Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 4η Οκτώβρη το τριήμερο πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Αγρινίου, με την συμμετοχή της Χορωδίας Θεσσαλονίκης «Αρμονία» στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ι.Ν. Αποστόλου Παύλου στην Μεγάλη Χώρα Αγρινίου.
Η πρώτη μέρα της τριήμερης εκδήλωσης ήταν η Παρασκευή 2α Οκτώβρη στον ανακαινισμένο χώρο του θερινού κινηματογράφου «Ελληνίς» στο κέντρο του Αγρινίου. (περιγραφή και φωτογραφίες στην προηγούμενη δημοσίευση).
Ημέρα δεύτερη, Σαββατο 3η Οκτώβρη
Πάλι γεμάτος από νωρίς ο θερινός κινηματογράφος «Ελληνίς», μεγάλη ανάγκη για εξεύρεση μεγαλύτερου χώρου για το επόμενο φεστιβάλ το 2021!
Πέντε χορωδίες συμμετείχαν, από Ζάκυνθο, Εύοσμο Θεσσαλονίκης, Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα και Θεσσαλονίκη.
Έναρξη έγινε με καλωσορίσματα από τον παρουσιαστή κ. Aλέξη Κωστάλα στους επισήμους και το κοινό που με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση. Παραβρέθηκαν η κα. Κατερίνα Μοθωναίου Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών & Πολιτισμού Ιονίων Νήσων, ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Κώστας Καλαντζής, η κα. Αμαλία Βούλγαρη Περιφερειακή Σύμβουλος, η κα. Ιωάννα Καλημέρη αντιδήμαρχος Θέρμου, η καλεσμένη στην εκδήλωση Δρ. Σέβη Μαζέρα, (Διδάκτωρ Βυζαντινής Μουσικολογίας, Μαέστρος, Πιανίστρια και Χοράρχης της Βυζαντινής Χορωδίας Ψαλτριών «Αι Άδουσαι»). Η κα. Άννα Μπιθικώτση. Όπως και την πρώτη μέρα της εκδήλωσης παραβρέθηκαν πολλοί γνωστοί Αγρινιώτες ‘όπως ο κ. Βασίλης Γρηγορόπουλος φιλόλογος, ο κ. Παναγιώτης Δρέλλιας Μαθηματικός και αρθρογράφος, η γνωστή στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης κα. Μαίρη Χρυσικοπούλου και άλλοι πολλοί.
Ξεκίνησε πρώτη η χορωδία Ζακύνθου «Η Φανερωμένη», ερμήνευσε παραδοσιακά τραγούδια της Ζακύνθου. Μαέστρος ο κ. Σταμάτης Φιλιακός Μιχαλίτσης.
Ακολούθησε η χορωδία «Φιλομήλα» του Μουσικού & Καλλιτεχνικού Συλλόγου Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Έκανε πολύ πρωτότυπη έναρξη του προγράμματός της με ήχους δακτύλων και χεριών κλιμακούμενους σε ένταση και ρυθμό. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Μαέστρος η κα. Άννα Μαρία Κότσιφα.
Τρίτη χορωδία η «Λαμποβίτισσα» του Πολιτιστικού Συλλόγου Άφρας Κέρκυρας. Μαέστρος η κα. Αγάθη Κοσκινά.
Το διάλλειμα που ακολούθησε έδωσε την ευκαιρία για να υπογραφούν αυτόγραφα από τον αειθαλή Αλέξη Κωστάλα σε μικρούς και μεγάλους θαυμαστές του, καθώς και σε ανταλλαγές κινητών, facebook & e-mail διευθύνσεων μεταξύ των συμμετασχόντων στις χορωδίες και του κοινού.
Τέταρτη η Χορωδία Ενηλίκων Πολιτιστικού & Κοινωνικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας «Ρένα Κώτσιου». Μαέστρος η κα. Ειρήνη Πολίτη.
Πέμπτη και τελευταία η Χορωδία «Αρμονία» της Θεσσαλονίκης. Μαέστρος ο κ. Νίκος Κυριακού.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός από την κα. Χρυσούλα Τασολάμπρου προς όλες τις χορωδίες που συμμετείχαν και το κοινό που παρακολούθησε. Ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Αγρινίου, τον Δήμο Θέρμου, τα μέλη του συλλόγου «Αγία Σκέπη» που εργάστηκαν σε όλα τα στάδια των εκδηλώσεων, την καλλιτέχνιδα Δίδα Μαρία Πολύζου που βραβεύτηκε για την δημιουργία του πίνακα που κοσμεί και είναι το σήμα κατατεθέν του επικοινωνιακού υλικού του Φεστιβάλ. Ευχαρίστησε και τον ακούραστο ηχολήπτη κ. Παναγιώτη Αυγέρη για την άψογη ποιότητα του ήχου.
Βραβεία απένειμαν στους προέδρους των συλλόγων οι: Αντιπεριφερειάρχης κα. Κατερίνα Μοθωναίου, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Αμαλία Βούλγαρη, ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Κώστας Καλαντζής, η αντιδήμαρχος Θέρμου κ. Ιωάννα Καλημέρη, και η κα. Άννα Μπιθικώτση.
