Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει δημιουργήσει ειδική ομάδα η οποία σερφάρει στο Ίντερνετ και εντοπίζει περίεργα προφίλ, γκρουπ και ομάδες που προτρέπουν γονείς και παιδιά να μη φορούν μάσκες και να μην κάνουν το εμβόλιο
Την περασμένη Κυριακή το Πρώτο Θέμα έγραφε για την αυτεπάγγελτη έρευνα των Αρχών από τις αναρτήσεις που εμφανίστηκαν στα social media που καλούσαν γονείς να στείλουν τα παιδιά τους χωρίς μάσκα.
Ενώ μέσα στην εβδομάδα κάποιοι από τους διοργανωτές των συγκεντρώσεων βγήκαν σε κανάλια και Μέσα ενημέρωσης για να καταθέσουν τις απόψεις τους. Βέβαια, και αποτελεί θλιβερή πραγματικότητα, τα επιστημονικά επιχειρήματα δεν πείθουν τους αρνητές της μάσκας στα σχολεία με κάποιους να φθάνουν σε προπηλακισμούς καθηγητών και δασκάλων.
Όπως έγινε με τον νταή γονέα στην Κρήτη ο οποίος συνελήφθη και κρίθηκε ένοχος για τον ξυλοδαρμό καθηγητή ο οποίος ζήτησε από μαθητή να φορέσει μάσκα για να μπει στο σχολείο. Και δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό.
Την περασμένη Πέμπτη άλλος ένας γονέας και πάλι στην Κρήτη χτύπησε διευθύντρια δημοτικού σχολείου στο Ηράκλειο και μάλιστα της τράβηξε τη μάσκα από το πρόσωπο.
Και μπορεί οι περισσότεροι από τους αρνητές της μάσκας να είναι άγνωστα πρόσωπα στο πανελλήνιο, υπάρχουν όμως και κάποιες φυσιογνωμίες που έγιναν γνωστές μέσα από τα συλλαλητήρια για την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας, αλλά και από τους κόλπους της Χρυσής Αυγής.
Όπως η κυρία Μαρία Θεοχαρίδου, γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιά φανατική υποστηρίκτρια του ΠΑΟΚ, η οποία ήταν υποψήφια με το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, αλλά μετά τον καυγά του Ηλία Κασσιδιάρη με τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τη διάσπαση της Χρυσής Αυγής, προσχώρησε στο νέο κόμμα του πρώτου. Η κυρία Μαρία Θεοχαρίδου ήταν υποψήφια της Χρυσής Αυγής στις εκλογές του 2019, στην περιφέρεια της Β΄ Θεσσαλονίκης καταλαμβάνοντας 966 ψήφους.
Ήταν και η διοργανώτρια της συγκέντρωσης των αρνητών μάσκας στα σχολεία πριν από μια εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη. «Δεν έχω δει κανέναν ιό να μην πηγαίνει στα μπουζούκια 20:00-00:00 και μετά να βγαίνει παγανιά. Πανδημία ήταν η χολέρα, η ισπανική χολέρα, όχι αυτό που ζούμε τώρα» ανέφερε στην τηλεοπτική της παρουσία στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στο Mega.
Ακόμη, υποστήριξε ότι οι μάσκες είναι επικίνδυνες και παρέπεμψε σε δήθεν δηλώσεις πνευμονολόγων, ενώ υπογράμμισε ότι είναι «μία μαμά που αγωνιά, όπως και άλλοι γονείς». Σε ερώτηση αναφορικά με το αν θα στείλει το παιδί της στο σχολείο, η κ. Θεοχαρίδου υποστήριξε ότι «θα κάνουμε αποχή» ενώ τόνισε ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε το εμβόλιο του κορωνοϊού. Τέλος, σε ερώτηση, αναφορικά με την πιθανότητα εισαγγελικής παρέμβασης κατά των διοργανωτών της εκδήλωσης, η κ. Θεοχαρίδου είπε πως: «Αν θέλουν να με κάνουν ηρωίδα στα μάτια του κόσμου και την άλλη φορά αντί για 8.000 να κατέβουν 38, εγώ τους καλώ να με διώξουν ποινικά. Θα ξανακάνουμε διαμαρτυρία, θα ξανακάνουμε πορεία, γιατί ποντάρουν στον φόβο μας».
