«Ψήφιση Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αμφιλοχίας» είχε ως τίτλο το πρώτο θέμα προς συζήτηση εντός της ημερήσιας διάταξης στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Αμφιλοχίας, με εισηγήτρια την Πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Ανάπτυξης Δήμου Αμφιλοχίας (ΚΕΚΑΔΑ) Ζωή Ντρούτση.
Το θέμα σήκωσε αρκετή συζήτηση, αρχικά γιατί δεν επρόκειτο για ψήφιση Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας, αφού η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου δεν αποτελεί αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο αλλά εντάσσεται στο ΚΕΚΑΔΑ, αλλά και επειδή εντοπίστηκαν λάθη στο κείμενο του Κανονισμού Λειτουργίας.
Αρχικά, η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Ανάπτυξης Δήμου Αμφιλοχίας (ΚΕΚΑΔΑ) Ζωή Ντρούτση στην εισήγησή της ανέφερε:
«Το ΔΣ του Κέντρου Κοινωνικής Ανάπτυξης διαπιστώνοντας την ανάγκη για ύπαρξη κανονισμού λειτουργίας της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου μας, αποφάσισε τη σύνταξη του επισυναπτόμενου σχεδίου κανονισμού με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία της. Αν υπάρχει οποιαδήποτε απορία, για διευκρίνηση, είμαι στη διάθεσή σας».
Ακολούθησε παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Κώστα Κοπίδη, ο οποίος αφού επεσήμανε ότι πρέπει να έχει γίνει λάθος στον τίτλο του θέματος, συνέχισε λέγοντας ότι αυτός δεν είναι Οργανισμός Εσωτερικής Λειτουργίας καθώς η Φιλαρμονική δεν είναι αυτόνομο νομικό πρόσωπο. Είναι ενταγμένη στο ΚΕΚΑΔΑ.
«Πρόκειται για κανονισμό λειτουργίας, όπως αναφέρεται και στο εισηγητικό. Στον τίτλο όμως, αυτός δεν είναι Οργανισμός Εσωτερικής Λειτουργίας. Εάν αυτό είναι που θέλετε να κάνετε, πρέπει να γίνει τροποποίηση στον Οργανισμό Εσωτερικής Λειτουργίας του ΚΕΚΑΔΑ που περιλαμβάνει τους παιδικούς σταθμούς, το ΚΑΠΗ και ότι άλλο περιλαμβάνει. Αυτός είναι ένας Κανονισμός Λειτουργίας της Φιλαρμονικής. Έτσι θα πρέπει να είναι ο τίτλος» ανέφερε ο κύριος Κοπίδης.
Έπειτα ακολούθησε παρέμβαση και από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μάρκο Βασίλα ο οποίος συμφώνησε με τον κύριο Κοπίδη και έπειτα, αφού τόνισε πόσο σημαντικό κομμάτι του δήμου είναι η Φιλαρμονική και ανέφερε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ένας κανονισμός λειτουργίας. Στη συνέχεια όμως επεσήμανε αστοχίες στο κείμενο του Κανονισμού Λειτουργίας που τέθηκε προς ψήφιση από το Σώμα.
Ο κ. Βασίλας στάθηκε στους «στόχους» που αναγράφονται στον Κανονισμό Λειτουργίας, όπου, όπως ανέφερε, προφανώς έχει γίνει αντιγραφή από τον προηγούμενο κανονισμό, όταν η Φιλαρμονική ανήκε στην Αμφιλοχία και όχι στον νέο διευρυμένο δήμο που συμπεριλαμβάνει και τις Δημοτικές Ενότητες Μενιδίου και Ινάχου.
Όπως τόνισε ο κ. Βασίλας, ο κανονισμός μιλάει για «την πόλη». Η Φιλαρμονική δεν είναι «της πόλης». Είναι του «δήμου».
«Ο κανονισμός δεν μπορεί να λέει ότι η Φιλαρμονική αναβαθμίζει τους ανθρώπους της πόλης που έχουν σχέση με τη μουσική. Δηλαδή αυτό το πράγμα δεν ενδιαφέρει το Λουτρό, το Χαλκιόπουλο ή το Μενίδι; Τη Φιλαρμονική την πληρώνει ο Δήμος Αμφιλοχίας και τη χρησιμοποιεί όλος ο δήμος. Φυσικά έχει έδρα στην Αμφιλοχία όπως και ο δήμος, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Θα πρέπει να διορθώσουμε το κείμενο», ανέφερε στην τοποθέτησή του.
Ακολούθησε η παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Αμφιλοχίας, Γιώργου Λιάπη, ο οποίος αποδέχθηκε ότι ο κ. Κοπίδης έχει δίκιο και έχει γίνει λάθος στον τίτλο του θέματος περί ψήφισης «Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας» και ότι πρόκειται για «Κανονισμό Λειτουργίας». Μάλιστα παραδέχθηκε και τα λάθη που επεσήμανε για το κείμενο ο κ. Βασίλας, υποστηρίζοντας ότι για τέτοιου είδους θέματα παίρνονται παραδείγματα από άλλους δήμους και έτσι προέκυψαν τα όποια λάθη στο κείμενο τα οποία θα διορθωθούν. Μάλιστα παρακάλεσε αν διαπιστωθούν και άλλα λάθη από οποιονδήποτε να επισημανθούν ώστε να διορθωθούν.
Δείτε το απόσπασμα της συζήτησης στο video που ακολουθεί, μετά το 1:01:40: