Μετά από περίπου 30 χρόνια, μία αποικία γυπών βρίσκεται ξανά σε άνθηση στον Εμπεσό ορεινού Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας καταγράφηκαν οκτώ – εννέα φωλιές που αποτυπώνουν την δυναμική ανάκαμψη του προστατευόμενου και κρισίμως απειλούμενου είδους.
Η ανακοίνωση της Εταιρείας:
«Μία αποικία σε άνθηση… 30 χρόνια μετά!
Ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο γεγονός λαμβάνει χώρα στην περιοχή του Εμπεσού Αιτωλοακαρνανίας (Όρη Βάλτου):
μια ιστορική αποικία #Όρνιων, που είχε εγκαταλειφθεί από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80, εδώ και λίγα χρόνια είναι και πάλι όχι απλά ενεργή, αλλά και πολύ δυναμική, καθώς φέτος, από τη συστηματική παρακολούθηση που διεξάγεται από την #ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ στο πλαίσιο του Προγράμματος #LIFE IP-4 Natura, καταγράφηκαν στην περιοχή 8-9 φωλιές!
Ένα από τα πουλιά, μάλιστα, που ζευγάρωσαν φέτος στον Εμπεσό είναι ο “Γιάννης”, ο μοναδικός επιζών γύπας από το περσινό καταστροφικό περιστατικό δηλητηρίασης στην περιοχή της Κλεισούρας, στον οποίο πριν την απελευθέρωσή του τοποθετήθηκε δορυφορικός πομπός και δακτυλιώθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων.
Τα νέα αυτά μας δείχνουν με τον πιο σαφή τρόπο πως οι ιστορικές αποικίες – επικράτειες των αρπακτικών πρέπει να θεωρούνται δυνάμει ενεργές και να τις διαχειριζόμαστε, βέβαια, ως τέτοιες».