Στο Olympia Forum, που διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, εκπροσωπήθηκε η Ένωση Αγρινίου, ως ο συνεταιρισμός πρότυπο στον τομέα των ΑΠΕ, καθώς αναγνωρίζεται ως το παράδειγμα καλής πρακτικής.
Το Olympia Forum είναι το μοναδικό συνέδριο στην Ελλάδα, αφιερωμένο αποκλειστικά στην ενδυνάμωση πόλεων και περιφερειών και έχει γίνει με τα χρόνια ένας κοινός τόπος συνάντησης και ανταλλαγής καλών πρακτικών για τις προκλήσεις του Περιφερειακή Ανάπτυξη σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο Συνέδριο μίλησε η υπεύθυνη των έργων ΑΠΕ της Ένωσης Αγρινίου κα. Χριστίνα Σταρακά, η οποία και εξήγησε ότι ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων αποτελεί ίσως το βασικότερο όχημα εκδημοκρατισμού του τομέα ενέργειας: το δικαίωμα, δηλαδή, των πολιτών να παράγουν οι ίδιοι την καθαρή ενέργεια που χρειάζεται η χώρα με σκοπό να προχωρήσει η απεξάρτηση της εθνικής οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα γρήγορα και με τον πλέον κοινωνικά δίκαιο τρόπο. «Η ενέργεια παύει να είναι αποκλειστικό προνόμιο λίγων μεγάλων παικτών, οι πολίτες αποκτούν απευθείας πρόσβαση στα μέσα παραγωγής και γίνονται οι ίδιοι ενεργά μέλη της νέας εποχής», τόνισε η κα. Σταρακά.
Όπως η ίδια εξήγησε, οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι καίριας σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς αυτές δημιουργούν πρόσθετο/συμπληρωματικό εισόδημα σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό μικρών επενδυτών και τις οικογένειές τους. Εισόδημα που αποκομίζουν μικροί και πολύ μικροί επενδυτές, το οποίο και διαχέεται στο σύνολο των τοπικών επιχειρήσεων, μέσω της πρόσθετης κατανάλωσης αγαθών και υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο. Δίνεται, έτσι, μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων η δυνατότητα συμμετοχής σε έργα ΑΠΕ και στους μικρούς και πολύ μικρούς επενδυτές, που, σε συνέργεια με μεγαλύτερα σχήματα υλοποιούν έργα κυκλικής οικονομίας, που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ήταν δυνατό.
Παράλληλα, η άμεση συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις Ενεργειακές Κοινότητες, στις Α.Π.Ε. και σε καινοτόμες δράσεις και έργα, συμβάλλει αποφασιστικά και όσο οτιδήποτε άλλο στην «αποδαινομονοποίηση» των παρεμβάσεων στο τοπικό περιβάλλον για την λειτουργία των ΑΠΕ. Επιπλέον αποφεύγεται η εκμετάλλευση της αγωνίας των τοπικών κοινωνιών για τυχόν επικίνδυνες παρεμβάσεις στο περιβάλλον σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
Η ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, πρωτοπόρος και στον τομέα των ΑΠΕ, άνοιξε δρόμους για τη συμμετοχή των αγροτών στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, περισσότερο από 10 χρόνια πριν και σήμερα, με τις Ενεργειακές Κοινότητες που έχει συγκροτήσει και τα έργα που έχει κατασκευάσει, καθώς και εκείνα που τελούν υπό κατασκευή, αποτελεί το παράδειγμα καλής πρακτικής.
Μην ξεχνάμε ότι το μεγάλο ζητούμενο σήμερα είναι το πως θα αντιμετωπίσει κανείς το ενεργειακό κόστος, το οποίο είναι δυσβάσταχτο για μια εκμετάλλευση και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ίδια την παραγωγή….
Ο Α.Σ. Ένωση Αγρινίου έχει τέτοιας εμβέλειας τεχνογνωσία και οργάνωση στην σύσταση και λειτουργία των Εν. Κοινοτήτων που απολαμβάνει την εμπιστοσύνη χιλιάδων μικρών και μεγαλύτερων επενδυτών.
Έτσι, ο Συνεταιρισμός, κάνοντας πράξη την έννοια της ενεργειακής δημοκρατίας, σχεδίασε και υλοποίησε έργα στα οποία μετέχουν, ως μέλη των Ενεργειακών Κοινοτήτων που έχει συγκροτήσει, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.
Αναλογικά με τον πληθυσμό, μάλιστα, η συμμετοχή των πολιτών είναι εντυπωσιακή.
Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους:
Μέχρι στιγμής έχουμε συνολικά 5.500 μέλη και 93 Ενεργειακές Κοινότητες σε ένα σύνολο επένδυσης έργων (κατασκευασμένα και σε εξέλιξη) άνω του 1.150.000.000 €
Στα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται και τα αιολικά έργα, ο προϋπολογισμός των οποίων φτάνει τα 220 εκατ. ευρώ, 10 Ενεργειακές Κοινότητες, στις οποίες μετέχουν 1750 οικογένειες. Το δε ετήσιο όφελος για την τοπική κοινωνία, που θα μένει στον τόπο και θα ανακυκλώνεται εκεί, είναι της τάξης των 45 εκατ. ευρώ.
Έργα σε όλη την Ελλάδα: Αιτωλοακαρνανία, Λαμία, Κοζάνη, Σέρρες, Ηλεία
Είμαστε από τους ελάχιστους (αν όχι οι μόνοι) που έχουμε λίστα αναμονής επενδυτών!