Κρήτη – Ηράκλειο: Ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει πώς ξύπνησε το 2χρονο παιδί στο τελευταίο καρδιογράφημα πριν την νεκροψία η γενική γιατρός Εύα Λαδουκάκη.
«Αν καταφέρει και βγει από την μάχη ζωντανό θα το βαφτίσουμε Λάζαρο. Αυτό ψελλίσαμε όταν άρχισε να δείχνει παλμούς» δήλωσε στο ethnos.gr η γενική γιατρός Εύα Λαδουκάκη η οποία μαζί με τον παιδίατρο Κωνσταντίνο Πετούση μετέφεραν το παιδί που έπεσε σε βαρέλι από Κέντρο Υγείας Χάρακα στη μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Παγνή» στο Ηράκλειο Κρήτης. Μία μέρα μετά η ίδια δηλώνει συγκλονισμένη.
«Χαίρομαι και φοβάμαι μαζί. Γιατί δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει και αν τα καταφέρει πώς θα είναι μετά το παιδί. Η κατάσταση του είναι βαριά και δεν ξέρουμε πόση ώρα ήταν μέσα στο νερό». Ακόμη και σήμερα η κυρία Λαδουκάκη δεν μπορεί να εξηγήσει πως το παιδί απέκτησε σφυγμούς και αναπνοή μετά από δύο ώρες σαράντα λεπτά. «Τι να πω. Δεν υπάρχει λογική. Δεν μπορώ να το εξηγήσω».
«Κάναμε το πρωτόκολλο ανάνηψης 4 φορές. Το παιδί όμως δεν έπαιρνε μπροστά»
Όλα ξεκίνησαν στις 4 και 20 το απόγευμα της Τετάρτης όταν ένα αυτοκίνητο με δυνατές κόρνες έφτασε στο κέντρο Υγείας Χάρακα. Οι γονείς κατέβασαν ένα παιδάκι δύο χρονών το οποίο δεν είχε σφίξεις, ούτε αναπνοές. «Είχε μελανιάσει, ήταν παγωμένο και οι γονείς μας είπαν ότι το βρήκαν μέσα σε ένα βαρέλι με νερό». Άμεσα έγινε προσπάθεια ανάνηψης για 2 ώρες και 40 λεπτά. «Κάναμε το πρωτόκολλο ανάνηψης 4 φορές. Συνδέσαμε το παιδί στον απινιδωτή. Κάναμε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση όλες αυτές τις ώρες. Δεν σταματήσαμε καθόλου. Χορηγήσαμε τα φάρμακα που δίνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις. Είχαμε ζεστάνει τον ορό που πρέπει να πάρει. Το παιδί δεν έπαιρνε μπροστά. Μετά από 2 ώρες και 40 λεπτά είπαμε ότι δεν υπάρχει λόγος και σταματήσαμε». Αμέσως μετά ειδοποιήθηκε η Αστυνομία στο Κέντρο Υγείας ενώ η ιατροδικαστής ενημέρωσε ότι θα μεταβεί στον τόπο που έγινε το συμβάν για αυτοψία. Λίγα λεπτά αργότερα η ιατροδικαστής ζήτησε να μεταφερθεί το παιδί με το γραφείο τελετών στο νεκροτομείο για να γίνει νεκροτομή.
Ξύπνησε στο καρδιογράφημα πριν την νεκροψία
«Έπρεπε να κάνουμε στο παιδί ένα τελευταίο καρδιογράφημα γιατί πάντα όταν πάει ο νεκρός για νεκροψία πρέπει να συνοδεύεται από ένα καρδιογράφημα για να δείχνει την ισοηλεκτρική γραμμή. Συνδέσαμε πάλι το παιδί στο μόνιτορ για να γίνει καρδιογράφημα και να φύγει για το νεκροτομείο. Και ενώ αρχικά το καρδιογράφημα έδειχνε την ισοηλεκτρική γραμμή, έδειχνε μια παύλα, ξαφνικά άρχισε να έχει καρδιακή δραστηριότητα. Κατευθείαν ξαναπέσαμε πάνα από το παιδί». Ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Πετούσης ειδοποίησε την Κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ.
Το παιδί άρχισε να αναπνέει μέσα στο ασθενοφόρο
«Μπήκαμε στο ασθενοφόρο, συνδέσαμε το παιδί με το μόνιτορ και υποβοηθούμενη αναπνοή. Συνεχίσαμε να κάνουμε ανάνηψη και μέσα στο ασθενοφόρο μαζί με τον παιδίατρο. Στα μισά του δρόμου το παιδί άρχισε να έχει και δικές του ανάσες. Έγινε η διασωλήνωση και το μεταφέραμε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην μονάδα Νεογνών. Όταν φτάσαμε στο Παγνή είχαν πάει ήδη οι συγγενείς του παιδιού και περίμεναν στο νεκροτομείο απ΄ έξω». Συγκλονιστικές ήταν και οι εικόνες έξω από το Κέντρο Υγείας, όπου είχε μαζευτεί όλο το χωριό. Περίμεναν τα δυσάρεστα μαντάτα και βίωσαν τελικά το θαύμα. Εκτός από την Ευαγγελία Λαδουκάκη και τον Κωνσταντίνο Πετούση μάχη για να κρατηθεί το παιδί στη ζωή έδωσε και η γενική ιατρός Ειρήνη Στεφανάκη, η νοσηλεύτρια Αφροδίτη Καβαλαράκη και ο διασώστης του ΕΚΑΒ Βαγγέλης Αντωνάκης.