Με αφορμή Ερώτηση του Βουλευτή Κυριάκου Βελόπουλου για την παράνομη υλοτομία στο βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, ο υφυπουργός του Υπουργείου Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς τόνισε ότι τα Δασαρχεία Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Μεσολογγίου που είναι αρμόδια διενεργούν περιπολίες και το ΥΠΕΝ αναγνωρίζει ότι απαιτείται ενίσχυσή τους και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα προς αυτή την κατεύθυνση.
Επίσης υπογράμμισε ότι μέρος του βελανιδοδάσους Ξηρομέρου βρίσκεται σε περιοχή που έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Το ΥΠΕΝ έχει αναθέσει και εκπονούνται (για το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 της Χώρας) Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και Σχέδια Διαχείρισης για αυτές.
Αναλυτικά η απάντηση:
Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο, σας γνωστοποιούμε ότι:
• To Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας μεριμνά, ώστε η πρόληψη των παράνομων υλοτομιών κατά τους χειμερινούς κρίσιμους μήνες να εντάσσεται σε ένα ετήσιο, ενισχυμένο πρόγραμμα δασοπροστασίας, με επιβάρυνση των πιστώσεων του Τακτικού Προϋπολογισμού και με πεδίο εφαρμογής όλη την Χώρα.
• Τα Δασαρχεία Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Μεσολογγίου, τα οποία είναι αρμόδια για την εφαρμογή της Δασικής Νομοθεσίας στην περιοχή του Δάσους Ξηρομέρου, διενεργούν περιπολίες και επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις, όπου διαπιστώνονται παράνομες ενέργειες. Το ΥΠΕΝ αναγνωρίζει ότι απαιτείται ενίσχυση των περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα προς αυτή την κατεύθυνση. Η μεταφορά και κάθετη υπαγωγή τους στο ΥΠΕΝ εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.
• Το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην παράνομη υλοτόμηση αλλά και σε άλλες παραβάσεις του Δασικού Κώδικα αποτελεί αντικείμενο εργασίας για το Υπουργείο, με σκοπό τη βελτίωσή του.
• Μέρος του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου βρίσκεται σε περιοχή που έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Το ΥΠΕΝ έχει αναθέσει και εκπονούνται (για το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 της Χώρας) Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και Σχέδια Διαχείρισης για αυτές.
Ο Υφυπουργός
Γεώργιος Αμυράς