Ακέφαλο παραμένει για περισσότερο από μια εβδομάδα το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδας κι αυτό που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, σε μια περίοδο έξαρσης των κρουσμάτων του ιού.
Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών παραμένει χωρίς διοικητή, μετά την αποχώρηση της πρώην διοικήτριας Παναγούλας Μαμμή και την ακόλουθη αποχώρηση του Χαράλαμπου Γώγου για το «Metropolitan” της Αθήνας, ο οποίος εκτελούσε προσωρινά χρέη διοικητικού διευθυντή. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του thebest.gr, αποτέλεσμα της πρωτοφανούς κατάστασης είναι μια σειρά ζητημάτων -ανάμεσα στα οποία και μεγάλες υποθέσεις προμηθειών και έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και αφορούν στο Νοσοκομείο- να παραμένουν χωρίς λύση αφού δεν μπορούν να ληφθούν μόνο από το διοικητικό συμβούλιο χωρίς να προεδρεύει κάποιος σε αυτό.
Για την ιστορία, η πρώην διοικήτρια Παναγούλα Μαμμή αποχώρησε στα μέσα Σεπτεμβρίου από τα καθήκοντά της.
Δεν ορίστηκε άμεσα αναπληρωτής αλλά χρέη προσωρινού διοικητή εκτελούσε ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος. Δεν είχε ωστόσο ούτε στο ολιγοήμερο αυτό διάστημα την δυνατότητα να μπορεί εκ του νόμου να συγκαλέσει ΔΣ για λήψη αποφάσεων περιοριζόμενος στην υπογραφή κάποιων απλών τυπικών διοικητικών θεμάτων.
Από την άλλη ο Διοικητικός Διευθυντής Βασίλης Δημόπουλος επίσης δεν έχει βάσει νόμου τη δυνατότητα να προχωρήσει σε διοικητικές πρωτοβουλίες, αφού δεν έχει τοποθετηθεί μετά από κρίσεις στην συγκεκριμένη θέση.
Το νοσοκομείο λοιπόν, εδώ και ημέρες παραμένει ακέφαλο ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει έντονο παρασκήνιο και διαγκωνισμοί για το ποιος θα αναλάβει τις θέσεις του Διοικητή και του Υποδιοικητή. Μάλιστα οι «εσωτερικές κόντρες» σε τοπικό πολιτικό επίπεδο καυτηριάστηκαν τόσο από τους βουλευτές Αχαΐας Κώστα Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου, οι οποίοι κάνουν λόγο για “Μάχες παρασκηνίου, φιλοδοξίες υποψηφίων για υποψήφιοι βουλευτές, μάχες αποτροπής των τελευταίων από τους εν ενεργεία βουλευτές, εμφύλιος τοπαρχών Αχαΐας-Ηλείας-Αιτωλοακαρνανίας, αλληλοσπαραγμός μεταξύ των εν ενεργεία βουλευτών, το πρωθυπουργικό γραφείο και ούτω καθεξής”.
Στο ίδιο κλίμα και η Κατερίνα Σολωμού αναφέρει μεταξύ άλλων: “Όσο δεν επιτυγχάνεται η αποκομματικοποίηση και η συνέχεα στη Δημόσια Διοίκηση, θα βρισκόμαστε ενώπιον φαινομένων που θα αποδυναμώνουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και θα προκαλούν αρρυθμίες ακόμη και στις κρίσιμες στιγμές”.
Στο δια ταύτα λοιπόν προκύπτει πως το Νοσοκομείο ουσιαστικά είναι ακέφαλο, με ότι αυτό σημαίνει για το μεγάλο αυτό Νοσηλευτικό Ίδρυμα και το μόνο βέβαιο είναι πως στο παρασκήνιο υπάρχουν διαγκωνισμοί για τις θέσεις του Διοικητή και του αναπληρωτή Διοικητή, που μάλλον “φρενάρουν” αντί να επιταχύνουν τις διαδικασίες ορισμού αρμοδίων θεσμικών λειτουργών που θα “ξεβαλτώσουν” το Ίδρυμα από την ακινησία.
«Αγνοείται» ακόμη η καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική
Την ίδια στιγμή κανένα νεότερο για την επαναλειτουργία της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής δεν υπάρχει από τις αρχές του καλοκαιριού οπότε και είχε ζητηθεί να επισπευσθούν οι διαδικασίες για ξεκινήσει η λειτουργία της. Πέρα από την παμψηφεί εκλογή από το ιατρικό τμήμα του πανεπιστημίου Πατρών του καθηγητή Νικόλαου Χαροκόπου στη θέση του διευθυντή της ΚΘΧ Κλινικής τον Νοέμβριο 2019 και τις υποσχέσεις ότι τρέχουν άμεσα οι διαγωνισμοί για την προμήθεια εξοπλισμού και την πρόσληψη προσωπικού, επί της ουσίας ακόμη δεν έχουν υπάρξει αυτές οι εξελίξεις που θα οδηγούσαν σε άνοιγμα της κλινικής.
Πριν από έξι μήνες, τον Ιανουάριο του 2020, επισκεπτόμενος την Πάτρα, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, είχε χαρακτηρίσει εμβληματική ενέργεια την ουσιαστική λειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας. Μάλιστα είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «οι προσλήψεις θα γίνουν μία πρωτοπόρα διαδικασία, δηλαδή με ηλεκτρονική πλατφόρμα, έτσι ώστε να περιοριστεί ο χρόνος αναμονής. Θυμίζω ότι η διαδικασία αυτή για τους γιατρούς ήταν περίπου 18 μήνες και για το νοσηλευτικό προσωπικό 3,5 χρόνια, ενώ τώρα θα μειωθεί στους πέντε μήνες για όλους. Η Καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική θα λειτουργήσει, ακόμα και αν πρέπει να φέρουμε πάνω-κάτω”.