Σε κατάσταση «συναγερμού» τέθηκαν από χθες κυβέρνηση και επιστήμονες, αφού τα 2.147 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, εκ των οποίων τα 1.047 στην Αττική, όχι μόνο αυξάνουν την πίεση στα νοσοκομεία αλλά δεν αφήνουν και περιθώρια εφησυχασμού πηγαίνοντας, όπως όλα δείχνουν, την άρση του lockdown δύο εβδομάδες μετά, δηλαδή στις 14 Μαρτίου.
Οι λοιμωξιολόγοι τα τελευταία 24ωρα τόνιζαν πως η Τρίτη και η Τετάρτη θα ήταν δηλωτικές της ευρύτερης επιδημιολογικής εικόνας και βάσει αυτών των στοιχείων αλλά και της συνολικής πορείας, θα αποφάσιζαν για την εισήγησή τους σχετικά με την άρση ή την παράταση του απαγορευτικού στις κόκκινες περιοχές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Γιώργου Μιχαηλίδη στο protothema.gr, για πρώτη φορά από τις 2 Δεκεμβρίου 2020 ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ξεπέρασε ξανά τις 2.000, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων (357) συνιστά την χειρότερη επίδοση των τελευταίων 45 ημερών. Παράλληλα, το κέντρο της Αθήνας «βράζει» εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας με 285 νέα κρούσματα, αλλά και ο Πειραιάς με 259. Επιβαρυμένη είναι, την ίδια στιγμή, η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, με 205 νέα κρούσματα, και στην Αχαΐα με 121.
Έτσι, παρά την διάθεση αρκετών επιστημόνων αλλά και τη εκπεφρασμένη άποψη κυβερνητικών στελεχών πως επιθυμία ήταν η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα από την ερχόμενη Δευτέρα 01 Μαρτίου, δεν φαίνεται πως υπάρχει χώρος για κάτι τέτοιο.
Πλέον οι πιο αισιόδοξοι βλέπουν παράταση μίας εβδομάδας, με το πιο ρεαλιστικό σενάριο να φέρνει το άνοιγμα της αγοράς στις 15 Μαρτίου. Αποφάσεις ωστόσο για τέτοιο βάθος χρόνο δεν θα μπορούσαν να ληφθούν από τώρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι λοιμωξιολόγοι θα δουν την πορεία της πανδημίας αυτή την εβδομάδα και θα εισηγηθούν παράταση του lockdown για μία εβδομάδα, ελέγχοντας την κατάσταση και την ερχόμενη εβδομάδα αποφασίζοντας εάν χρειάζεται και δεύτερη προκειμένου να πέσουν τα κρούσματα και να υπάρξει αποσυμπίεση στα νοσοκομεία. Πάντως στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο παράτασης απευθείας δύο εβδομάδων.
Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, όσον αφορά στα αίτια της «έκρηξης» των κρουσμάτων, είπε πως «παρατηρώντας την κινητικότητα δεν μπορούμε να πούμε ότι εφαρμόζεται ένα σκληρό lockdown». Αναγνωρίζοντας την ψυχολογική πίεση και κόπωση, ο καθηγητής κατέληξε ότι «φρονιμότερη» ημερομηνία για την άρση του lockdown είναι η 15η Μαρτίου.
Από πλευράς του, υπέρ της παράτασης του lockdown για δύο εβδομάδες τάχθηκε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Παράλληλα πρότεινε την εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες δραστηριότητες. «Να το πω απλά, αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με ένα φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.
Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή των Επιστημόνων, όπως κάθε εβδομάδα, θα ανακοινώσει την τελική της εισήγηση την Παρασκευή.
Μετά το lockdown τι;
Λιανεμπόριο και σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ακόμη μια εβδομάδα τουλάχιστον, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα παραμείνει από τις 9 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 6 το απόγευμα το Σάββατο και την Κυριακή. Οι αποφάσεις αναμένεται να κλειδώσουν τις επόμενες ημέρες και εκτός απροόπτου θα ανακοινωθούν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά την Παρασκευή κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό.
Παρά ωστόσο την παραπάνω εικόνα, η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη για την επόμενη ημέρα, δηλαδή για το άνοιγμα των καταστημάτων και το πλαίσιο λειτουργίας τους. Έτσι, κατ’ αρχήν φαίνεται ότι από τις 8 Μαρτίου, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών το επιτρέψουν, το λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει με click away και πιθανόν σε δεύτερο χρόνο με click in shop, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στο πλαίσιο στο οποίο θα κινούνται και οι ίδιοι οι καταναλωτές αφού θα μπει στην ζωή μας το 13032 στο οποίο θα στέλνουμε SMS μόνο για τις μετακινήσεις μας για το λιανεμπόριο.
Η κυβέρνηση επιδιώκει με τον νέο πενταψήφιο αριθμό να πετύχει το ασφαλέστερο άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ θα πετύχει και την αποφυγή της κατάχρησης των μετακινήσεων με τον συγκεκριμένο αριθμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα θα μπορεί να αποσταλεί μόνο μια φορά την ημέρα και η διάρκειά του θα είναι τρεις ώρες. Η λύση αυτή φαίνεται πως κέρδισε έδαφος εν συγκρίσει με άλλες που συζητήθηκαν λόγω του ότι το 13033 είχε τεχνολογικούς περιορισμούς βάσει του πώς «χτίστηκε εξ αρχής» και δεν επιδεχόταν άλλες τροποποιήσεις. Ως προς τις αγορές από σούπερ μάρκετ, φούρνους, φαρμακεία κλπ, θα συνεχίσει να ισχύει το 13033.