Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται το ΕΣΥ, δεδομένης της ανησυχίας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει δραματική αύξηση των νέων εισαγωγών και κρουσμάτων κορωνοϊού από το πιθανό 3ο κύμα της πανδημίας.
Οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας επιχειρούν να προετοιμάσουν τα νοσοκομεία ώστε να μπορέσουν να αντέξουν ένα νέο βαρύ κύμα κατά το οποίο θα γίνουν εισαγωγές τόσο σε απλές κλίνες covid όσο και στις ΜΕΘ.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει ήδη η εκπαίδευση του προσωπικού στα νοσοκομεία (γιατροί και νοσηλευτές) με ειδικά προγράμματα που υλοποιούνται μέσω του νέου Οργανισμού ΟΔΙΠΥ για την ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και τo Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Εκβασης Νοσημάτων – CLEO (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία).
Ομάδες κρούσης
Η Γενική Γραμματεία Υπηρεσιών Υγείας σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr έχει ξεκινήσει ήδη να δημιουργεί υποστηρικτικές ομάδες κρούσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης οι οποίες θα παρεμβαίνουν σε νοσοκομεία που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση εισαγωγών ασθενών με covid. Αντίστοιχες ομάδες είχαν λειτουργήσει πιλοτικά στο πρώτο κύμα της επιδημίας στη χώρα μας από την 1η ΥΠΕ (Νοσοκομεία της Αθήνας), όπου ομάδες γιατρών και νοσηλευτών μετακινούνταν σε νοσοκομεία που είχαν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των περιστατικών.
Οι ομάδες κρούσης για τον κορωνοϊό θα μπορούν να συμβάλουν και σε επαρχιακά νοσοκομεία που μπορεί να επιβαρυνθούν από το πιθανό 3ο κύμα της πανδημίας. Άλλωστε όπως τονίζουν πηγές του ethnos.gr, σύμφωνα με δημοσίευμα της Δήμητρας Ευθυμιάδου, ήδη έχει σχεδιασθεί η ακτινωτή διασύνδεση των Νοσοκομείων Αναφοράς με μικρότερα Νοσοκομεία, είτε της Αττικής είτε της περιφέρειας.
Το σχέδιο περιλαμβάνει εκτός των άλλων κοινή θεραπευτική́ προσέγγιση των περιστατικών covid, παροχή επιστημονικών συμβουλών σε θέματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό από τις ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες κρούσης της Αθήνας στο προσωπικό των μικρότερων νοσοκομείων αλλά και συνεχή επικοινωνία για δύσκολα περιστατικά́.
Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος επισημαίνει στο ethnos.gr: «Είναι σημαντικό αυτήν την στιγμή να συνεχίσουμε να προετοιμάζουμε εντατικά όλους τους υγειονομικούς σχηματισμούς της χώρας για το ενδεχόμενο σημαντικής αύξησης του αριθμού των νοσηλευόμενων αλλά και να αξιοποιήσουμε τη συσσωρευμένη επιστημονική γνώση για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω στοχευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων».
Εκπαίδευση προσωπικού
Ήδη πάντως έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα εκπαίδευσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων της περιφέρειας που περιλαμβάνει εκτός των άλλων ενημέρωση για όλες τις νεότερες επιστημονικές εξελίξεις για την αποτελεσματική κλινική διαχείριση της πανδημίας, διαχείριση ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και σε απλές κλίνες covid, ενώ υπάρχει και ειδική κατηγορία εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για τη διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων ή ασθενών σε δομές όπως Κέντρα Υγείας και Πολυϊατρεία είτε και για κατ’ οίκον αντιμετώπιση.