Πρόσκαιρη χαρά αποδείχθηκαν οι χαμηλοί αριθμοί κρουσμάτων κορωνοϊού των προηγούμενων ημερών μετά τις 1.047 νέες διαγνώσεις του ιού, τους 458 διασωληνωμένους και 58 θανάτους που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, αποτυπώθηκε ξεκάθαρα η ανησυχία για τις επόμενες ημέρες, παρά την εμφανή μείωση της επιδημίας στην επικράτεια με τις μισές πλέον εισαγωγές στα νοσοκομεία σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου.
Όπως επεσήμανε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, «ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας», αναφερόμενη στα 8.500 περίπου ενεργά κρούσματα στη χώρα, με περισσότερα από 2.000 στην Αττική και πάνω από 1.600 στην Θεσσαλονίκη, καθώς και στον αυξημένο επιδημιολογικό δείκτη στη Δυτική Αττική (53 κρούσματα), στον Έβρο (37), στο Κιλκίς (34), την Κοζάνη (52) και την Πιερία (13).
Ιδιαίτερα για την Δυτική Αττική και την Κοζάνη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 6 Ιανουαρίου.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα του Μάριου Οικονόμου στο protothema.gr, και χθες η Αττική πρωτοστάτησε με 327 νέες διαγνώσεις και μεγάλη βαρύτητα στο κέντρο της Αθήνας και τον Δυτικό Τομέα, ενώ η Θεσσαλονίκη ακολουθεί με 197 νέα κρούσματα. Ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε τη μείωση των διαγνώσεων κατά 10% και 30% σε Αττική και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα σε σχέση με το προηγούμενο δεκαήμερο, με τον αριθμό αναπαραγωγής της νόσου Rt -προς δέκα ημερών- να ανέρχεται σε 0,8 στην Αττική και σε 0,6 στη Θεσσαλονίκη.
Ανατρέχοντας στην πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως σε διάστημα 10 μηνών από τις 26 Φεβρουαρίου και το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί 4.772 θάνατοι και 136.00 κρούσματα, με μια υπεροχή των ανδρών και κεντρικό ρόλο στην επιδημιολογική εικόνα την ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών.
Εξαιρετικά επιβαρυμένη παραμένει η εικόνα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας «μας έμαθε πόσο εύκολα γεμίζουν τα νοσοκομεία και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όταν αντίθετα η μείωση της πίεσης έρχεται με εξαιρετικά επώδυνους, βραδείς ρυθμούς» επεσήμανε η κ. Παπαευαγγέλου, σκιαγραφώντας την επιβαρυμένη εικόνα στις ΜΕΘ. Χαρακτηριστικά, το 91% των ΜΕΘ-COVID κλινικών της Θεσσαλονίκης είναι κατειλημμένες, σύμφωνα με την καθηγήτρια που υπογράμμισε πως «τουλάχιστον 1 στους 4 νέους ασθενείς με κορωνοϊό στη χώρα μας είναι άνω των 65 ετών, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ΕΣΥ θα συνεχίζει να πιέζεται».
Ακολούθως, ο κ. Μαγιορκίνης σχολίασε πως, παρά τη μείωση εισαγωγών στις ΜΕΘ κατά 22% -πλέον 160 περίπου εισαγωγές ημερησίως έναντι 300 προ δέκα ημερών- ο ρυθμός αποσυμφόρησης παραμένει εξαιρετικά μικρός σε σχέση με τον ρυθμό συμπίεσης.
Εμβόλιο: Δεν φέρνει ακόμα το τέλος της πανδημίας – Προσοχή τις επόμενες μέρες
Με φόντο την επιδημιολογικά βεβαρυμένη Βόρεια Ελλάδα, η κ. Παπαευαγγέλου διευκρίνισε πως, ενόψει δύο μηνών με χειμωνιάτικο καιρό, «δεν θα πρέπει να μας παρασύρει η χαρά και η αισιοδοξία» και πως, αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις των ειδικών, θα γεμίσουν ξανά τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ.
Η επώδυνη εμπειρία της πανδημίας, όπως την χαρακτήρισε, δεν έφτασε ακόμη στο τέλος της με τον εμβόλιο που αποτελεί μια αρχή, αφού «η συλλογική ανοσία δεν θα επιτευχθεί πριν περάσουν αρκετοί μήνες ακόμα… επομένως δεν αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας μέχρι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού».
Έτσι, την προσοχή όλων στη συμπεριφορά μας τις επόμενες ημέρες επέστησαν και οι δύο καθηγητές, με τον κ. Μαγιορκίνη να επαναλαμβάνει την ανάγκη τήρησης κοινωνικής φούσκας, προστασίας των ευπαθών ομάδων, τήρησης μέτρων υγιεινής, χρήσης μάσκας –ιδίως κατά τις επισκέψεις σε ηλικιωμένους-, και καλού αερισμού των χώρων.
Για τη διαφύλαξη όσων έχουν επιτευχθεί ως τώρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε πως τα μέτρα των Χριστουγέννων ισχύουν και για την Πρωτοχρονιά: δύο οικογένειες στο τραπέζι και μέχρι 9 άτομα, απαγόρευση κυκλοφορίας 10 το βράδυ με 5 το πρωί ανεξαιρέτως, ενώ ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, η τέλεση λειτουργίας θα πραγματοποιηθεί με αναλογία 1 άτομο ανά 15τμ και 2 μέτρα απόσταση προς κάθε κατεύθυνση, με μέγιστο αριθμό τα 25 άτομα για τις Εκκλησίες και τα 50 για τους Μητροπολιτικούς Ναούς και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Τέλος, αναφορικά με το νέο στέλεχος του SARS-CoV-2, o κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως οι αναλύσεις δείχνουν ότι δεν είναι πιο παθογόνο και όσοι μολύνθηκαν στο παρελθόν από τον νέο κορωνοϊό δεν διατρέχουν κίνδυνο από τη μετάλλαξη.