Με το πέρας της «Αρμονίας» το ενθουσιασμένο κοινό παρέμεινε στον χώρο και συνεχάρη τους συμμετέχοντες στις χορωδίες που ήρθαν από μακριά κόντρα στις αντιξοότητες των καιρών…
Από όλους εκφράστηκε η επιθυμία να επαναληφθεί παρόμοιο πολιτιστικό γεγονός στο Αγρίνιο και να καθιερωθεί σαν ένας ετήσιος μόνιμος θεσμός για την πόλη. Για την επόμενη διοργάνωση πρέπει να βρεθεί χώρος μεγαλύτερος για να μπορεί να φιλοξενήσει τις πολυμελείς χορωδίες και τους ακροατές. Εάν δεν είχαμε την πανδημία θα συμμετείχαν και χορωδίες από το εξωτερικό, το 1ο φεστιβάλ ξεκίνησε σαν Διεθνές φεστιβάλ χορωδιών, αλλά οι συμμετοχές από άλλα κράτη ακυρώθηκαν λόγω ανωτέρας βίας…
Την Κυριακή 4η Οκτωβρίου-τελευταία μέρα του επιτυχημένου από την πρώτη στιγμή φεστιβάλ-από τις επτά το πρωί η Χορωδία «Αρμονία» της Θεσσαλονίκης «παρατάχθηκε» στο δεξιό ψαλτήρι του ευρύχωρου Ιερού Ναού Αγίου Παύλου στη Μεγάλη Χώρα (Ζαπάντι) Αγρινίου. (Απέχει μόνο 4 χιλιόμετρα από την πόλη και είναι ένα ιστορικό μέρος, η απελευθέρωσή του το 1821 από τους Τούρκους εορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Ιούλη, εορτή της Αγίας Παρασκευής).
Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Αιδεσιμότατος Κοσμάς Τσιτσιβός συμπαραστεκόμενος από την χορωδία «Αρμονία» πράγμα που για πρώτη φορά παρακολούθησαν οι ευλαβείς κάτοικοι της Μεγάλης Χώρας στην εκκλησία τους. Τον όρθρο έψαλαν οι κυρίες Χ. Τασολάμπρου και Σ. Μαζέρα.
Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Αιδεσιμότατος ευχαρίστησε τους Θεσσαλονικείς για την επιλογή της Εκκλησίας του Αγίου Παύλου να ψάλλουν τους εκκλησιαστικούς ύμνους της Κυριακής και πρόσθεσε ότι οι δεσμοί της πόλεως Αγρινίου με την Θεσσαλονίκη είναι πολλοί. Ο κυριότερος δε είναι ότι τιμούμε και εμείς στην πόλη του Αγρινίου τον Άγιο Δημήτριο στην πανέμορφη εκκλησία στην είσοδο της πόλεως, και όχι μόνον, γιατί υπάρχουν είκοσι ναοί στην ευρύτερη περιοχή αφιερωμένοι στον Άγιο Δημήτριο. Πρόσφερε ένα πολύτιμο δώρο στην καταξιωμένη Χορωδία της Θεσσαλονίκης, ένα αγαλματίδιο του Αιτωλοακαρνάνα Αγίου Κοσμά του Αιτωλού που κρατάει στα χέρια του έναν ξύλινο Σταυρό. Το δώρο παρέλαβε ο Μαέστρος κ. Νικόλαος Κυριακού.
Στο παρακείμενο χώρο δεξιώσεων του Ιερού Ναού (αίθουσα Αγίου Παΐσιου-φιλοξενήθηκε στον χώρο όταν πριν πολλά χρόνια πέρασε από το Αγρίνιο) προσφέρθηκε στην πολυμελή χορωδία-36 άτομα-καφές, αναψυκτικά και τοπικά γλυκίσματα παρασκευασμένα από τον σύλλογο γυναικών Μεγάλης Χώρας. Η φιλόλογος κα. Ελένη Ζαμπάρα, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της «Αγίας Σκέπης» διάβασε στους τιμώμενους επισκέπτες κείμενο με ιστορικές αναφορές για το Ζαπάντι-Μεγάλη Χώρα.
Τα μέλη των χορωδιών ξεναγήθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα της οργανωτικής επιτροπής στην λίμνη Τριχωνίδα, στην Ι.Μ. Μυρτιάς, στην πόλη του Αγρινίου και Θέρμου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Παπαστράτειο Πάρκο, στο γήπεδο του Παναιτωλικού, στην γλυπτοθήκη Καπράλου, στην Δημοτική πινακοθήκη, στις Αγρινιώτικες παλιές Καπναποθήκες άλλων εποχών, στον Μητροπολιτικό Ναό, στο αρχαίο θέατρο του Στάτου, στην Βυζαντινή Βασιλική της Μεγάλης Χώρας, (6ος αιώνας) στην κοιλάδα του Αχελώου και σε άλλα ενδιαφέροντα σημεία των Δήμων Αγρινίου και Θέρμου.
Στο οποίο δε Θέρμο οι Ζακυνθινοί καλλιτέχνες εκτέλεσαν παραδοσιακές Επτανησιακές καντάδες δύο βραδιές και ένα πρωινό!
Όλοι οι επισκέπτες εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για την αγάπη με την οποία η πόλη τους υποδέχθηκε, και ενθουσιασμένοι εξέφρασαν την επιθυμία σύντομα να ξαναβρεθούν ξανά στο φιλόξενο Αγρίνιο.
Και πέρα από τα πολιτιστικά οφέλη, στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει η περιοχή – ειδικά η εστίαση – η έλευση και παραμονή έστω και λίγων ημερών πολυπληθών ομάδων τονώνει και δίνει ανάσα πνοής στις τοπικές επιχειρήσεις που κινδυνεύουν άμεσα από την συνεχιζόμενη κρίση…
Ευχόμαστε όλοι το 2ο Μουσικό Φεστιβάλ Χορωδιών το 2021 να γίνει με καλύτερες συνθήκες υγείας και η συμμετοχή να είναι ακόμη μεγαλύτερη, έτσι πολιτιστικοί δίαυλοι θα ανοιχτούν ανάμεσα στο Αγρίνιο και τον υπόλοιπο Κόσμο προς όφελος όλων.
Δείτε πλούσιο φωτορεπορτάζ του Απόστολου Κων. Καρακώστα: