Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για το μεγάλο αντλησιοταμιευτικό της Αμφιλοχίας που αναπτύσσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του έργου εντός του 2022, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει από την εταιρεία.
Σε μια τελευταία εξέλιξη, μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, η εταιρεία ανάπτυξης του έργου πρόκειται να καταθέσει αίτημα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την λήψη άδειας εγκατάστασης. Τα παραπάνω έκανε γνωστά ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργος Αγραφιώτης, μιλώντας εχθές στο συνέδριο «Green Deal Greece 2022» του ΤΕΕ.
Ξεχωρίζοντας την σημασία των συστημάτων αποθήκευσης για την επίτευξη των στόχων ενεργειακής μετάβασης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο έργο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία και στο υβριδικό έργο του Αμαρίου στην Κρήτη που κι αυτό βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Σύμφωνα με σχετικές μελέτες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τα δύο αυτά έργα δύναται να προσφέρουν εξοικονόμηση της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.
Υπενθυμίζεται, όπως έχει γράψει το energypress, αρχές Ιουνίου εκδόθηκε η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τη μεθοδολογία αποζημίωσης του σταθμού αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, γεγονός που αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ωρίμανση του έργου, ώστε να καταστεί δυνατό να ξεκινήσουν εντός του 2022 οι εργασίες κατασκευής.
Αντλησιοταμιευτικός σταθμός Αμφιλοχίας
Το έργο «Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία» αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα κομβικό έργο που έχει χαρακτηρισθεί, ήδη από το 2013, Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest PCI 3.24) και το 2014 Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας. Οι μελέτες του έργου συγχρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Connecting Europe Facility και έτσι διαθέτει τώρα οριστικές μελέτες και πλήθος ολοκληρωμένων γεωλογικών και γεωτεχνικών ερευνών καθώς και Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.
Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση),το έργο περιλαμβάνει δυο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 hm3και 2 hm3 αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ.
Σκοπός του έργου, συνολικής επένδυσης περί τα 550 εκατ. ευρώ, είναι η αποθήκευση ενέργειας με στόχο την υποστήριξη της μέγιστης δυνατής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο μείγμα της ενεργειακής παραγωγής.
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), μετά τη θετική αξιολόγηση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από την Κομισιόν.
Υβριδικό Έργο Φράγματος Ποταμών (Αμαρίου)
H επενδυτική πρόταση αφορά στη δημιουργία ενός υβριδικού σταθμού, ο οποίος αξιοποιεί στο μέγιστο την αιολική παραγωγή 26 ανεμογεννητριών (μονάδες ΑΠΕ) καθώς τη συνδυάζει με σχήμα ελεγχόμενης λειτουργίας. Ο συνδυασμός υδροηλεκτρικής και αιολικής παραγωγής δημιουργεί αυξημένες δυνατότητες παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας και θα συμβάλει στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Η επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει 110 νέες θέσεις εργασίας.
Μιχάλης Μαστοράκης – energypress