Ο Ερντογάν έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και παρότρυνε τις μεσογειακές χώρες να έρθουν μαζί και να επιλύσουν τις διαφορές σε τηλεφωνική κλήση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε τη Δευτέρα.
Η Τουρκία ξεκίνησε τη γεώτρηση σε νέες περιοχές στα νοτιοδυτικά παράλια της Κύπρου την Τρίτη, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και τη Γαλλία, γεγονός που αύξησε την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.
Η Άγκυρα συνέχισε τις έρευνες στα αμφισβητούμενα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου την περασμένη εβδομάδα μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα – με τη μεσολάβηση της Γερμανίας – όταν η Αθήνα ανακοίνωσε συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου ως αντίποινα για παρόμοια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
Η ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει επίκεντρο για την παραγωγή ενέργειας, με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο να ανακοινώνουν τεράστια κοιτάσματα τα τελευταία χρόνια και την Τουρκία να πιέζει να εξασφαλίσει ένα μερίδιο των πόρων. Την ίδια ώρα αψηφά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι μονομερείς ενέργειές της σε εδαφικές διαφορές με την Ελλάδα και την Κύπρο θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω τις σχέσεις.
Μετά την αποστολή του Oruc Reis στα νότια του Καστελόριζο την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία άρχισε να εκμεταλλεύεται ένα δεύτερο πλοίο γεώτρησης – το Yavuz μήκους 230 μέτρων (755 πόδια) – την Τρίτη. Συνοδεύεται από τρία υπεράκτια πλοία εφοδιασμού υπό την προστασία του τουρκικού ναυτικού. «Συνιστάται σε όλα τα σκάφη να μην εισέλθουν σε αυτήν την περιοχή», ανέφερε το Σάββατο ένας ιστότοπος του τουρκικού ναυτικού καθώς καθόρισε τις περιοχές εξερεύνησης που θα είναι απαγορευμένες έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Πηγή: protothema.gr