν για τις αγροτικές αγορές, η οποία εστιάζει στο ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού και στα μέτρα που έλαβαν τα κράτη μέλη, η οποία προκάλεσε αναταραχή στη ζήτηση, χωρίς ωστόσο να επηρεαστεί ιδιαίτερα η προσφορά. Αυτό αντικατοπτρίζεται στις καλές προοπτικές παραγωγής σε διάφορους τομείς, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, η ζάχαρη, το χοιρινό κρέας, το ελαιόλαδο, το κρασί και η ντομάτα. Οι προοπτικές των εξαγωγών παραμένουν καλές συνολικά.
Η τελευταία βραχυπρόθεσμη έκθεση προοπτικών για τις γεωργικές αγορές της ΕΕ, που δημοσιεύθηκε στις 6 Ιουλίου 2020 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζει μια πιο λεπτομερή επισκόπηση των τελευταίων τάσεων και περαιτέρω προοπτικών για κάθε τομέα των γεωργικών τροφίμων.
Αροτραίες καλλιέργειες
Για το 2020/21, η παραγωγή δημητριακών στην ΕΕ προβλέπεται να ανέλθει σε 286,3 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας μείωση 2,7% σε σύγκριση με το 2019/20, αλλά αύξηση κατά 1,7% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 5 ετών. Αυτό εξηγείται από μια μικρότερη καλλιεργούμενη έκταση χειμερινών σιτηρών αλλά και από την επικράτηση ξηρικών συνθηκών κατά την ανάπτυξη των καλλιεργειών, και ειδικά για το σιτάρι. Οι βροχοπτώσεις στα τέλη Μαΐου και Ιουνίου ήταν ευνοϊκές για την ανάπτυξη των εαρινών καλλιεργειών. Η κατανάλωση των δημητριακών στην ΕΕ εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 0,6% το 2019/20 κυρίως λόγω της μειωμένης ζήτησης από αρτοποιεία και τρόφιμα, ως συνέπεια των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε ο κορωνοϊός. Ωστόσο, αυτή η μειωμένη ζήτηση δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια, με αναμενόμενη ανάκαμψη το 2020/21.

Όσον αφορά τους ελαιούχους σπόρους και τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, το 2020/21 η παραγωγή ελαιοκράμβης αναμένεται να μην παρουσιάσει μεταβολή σε σχέση με το 2019/20, φτάνοντας τους 15,4 εκατομμύρια τόνους. Η παραγωγή ηλίανθου αναμένεται να φτάσει τους 10,4 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση 3,7% σε σύγκριση με το 2019/20. Η παραγωγή σόγιας και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών αναμένεται επίσης να αυξηθεί, φθάνοντας τους 2,8 εκατομμύρια τόνους και 4,5 εκατομμύρια τόνους αντίστοιχα. Μια ελαφρά μείωση του των σπόρων για παραγωγή ελαίου το 2020/21 προβλέπεται, καθώς, αν και η ζήτηση πρωτεϊνικών αλεύρων είναι σταθερή, αναμένεται αργή ανάκαμψη της χρήσης φυτικών ελαίων
Πηγή: agronews.gr