Τι αναφέρει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης για τον μεγάλο όγκο των αγροτών που δεν αποζημιώθηκαν. «Βράζουν» οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας καθώς την Τετάρτη έληγε η προθεσμία που οι αγρότες θα εισέπρατταν τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές του «Ιανού».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρο Κοτοπούλη «η μεγαλύτερη «μερίδα» των αγροτών του νομού έμεινε εκτός αποζημιώσεων, αλλά και όσοι έλαβαν χρήματα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους και τις ζημιές τους. Όπως ενημερωθήκαμε οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ αποφάνθηκαν πως οι περισσότερες ζημιές ήταν κάτω του 15% με 18%, συνεπώς όσοι έχουν τα ποσοστά αυτά δεν θα πάρουν αποζημίωση, παρά το γεγονός ότι ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δεσμευτεί πως θα ενισχυθούν όλοι και μάλιστα στο 100%. Εκτός όμως αυτού το πρόβλημα είναι πως ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι απαρχαιωμένος, άρα δεν προβλέπει την αποζημίωση εγκαταστάσεων π.χ. στάβλων κλπ όπου ο «Ιανός» προκάλεσε πολλές τέτοιες ζημίες στην Αιτωλοακαρνανία».
Ο Σπύρος Κοτοπούλης
Όπως ανέφερε ο κ. Κοτοπούλης κατά την επέλαση της κακοκαιρίας «Ιανός» τον περασμένο Σεπτέμβριο υπήρξε σχεδόν καθολική η ζημιά σε προϊόντα όπως ρύζι, καλαμπόκι και βαμβάκι, καθώς δεν είχαν προλάβει οι αγρότες να προχωρήσουν στην συγκομιδή τους, ενώ και μεγάλες ήταν οι ζημιές στην περιοχή των Οινιάδων σε ελαιώνες, όπου κατεγράφησαν ακόμη και περιπτώσεις που ο «Ιανός» ξερίζωσε ελιές!
Τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων είναι πάγια, αλλά βασικά για την επιβίωση και ενίσχυση του αγροτικού τομέα όπως αναφέρει ο κ. Κοτοπούλης. Συγκεκριμένα τονίζει: «οι εκτιμήσεις πρέπει να γίνονται άμεσα και για να συμβεί αυτό πρέπει να γίνουν προσλήψεις εργαζομένων στον ΕΛΓΑ. Όλος ο κανονισμός πρέπει να αλλάξει και να αποζημιώνεται και το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο ακόμη και σε καταστάσεις νόσου, όπως έγινε με τον καταρροϊκό πυρετό που είχε «χτυπήσει» το ζωϊκό κεφάλαιο της Αιτωλοακαρνανίας σε μεγάλο βαθμό, αλλά οι κτηνοτρόφοι δεν αποζημιώθηκαν, ακόμη δεν αποζημιώνονται οι περιπτώσεις της καρποδεσίας. Αναζητάμε τρόπο να κινητοποιηθούμε και να αντιδράσουμε σε όλα αυτά, αλλά το ζήτημα είναι πως δεν είναι εφικτό λόγω της πανδημίας».
Να υπενθυμίσουμε πως στο κάμπο των Οινιαδών, σε Κατοχή, Νεοχώρι, Λεσίνι, Πεντάλοφο, Γουριά, Σταμνά, Μάστρο, Κεφαλόβρυσο και Αιτωλικό οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγή και τα εσπεριδοειδή ήταν μεγάλες, αφού όπου δεν ξεριζώθηκαν δένδρα οι θυελλώδεις άνεμοι κατέστρεψαν ό,τι υπήρχε πάνω σ αυτά, ενώ σε μικρότερη κλίμακα επλήγησαν καλλιέργειες στην περιοχή του Αστακού.
Κωνσταντίνος Χονδρός – Συνείδηση