Κάτι λιγότερο από δύο μήνες έχουν προθεσμία οι Δήμοι που διαφωνούν με τις αντικειμενικές αξίες που έχουν καθοριστεί στις περιοχές τους, ώστε να προσκρούσουν τις αποφάσεις.
Έτσι λοιπόν είναι πιθανό να υπάρξουν μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες, εφόσον υπάρξουν στοιχεία και δεδομένα που το δικαιολογούν και το τεκμηριώνουν.
Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του newsit, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, όσοι Δήμοι θεωρούν ότι έχουν αυξηθεί υπερβολικά οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 20 Ιανουαρίου 2023 προκειμένου να υποβάλουν αιτιολογημένη γνώμη για τις τιμές ζώνης της περιοχής τους ξεκαθαρίζοντας ότι οι οποίες αλλαγές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Σύμφωνα με τα όσο αναφέρονται στο άρθρο 51 του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή ειδικά για τις τιμές ζώνης που ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2022 οι δήμοι δύνανται από τις 10.12.2022 έως και τις 20.1.2023 να υποβάλουν τη γνώμη για τις τιμές ζώνης της χωρικής τους αρμοδιότητας.
Το υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους δήμους «αιτιολογημένες γνώμες» οι οποίες θα πρέπει να κατατεθούν ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και να συνοδεύονται από κάθε πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο, που ανάγεται στο χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων.
Η αρμόδια Επιτροπή, ύστερα από πρόσβαση στη βάση δεδομένων του προηγούμενου εδαφίου, εξετάζει τις γνώμες χωρίς προηγούμενη εισήγηση του Αυτοτελούς Τμήματος Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων, και εισηγείται στον Υπουργό Οικονομικών τις ζώνες για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των οποίων πιθανολογείται ισχυρά η ανάγκη επανάληψης της διαδικασίας. Ο υπουργός Οικονομικών δύναται, βάσει της εισήγησης αυτής, να αποφασίσει την επανάληψη της διαδικασίας».
Δεν αλλάζουν οι φόροι του 2022
Μάλιστα ξεκαθαρίζεται ότι «αν πραγματοποιηθεί επανάληψη της διαδικασίας για συγκεκριμένες ζώνες, οι αξίες που καθορίζονται κατόπιν αυτής ισχύουν από την έναρξη ισχύος της σχετικής απόφασης κι εφεξής». Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που καθοριστούν νέες τιμές ζώνης δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή τόσο στον ΕΝΦΙΑ του 2022 όσο και στους φόρους μεταβίβασης ακινήτων που έχουν πληρώσει οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2022 που ενεργοποιήθηκαν οι νέες αντικειμενικές αξίες.
Στην αιτιολογική έκθεση του φορολογικού νομοσχεδίου για το άρθρο 51 «είναι γεγονός ότι, κατά τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων, διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιοχές στη χώρα για τις οποίες δεν εκφράστηκε η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη σημαντική άνοδο των τιμών εκκίνησης σε ορισμένες περιοχές, δημιούργησε σε κάποιους δήμους επιφυλάξεις, καθώς επικαλούνται πραγματικά στοιχεία, τα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη και σε επανεξέταση θα οδηγούσαν ενδεχομένως σε διαφορετικά αποτελέσματα, ως προς τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης του συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των εντός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμού ακινήτων».
1 στους 10 απάντησε το 2021
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών δίνει δεύτερη ευκαιρία στους δήμους να υποβάλουν τη προβλεπόμενη γνώμη τους για τις τιμές ζώνης στην περιοχή τους καθώς όπως λένε αρμόδιες πηγές το 2021 κατά τη διαδικασία προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών εστάλη επιστολή σε όλους τους Δήμους για διατύπωση γνώμης αλλά μόλις 1 στους 10 απάντησε.
Πλέον οι υπόλοιποι 9 στους 10 δήμους έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών εντός των ορίων τους, από 10 Δεκεμβρίου 2022 έως 20 Ιανουαρίου 2023 «ώστε να αξιολογηθεί αν τυχόν υπάρχουν εξαιρετικές περιπτώσεις που ενδεχομένως να δημιουργείται κάποιο πρόβλημα».