Η πρώτη πτήση υδροπλάνου στην Αμφιλοχία είναι γεγονός και έλαβε χώρα το μεσημέρι της Κυριακής 14 Ιουλίου, προκαλώντας έκπληξη στους κατοίκους που δεν περίμεναν ότι θα έβλεπαν κάτι τέτοιο, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια ενημέρωση.
Πρόκειται για υδροπλάνο της Hellenic Seaplanes το οποίο γύρω στις 12:30 το μεσημέρι της Κυριακής 14 Ιουλίου πραγματοποίησε πτήση στην Αμφιλοχία, προσγειώθηκε στη μαρίνα, έμεινε για λίγη ώρα και στη συνέχεια απογειώθηκε ξανά.
Είναι η πρώτη φορά που υδροπλάνο εμφανίζεται στην Αμφιλοχία, παρά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας εδώ και χρόνια για σταθμό υδροπλάνων στην πόλη, χωρίς ωστόσο να έχουν υπάρξει ουσιαστικές εξελίξεις.
Πλέον μένει να φανεί αν υπήρχε συγκεκριμένος λόγος για την παρουσία υδροπλάνου της εταιρείας στην Αμφιλοχία και αν αυτός μπορεί να θεωρηθεί ως ένας προάγγελος εξελίξεων.
Οι εξελίξεις με τους σταθμούς υδροπλάνων
Η Hellenic Seaplanes, έχει ήδη συμπεριλάβει στο χαρτοφυλάκιό της τη Σητεία και τα υδάτινα πεδία σε Ψαρά, Πέτρα Λέσβου και Χίο στα νησιά Βορείου Αιγαίου. Ιδιαίτερα ενισχυμένη είναι η παρουσία της και στις Σποράδες, με αδειοδοτημένους σταθμούς υδροπλάνων σε Σκόπελο και Αλόννησο, βάζοντας γερή υποψηφιότητα να φιλοξενήσουν τις πρώτες οργανωμένες πτήσεις στο Αιγαίο.
Παράλληλα για την εταιρεία η Πάτμος είναι το πρώτο εγκεκριμένο υδάτινο πεδίο στα Δωδεκάνησα, ενώ η αντίστοιχη υποδομή της Αμφιλοχίας είναι έτοιμη από καιρό να εξυπηρετήσει τη διασύνδεση με την Πάτρα και τα νησιά Ιονίου, σύμφωνα με την εταιρεία.
Μεταξύ των υδάτινων πεδίων που έχουν ήδη πάρει το πράσινο φως για χρήση, υπάρχουν και άλλοι φάκελοι προορισμών για τους οποίους η Hellenic Seaplanes προχωρά τη διαδικασία αδειοδότησης και η λίστα αυτών περιλαμβάνει τους λιμένες σε Οινούσσες, Τήνο, Σίφνο, Άλιμο, Πλωμάρι Λέσβου, Ερέτρια, Κύμη, Χαλκίδα, Κάρυστο και Αιδηψό στην Εύβοια, Σάμη στην Κεφαλονιά.
Το σχέδιο για τα υδατοδρόμια
Πρόσφατα σε σχετική ερώτηση ο CEO της Hellenic Seaplanes, Νικόλας Χαραλάμπους, εξήγησε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει 100 υδατοδρόμια, 300 εκατ. ευρώ επένδυση (σ.σ. μαζί με τα υδροπλάνα) αλλά και 2.000 άμεσες και 5.000 έμμεσες θέσεις εργασίας στην χώρα:
«Μέσω των θυγατρικών μας εταιρειών έχουμε συμμετάσχει στην ίδρυση και απόκτηση άδειας λειτουργίας του υδατοδρομίου Πάτρας, με τη Σκύρο να είναι η επόμενη με ολοκληρωμένο υδατοδρόμιο και ακολουθούν την ίδια πορεία οι Τήνος, Σκόπελος, Αλόννησος, Πάτμος, Καλαμάτα και Κυλλήνη.
Παράλληλα έχουμε εξασφαλίσει την άδεια ίδρυσης των υποδομών σε Βόλο, Κύμη, Αλιβέρι και Αιδηψό προχωρώντας τις διαδικασίες για άλλους 64 προορισμούς που θα αποκτήσουν υδατοδρόμια ή υδάτινα πεδία ενώ στο χαρτοφυλάκιό μας συνεχώς προστίθενται νέοι δήμοι και λιμενικά ταμεία που επιθυμούν να αποκτήσουν υδατοδρόμια και υδάτινα πεδία ώστε να φιλοξενήσουν στα λιμάνια τους τα υδροπλάνα».