Πίσω από το κίνημα της αντι-μάσκας στα σχολεία είναι και το κίνημα ΕΛΑΣΥΝ του πρώην Χρυσαυγίτη Γιάννη Λαγού, ο οποίος το πρωί της περασμένης Δευτέρας – πρώτη ημέρα της μαθητικής χρονιάς- προχώρησε με τους οπαδούς του σε αφισοκολλήσεις σε διάφορα σχολεία. Κεντρικό μήνυμα της αφίσας ήταν η φράση «αρνούμαι τη σκλαβιά της μάσκας», ενώ στα τρικάκια που πέταξαν αναγραφόταν η φράση «κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο». Τόσο στις αφίσες όσο και στα τρικάκια εμφανίζονται τα αρχικά του ΕΛΑΣΥΝ αλλά και το όνομα του Γιάννη Λαγού.
Ανάμεσα στους αρνητές μάσκας είναι και ο επικεφαλής της οργάνωσης «Ενωμένοι Μακεδόνες» κ. Δημήτρης Ζιαμπάζης, ο οποίος ήταν και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ο Δημήτρης Ζιαμπάζης γεννήθηκε το 1983 στην πόλη της Θεσσαλονίκης και είναι γέννημα θρέμμα της γειτονιάς του Αγίου Δημητρίου. Πωλητής στο επάγγελμα, άνθρωπος της πιάτσας και της αγοράς όπως ο ίδιος ισχυρίζεται και με 23 χρόνια συνεχή συμμετοχή στον πατριωτικό ακτιβισμό.
Το πανελλήνιο τον γνώρισε όταν τον Νοέμβριο του 2019 ήταν ένας εκ των διοργανωτών του μπάρμπεκιου με χοιρινό και αλκοόλ έξω από το hotspot στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Τότε μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 είχε πει: «σκοπός είναι να αναδείξουμε τον υποβιβασμό και την γκετοποίηση της συγκεκριμένης περιοχής. Υπάρχουν πολλές περιοχές που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα» πρόσθεσε. «Θα φάμε χοιρινό και θα πιούμε αλκοόλ για να στείλουμε το μήνυμα πως στο μέλλον δεν θα ανεχτούμε τα φαινόμενα γκετοποίησης που βλέπουμε και στην Ευρώπη. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μία διαφορετική κουλτούρα, παραδείγματα στην Ευρώπη μας έχουν δείξει πως δεν αφομοιώνονται στην τοπική κοινωνία αλλά γκετοποιούνται και πολλές φορές προσπαθούν και να επιβάλλουν τον δικό τους τρόπο ζωής, ο οποίος δεν συμβαδίζει με τον ευρωπαϊκό. Πολλές φορές έχουμε βρεθεί από εκείνη την πλευρά σε ακρότητες, με τρομοκρατικά χτυπήματα σε μετρό, σε γήπεδα κτλ».
Και δεν μπορεί να μην επισημανθεί το γεγονός πως μεταξύ των αρνητών της μάσκας στα σχολεία είναι και από τον εκκλησιαστικό χώρο. Μπορεί η θέση της επίσημης Εκκλησίας να συμπίπτει με εκείνη της κυβέρνησης και των επιστημόνων, ωστόσο μεμονωμένα περιστατικά, αποδεικνύουν την ύπαρξη αρνητών και στους κόλπους της εκκλησίας. Όπως για παράδειγμα ο παπάς στο Ρέθυμνο ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να κάνει κήρυγμα κατά της προστατευτικής μάσκας στα σχολεία, κατά τη διάρκεια αγιασμού στο Νηπιαγωγείο του Ατσιπόπουλου στο Ρέθυμνο. Ο συγκεκριμένος ιερέας, κατά τη διάρκεια του αγιασμού, αποφάσισε ξαφνικά να προχωρήσει σε ένα πρωτοφανές κήρυγμα κατά της μάσκας στα σχολεία και στους μαθητές. Τα όσα έλεγε προκάλεσαν την αντίδραση των γονέων που βρίσκονταν στον χώρο, ενώ η δημοσιοποίηση βίντεο που τον έδειχναν να κάνει το κήρυγμά του, οδήγησαν στη σύλληψή του.
