Ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την πολιτεία ζητούν οι ιδιοκτήτες μικρών εμπορικών καταστημάτων του Αγρινίου οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης του τζίρου στην αγορά.
Σύμφωνα με όσα υπογραμμίζει σε σχετική του ανακοίνωση ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, «για την αγορά χάθηκε ακόμη μια εορταστική περίοδος στη διάρκεια της πανδημίας και όπως δείχνουν οι εξελίξεις θα χαθεί ακόμη μια εκπτωτική περίοδος, με αποτέλεσμα η ανάσα ρευστότητας να μην έρχεται ακόμη και οι υποχρεώσεις “βουνό” να γίνονται θηλιά στο λαιμό των συναδέλφων».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του εμπορικού συλλόγου:
«Εμπόριο ώρα μηδέν
Σε απόγνωση οι μικρές επιχειρήσεις της αγοράς που ΑΠΑΙΤΟΥΝ ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την πολιτεία
Η συνεχιζόμενη πτώση του τζίρου στην αγορά επιβεβαιώθηκε και τον πρώτο μήνα των χειμερινών εκπτώσεων όπου και καταγράφηκε πρωτόγνωρη μείωση στις πωλήσεις η οποία αναλόγως του κλάδου εμπορίας ξεπερνά ακόμη και το πενήντα τοις εκατό. Η εικόνα που αποτυπώνεται σήμερα είναι συνέχεια των δύο προηγουμένων μηνών από την ημέρα που ξεκίνησε η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.
Η σημερινή κατάσταση έχει δημιουργήσει απογοήτευση μεταξύ των συναδέλφων που αγωνιούν για το πως θα κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές, πως θα μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και πως θα αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος που το τελευταίο διάστημα ήρθε να προστεθεί οδηγώντας τους σε μεγαλύτερο αδιέξοδο.
Για την αγορά χάθηκε ακόμη μια εορταστική περίοδος στη διάρκεια της πανδημίας και όπως δείχνουν οι εξελίξεις θα χαθεί ακόμη μια εκπτωτική περίοδος, με αποτέλεσμα η ανάσα ρευστότητας να μην έρχεται ακόμη και οι υποχρεώσεις «βουνό» να γίνονται θηλιά στο λαιμό των συναδέλφων.
Με τις σημερινές αρνητικές συνθήκες που υπάρχουν στο λιανεμπόριο και παρά τις συνεχείς μας παρεμβάσεις ζητώντας εύστοχα μέτρα στήριξης, η πολιτεία εξακολουθεί να ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ και να μην αντιλαμβάνεται το που οδηγούνται τα μικρά καταστήματα.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου για ακόμη μια φορά καταθέτει τις προτάσεις του που αφορούν μέτρα στήριξης για τις μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και ΑΠΑΙΤΕΙ να ληφθούν ΑΜΕΣΑ από την πολιτεία για να μην φθάσουμε να έχουμε «πανδημία» λουκέτων στην αγορά.
• Η επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν οι μικρές επιχειρήσεις να γίνει ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ γιατί είναι αδύνατον με την συνεχιζόμενη πτώση του τζίρου τους, να επιστρέψουν τα ποσά που τους αναλογούν.
• Να επιδοτηθούν όσοι συνάδελφοι αυτοαπασχολούμενοι νοσούν με Covid και για όσες ημέρες χρειαστεί να μείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις τους.
•Να υπάρξει αναστολή πληρωμών προς τον ΕΦΚΑ για τουλάχιστον 6 μήνες, με παράλληλη επιδότηση εισφορών από την πολιτεία.
•Για όσα χρέη δημιουργήθηκαν μες στην πανδημία χωρίς την υπαιτιότητα των συναδέλφων και αφορούν φορολογικές, ασφαλιστικές και τραπεζικές υποχρεώσεις, να δοθεί δυνατότητα ρύθμισης σε 120 δόσεις.
•Να δημιουργηθούν κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
•Να υπάρξει περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών.
•Να δημιουργηθούν νέα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης του λιανεμπορίου, όπως έγιναν με άλλους κλάδους της οικονομίας για να υπάρξει ίση και δίκαιη αντιμετώπιση προς όλους.
• Επαναφορά και λειτουργία του Προγράμματος ΣΥΝ-Εργασία και για τα εμπορικά καταστήματα.
• Ενεργοποίηση του μηχανισμού Ταμείο Ανεργίας Εμπόρων.
• Να ενταχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, του λιανεμπορίου, στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.
• Θεσμοθέτηση και εφαρμογή του Ειδικού Ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού, που θα τροφοδοτεί τις βασικές υποχρεώσεις μίας επιχείρησης προς το Δημόσιο, τα Ταμεία και τους προμηθευτές της.
Η υγειονομική κρίση συμπλήρωσε ήδη δύο χρόνια και εκτός από τις μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές έχει επιφέρει τεράστιες συνέπειες στην οικονομία και ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, οι οποίες έχουν πλέον εξαντλήσει τις αντοχές τους, συσσωρεύοντας κόπωση συνολικά δώδεκα χρόνων μαζί με την δεκαετή κρίση. Είναι ανάγκη την επόμενη μέρα να παραμείνουν αυτές ζωντανές, να λειτουργούν και να εξακολουθούν να δημιουργούν πολλαπλασιαστικά οφέλη στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες».
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΣΑ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΩΣΤΙΚΟΓΛΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
O ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΟΠΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ»