Έως το τέλος της εβδομάδας οριστικοποιούνται οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Ο σημερινός «πρωινός καφές» στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρώτος μετά το Πάσχα, στην ουσία αποτελεί το έναυσμα αλλεπάλληλων συσκέψεων που θα πραγματοποιούνται τις επόμενες ημέρες προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί το τελικό σχέδιο.
Ήδη έχει καταρτιστεί ένα προσχέδιο που θα παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει προσωπική άποψη καθώς συζητά διαρκώς τις επόμενες κινήσεις με τους στενούς συνεργάτες του, αλλά κυρίως με τον Σωτήρη Τσιόδρα και τους άλλους επιστήμονες που μελετούν την πορεία της πανδημίας.
Σε ισχύ τα μέτρα έως 3 Μαΐου – Σκέψεις για διάγγελμα Μητσοτάκη
Τα μέτρα παραμένουν σε πλήρη ισχύ μέχρι τις 27 Απριλίου και μέχρι τότε δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χαλάρωση. Μάλιστα, είναι πιθανόν να παραταθούν για ακόμα μία εβδομάδα, έως τις 3 Μαΐου, και η χαλάρωση να ξεκινήσει σταδιακά από την επόμενη ημέρα, 4 Μαΐου. Στην τελική απόφαση θα παίξουν ρόλο τρεις παράγοντες: η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η ψυχολογική κούραση που επέρχεται στους πολίτες από τους περιορισμούς και η επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο κ. Μητσοτάκης θα ζυγίσει τα δεδομένα και τις εισηγήσεις των επιστημόνων πριν πάρει την τελική απόφαση. Το πιθανότερο σενάριο είναι να απευθυνθεί ο ίδιος με νέο μήνυμα προς τους πολίτες, το προσεχές Σαββατοκύριακο, στο οποίο θα αναπτύξει το σχέδιο εξόδου και τις κατευθυντήριες γραμμές.
Αργή και μακρόσυρτη διαδικασία για την επιστροφή στην κανονικότητα
Σίγουρα θα είναι μια αργή και μακρόσυρτη διαδικασία που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Ιουνίου. Μάλιστα θα προβλέπεται διαφορετική αντιμετώπιση για όσους κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, «η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα-βήμα. Και, βέβαια, δεν θα αφορά τις μεγάλες ηλικίες και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα» («Καθημερινή»), προϊδεάζοντας για διαφορετικές ταχύτητες άρσης των περιορισμών.
Άρση ενός μέτρου κάθε φορά
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοντέλο που εξετάζεται προβλέπει την άρση ενός μέτρου κάθε φορά, ώστε να ελέγχεται κατά πόσον επηρεάζει ή όχι την εξάπλωση του ιού. Αν λειτουργεί αρνητικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, είναι πιθανό να επανέρχεται ο συγκεκριμένος περιορισμός. Ταυτόχρονα θα ισχύουν αυστηρά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, όπως η χρήση μάσκας, συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων ή πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο κ.ο.κ.
Τι θα ανοίξει πρώτο -Τι θα γίνει με τα σχολεία
Τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια θεωρείται ότι είναι τα πρώτα που θα επαναλειτουργήσουν. Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει για τα σχολεία. Δεδομένη θεωρείται η διεξαγωγή των Πανελληνίων, στο τέλος Ιουνίου, ωστόσο δεν είναι σίγουρο αν θα επαναλειτουργήσουν όλες οι σχολικές μονάδες. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει διαχωρισμός των εκπαιδευτικών βαθμίδων, με πρώτη τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει τελική απόφαση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
Πηγή: iefimerida.gr