Παρόμοιο περιστατικό συνέβη και στην Κοζάνη. Ο ονομαζόμενος παπά-Νικόλας, παρευρέθη στο Δημοτικό Σχολείο Καρυδίτσας για τον αγιασμό και άρχισε να επιπλήττει έναν εκπαιδευτικό ο οποίος την ώρα που πήγε να τον αγιάσει εξακολουθούσε και φορούσε τη μάσκα του, λέγοντας ότι «ο κορωνοϊός δεν κολλάει αν φιλήσεις το σταυρό». Αδιαφορώντας για τον ιό, ζήτησε από τους μαθητές να βγάλουν τη μάσκα τους και να «να προσκυνήσουν το σταυρό». Ωστόσο οι εκπαιδευτικοί ξεκαθάρισαν εξ’ αρχής ότι κανένας μαθητής δεν θα επιτραπεί να μπει μέσα στη σχολική αίθουσα, αν δεν φοράει τη μάσκα του. Σύμφωνα με το τοπικό μέσο Kozanimedia ο ιερέας Νικόλαος Παπανικολάου, έχει εκφράσει εδώ και καιρό την αντίθεση του σχετικά με τη χρήση μάσκας.
Οι περισσότερες υποκινήσεις των αρνητών της μάσκας γίνονται μέσα από τα social media, στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει δημιουργηθεί ειδική ομάδα που σερφάρει στο Ιντερνετ και εντοπίζει περίεργα προφίλ, γκρουπ και ομάδες που προτρέπουν γονείς και παιδιά να μη φορούν μάσκες και να μην κάνουν το εμβόλιο. Η έρευνα ξεκίνησε με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για παραπομπή στη Δικαιοσύνη ατόμων που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να στηρίξουν «θεωρίες συνωμοσίας».
Και όπως είχε αναφέρει το Πρώτο Θέμα πριν από μια εβδομάδα, οι πρώτες δύο ομάδες στο Facebook δημιουργήθηκαν λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο, όταν άρχισαν τα δημοσιεύματα για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους μαθητές με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη ομάδα κατάφερε να συγκεντρώσει μέσα σε λίγες ημέρες 14.000 μέλη, ενώ η άλλη σε μόλις 48 ώρες μάζεψε περισσότερα από 2.500 ακολούθους.
Η συγκεκριμένη υπηρεσία ενήργησε άμεσα και στις 20 Αυγούστου σχημάτισε την πρώτη δικογραφία, που αφορούσε σε τρεις περιπτώσεις, και την έστειλε στον εισαγγελέα. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα, καθώς η σελίδα της ομάδας με τα 14.000 μέλη κατέβηκε την επόμενη κιόλας ημέρα, όμως νέα γκρουπ άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους.
Προκειμένου βέβαια να προστατευτούν από τις διώξεις οι αρνητές της μάσκας αρχίζουν σιγά-σιγά να καλούν τα μέλη των ομάδων να οργανώνονται μέσω κλειστών γκρουπ που δημιουργούν στο WhatsApp, στο Viber και σε άλλες αντίστοιχες εφαρμογές. Έτσι συνομιλούν, ανταλλάσσουν απόψεις, όμως το κυριότερο είναι ότι καθορίζουν τις επόμενες κινήσεις και δυναμικές αντιδράσεις χωρίς να μπορούν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να τους εντοπίσουν.
Πηγή: protothema.gr