Σε αύξηση της παραγωγής λιγνίτη κατά 40% προχωρεί η ΔΕΗ ώστε να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής του ρεύματος που παράγεται από λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης έχει μιλήσει στο παρελθόν για τη «χρυσή εφεδρεία» του λιγνίτη. Σήμερα το ρεύμα από λιγνίτη συμμετέχει με 8%-9% στο ενεργειακό μείγμα και η αύξηση της συμμμετοχής του έχει ως στόχο να συμβάλει στη μείωση των υψηλών τιμών που καταγράφονται στο σύστημα λόγω της δραστικής ανατίμησης του φυσικού αερίου. Η επίδραση όμως δεν θα είναι πολύ μεγάλη καθώς μια αύξηση κατά 40% στην παραγωγή δεν σημαίνει ταυτόχρονα πως η συμμετοχή στο μίγμα θα ανέβει στο 13%, καθώς ο λιγνίτης έχει φύρα και σε ορισμένες μέρες μπορεί να καλύπτεται η συμμετοχή τους πλήρως από τις ΑΠΕ που είναι πιο φθηνές.
Η απόφαση είναι ειλημμένη και θα έχει κόστος για τη ΔΕΗ που έχει προϋπολογιστεί σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, η απόφαση δεν συνδέεται με το ακραίο σενάριο διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Οι δυσκολίες της εξόρυξης από τα παροπλισμένα ορυχεία
Η εξόρυξη λιγνίτη όμως για να φτάσει στις αυλές των εργοστασίων δεν είναι μια απλή υπόθεση. Καταρχάς πολλά από τα ορυχεία της ΔΕΗ είναι κλειστά στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Για να τεθούν σε λειτουργία και να παράξουν τους πρώτους λιγνίτες θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένας μήνας, αφού τα μηχανήματα των ορυχείων θα πρέπει να συντηρηθούν. Επίσης υπάρχει πρόβλημα με το προσωπικό. Παλαιότερα στα ορυχεία δούλευαν 12.000 εργαζόμενοι και τώρα απασχολούνται 2.000. Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ είναι σήμερα η Μεγαλόπολη 3 και 4, η Μελίτη 1 και οι πέντε μονάδες του Αγίου Δημητρίου. Σύντομα θα μπει στο σύστημα και η Μεγαλόπολη 5, η οποία όμως το 2025 θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου.