Ως έναν «δρόμο χωρίς επιστροφή» χαρακτηρίζουν στο κυβερνητικό επιτελείο την πορεία άρσης των μέτρων του lockdown που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες και θα κορυφωθεί στο πρώτο 15ήμερο του Μαΐου.
Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί αφήνουν ικανοποιητικό χρονικό διάστημα προκειμένου να διαφανεί επιδημιολογικά η επίπτωση του κάθε βήματος, ενώ η πορεία του εμβολιασμού μόνο αισιοδοξία προκαλεί. Άλλωστε από σήμερα ανοίγει το «παράθυρο» για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 30-39 στους οποίους θα χορηγηθεί αποκλειστικά το σκεύασμα της AstraZeneca.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Γιώργου Μιχαηλίδη στο protothema.gr, την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη αλλά και επιστήμονες εμφανίζονται αισιόδοξοι πως παρά την όποια διασπορά μπορεί να υπάρξει λόγω των ημερών του Πάσχα η ανταπόκριση των πολιτών στα μέτρα είναι θετική παρά την κόπωση και γι’ αυτό δεν υπάρχει ανησυχία για ανατροπή του ήδη ανακοινωθέντος σχεδιασμού. Αντίστοιχα η επέκταση της χρήσης του εργαλείου των self tests αποτελεί ένα ακόμη όπλο στην επιδημιολογική παρατήρηση. Από χθες έγινε διαθέσιμο στους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα και τους επαγγελματίες των λαϊκών αγορών ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα περαιτέρω διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ προκειμένου να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Για τον κυβερνητικό σχεδιασμό μίλησε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τονίζοντας πως «η αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας συμπίπτει με την κορύφωση της δικής μας προσπάθειας για ένα ασφαλές Πάσχα κι ένα ελεύθερο καλοκαίρι». Σημείωσε δε πως τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά. «Οι περισσότεροι συμπολίτες μας δείχνουν να καταλαβαίνουν τη σημασία της αποφυγής των πασχαλινών μετακινήσεων. Και όλοι υποδέχτηκαν με ωριμότητα και με πειθαρχία το σταδιακό άνοιγμα ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων», είπε.
Την ίδια ώρα, ενόψει Πάσχα η προσοχή της Πολιτείας είναι στραμμένη στα διόδια των εθνικών οδών αφού οι έλεγχοι των ανδρών και των γυναικών της Τροχαίας είναι εξονυχιστικοί μην αφήνοντας επί της ουσίας κανένα όχημα να φύγει εκτός πόλης εάν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα έγγραφα.
Στο πλαίσιο αυτό όπως δείχνουν τα στοιχεία, το Σαββατοκύριακο υπήρξαν περιπτώσεις πολιτών οι οποίοι επιχείρησαν να φύγουν από το κλεινόν άστυ χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Τροχαία Αττικής, από το πρωί της Παρασκευής 23 Απριλίου έως και σήμερα στις 06:00 από τα διόδια της εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου εξήλθαν 36.119 οχήματα. Ανάμεσα στα οχήματα που ελέγχθησαν τα 755 από αυτά εξαναγκάστηκαν σε επιστροφή αφού δεν είχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αντίστοιχα στα διόδια της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας εξήλθαν 45.961 οχήματα με τα οχήματα που να υποχρεώνονται σε επιστροφή να ανέρχονται συνολικά σε 168. Ο συνολικός αριθμός των οχημάτων το Σαββατοκύριακο ανέρχεται σε 923.
Όλα όσα ισχύουν για εκκλησίες, αγορές, μετακινήσεις και το πασχαλινό τραπέζι
Υπενθυμίζεται πως από χθες η κυκλοφορία επιτρέπεται από τις 05:00 το πρωί έως τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) το ωράριο διαμορφώνεται από τις 05:00 μέχρι και τις 23:00. Tο Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις με τον κωδικό μετακίνησης 6 όπως συμβαίνει κάθε Σαββατοκύριακο.
Επίσης, όσον αφορά στις εκκλησίες, στους εξωτερικούς χώρους η αναλογία των παρευρισκομένων διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ., και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.
Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς.
Ο προγραμματισμός των Ιερών Ακολουθιών έχει διαμορφωθεί ως εξής:
- Μεγάλη Πέμπτη (Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών): 17:30
- Μεγάλη Παρασκευή (Ακολουθία του Επιταφίου): 18:00
- Μεγάλο Σάββατο (Ακολουθία της Αναστάσεως): 21:00
- Κυριακή του Πάσχα (Μέγας Εσπερινός της Αγάπης): 18:30
Το ωράριο των καταστημάτων τη Μεγάλη Εβδομάδα
Την ίδια ώρα, σε ισχύ βρίσκεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα.
Το προτεινόμενο πασχαλινό ωράριο λειτουργίας:
- Μ. Τρίτη 27 Απριλίου 09.00 – 20.30
- Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου 09.00 – 20.30
- Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου 09.00 – 20.30
- Μ. Παρασκευή 30 Απριλίου 13.00 – 19.00
- Μ. Σάββατο 1 Μαΐου 09.00 – 15.00
- Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου Κλειστά
- Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου Κλειστά
- Τρίτη 4 Μαΐου 2021 Κλειστά
Ποιες μετακινήσεις εκτός νομού απαγορεύονται
Επιπροσθέτως σημειώνεται πως δεν επιτρέπονται μετακινήσεις για αγροτικές εργασίες όπως το μάζεμα ελιάς. Ακόμη απαγορεύεται η μετάβαση στη φορολογική κατοικία, αλλά και ιατρικές επισκέψεις σε ιδιώτη γιατρό, με εξαίρεση αν υπάρχει έγγραφο από επίσημη δομή.
Οι εξαιρέσεις όπου επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε άλλους Νομούς, είναι οι εξής:
- Λόγοι εργασίας (ύστερα από διασταύρωση των στοιχείων μέσω του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ»)
- Λόγοι υγείας (μόνο έγγραφο από δημόσια δομή)
- Κηδεία (μόνο με ληξιαρχική πράξη θανάτου)
- Επικοινωνία διαζευγμένων γονέων με τα παιδιά τους
- Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας χωρίς επιστροφή (απαραίτητο έγγραφο το Ε9)
- Φοιτητές που επιστρέφουν στη μόνιμη κατοικία τους
Να τονιστεί πως οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως η μετακίνησή τους στην επαρχία και η επιστροφή τους στην πόλη θα πρέπει να γίνει εντός 48 ωρών.
Σκέρτσος: Τι ισχύει με τις ιατρικές βεβαιώσεις
Διευκρινίσεις για τις υπερτοπικές μετακινήσεις με ιατρική βεβαίωση έδωσε ο υφυπουργός Συντονισμού και Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος μιλώντας την Μεγάλη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ 100,3. Ο κ. Σκέρτσος διευκρίνισε ότι η υπερτοπική μετακίνηση επιτρέπεται όταν αφορά ιδιωτική δομή υγείας, όπως κλινική και νοσοκομείο, και όχι ιδιώτη γιατρό.