Σε τροχιά σφοδρής σύγκρουσης εισέρχονται εκ νέου ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας οριστικά πίσω το μορατόριουμ του κορονοϊού και θυμίζοντας περισσότερο το περίφημο «θα λογαριαστούμε μετά» που είχε κυκλοφορήσει στα social media και είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων επειδή υποστηρίχθηκε και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Παύλος Πολάκης.
Τελευταία αφορμή για τη σύγκρουση αποτελεί η λίστα της καμπάνιας για το «Μένουμε Σπίτι», τη δημοσιοποίηση της οποίας ζητάει επίμονα η Κουμουνδούρου. Για το ζήτημα έχει κατατεθεί και επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος αποφάσισε ν’ αφήσει έτσι σε δεύτερο πλάνο για λίγο την οικονομία, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως θα δοθεί στη δημοσιότητα μόνον όταν ολοκληρωθούν πρώτα οι πληρωμές προς τα Μέσα Ενημέρωσης. Επίσης, επί της αρχής της απόφασης της κυβέρνησης για την καμπάνια των 20 εκατ. ευρώ, τόνισε πως ήταν απαραίτητη για να σωθούν ζωές κι απέδωσε εκ του αποτελέσματος, όπως δείχνει η επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ που προκάλεσε αντιδράσεις
Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί για αδιαφάνεια την κυβέρνηση και γενικότερα επανέρχεται στο αφήγημα πως τα ΜΜΕ δεν προβάλλουν επαρκώς τις θέσεις του. Μολαταύτα, η δημοσιοποίηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ του περιβόητου σποτ με επίκεντρο τους δημοσιογράφους και όχι τη λίστα των 20 εκατ. ευρώ της κυβερνητικής καμπάνιας για το “Μένουμε Σπίτι” μάλλον οδήγησε σε… αυτογκόλ: οι αντιδράσεις για τη στοχοποίηση των δημοσιογράφων ήταν έντονες ακόμη και στους κόλπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης θέλησε μεν να ρίξει τους τόνους και να ζητήσει… μισή συγγνώμη με την απαντητική του επιστολή προς την ΕΣΗΕΑ – η οποία έσπευσε από την πρώτη στιγμή να διαμαρτυρηθεί και να καταδικάσει το βίντεο – αλλά ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει σ’ αυτή τη γραμμή. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η Όλγα Γεροβασίλη δεν δίστασε δημοσίως, σε συνέντευξή της στο Mega, να μιλήσει για «άτυχη στιγμή», αποδοκιμάζοντας έτσι το σποτ, το οποίο, αντιθέτως, υπερασπίστηκε με πάθος ο κ. Πολάκης.
«Ανοιχτές πληγές» λόγω Παπαδημούλη
Την ίδια στιγμή, η υπόθεση Παπαδημούλη αφήνει τις ρωγμές της στην Κουμουνδούρου, παρά το γεγονός ότι και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να κλείσει το ζήτημα – δίχως πάντως να κρύψει τη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Κι όλα αυτά, στη σκιά της «προειδοποίησης» Τσίπρα ότι θα προχωρήσει κανονικά στο μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τη στροφή του προς την Κεντροαριστερά, παρά τις ισχυρές αντιστάσεις που επιμένουν στο εσωτερικό του κόμματος. Τις αντιστάσεις αυτές εξέφρασε, μάλιστα, ακόμη και ο κ. Σκουρλέτης, ενώ σημειώνεται πως το επόμενο Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η Προοδευτική Συμμαχία και σύντομα να επανεκκινήσουν οι εσωκομματικές διαδικασίες για το συνέδριο που θα γίνει – κορονοϊού επιτρέποντος – το φθινόπωρο. Γεγονός που προμηνύει πως η εσωστρέφεια και οι συγκρούσεις θα ενταθούν το επόμενο διάστημα και θα φανεί πόσο αποφασισμένος είναι ο κ. Τσίπρας να προχωρήσει ακόμη και σε ρήξεις.
Σε ό, τι αφορά στην κυβέρνηση, όσο το υγειονομικό σκέλος της κρίσης του κορονοϊού παραμένει υπό έλεγχο, το ενδιαφέρον στρέφεται στον τουρισμό και την οικονομία. Οι “πύλες” της χώρας αναμένεται ν’ ανοίξουν από την 1η Ιουλίου, αλλά ήδη οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό δείχνουν πιο αισιόδοξες απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά. Αυτό φαίνεται πως βοηθά και το οικονομικό επιτελείο ν’ αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις του για την πορεία της οικονομίας και την ύφεση, ενώ θετικό στοιχείο αποτελούν και οι επιδόσεις του α’ τριμήνου, με την ύφεση να βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα ακόμη κι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επίσης, μέτρα όπως το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ στόχο έχουν τη συγκράτηση της ανεργίας και τη διάσωση θέσεων εργασίας ή ακόμη και ολόκληρων επιχειρήσεων, ενώ σύντομα αναμένεται να περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τις πιστώσεις στις μικρές επιχειρήσεις, το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
Στην κυβέρνηση αναμένουν ασφαλώς και τις οριστικές αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ και δη των ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς τα 32 δις ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα – με βάση την πρόταση της Κομισιόν – αποτελούν το νέο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. Η διαχείριση και η αποτελεσματική διάθεση αυτών των κεφαλαίων μπορούν ν’ αλλάξουν ριζικά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και να ενισχύσουν την οικονομία της, με την κυβέρνηση να δίνει προτεραιότητα στην πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιοποίηση του κράτους, την ενίσχυση των υποδομών, τη δημιουργία νέου συστήματος υγείας κτλ. Παράλληλα, σε εθνικό επίπεδο, θα συνεχιστεί η πολιτική της μείωσης των φορολογικών βαρών και του κόστους εργασίας, μέσα από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να διευκολύνει φυσικά πρόσωπα κι επιχειρήσεις ν’ αποπληρωθούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο του κορονοϊού με νέα ρύθμιση 12 ή 24 δόσεων αρχής γενομένης από το 2021.
Τέλος, θέμα χρόνου θεωρούνται και οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με πιθανότερη χρονική περίοδο για την ανακοίνωση του ανασχηματισμού τα μέσα Ιουλίου – ή, σε διαφορετική περίπτωση, τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και πάντως πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τις “διορθωτικές κινήσεις” προανήγγειλε ούτως ή άλλως ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ενώ θεωρείται πως δεν θα αλλοιώσουν τον κορμό της κυβέρνησης με τελικό στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς της.
Πηγή: thecaller.gr