Μέσα του μήνα αναμένεται η κορύφωση των κρουσμάτων – Δεν θα παρθούν νέα μέτρα ξεκαθαρίζει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας – Τι δείχνουν τα μοντέλα πρόβλεψης. Την εξέλιξη της πανδημίας παρακολουθούν οι επιστήμονες, ενώ στο μικροσκόπιο των ερευνών βρίσκεται η μετάλλαξη omicron. Μέχρι στιγμής, δεν μοιάζει απειλητική ενώ παρουσιάζει πιο ήπια συμπτώματα από τις προηγούμενες. Αυτό, δίνει μια μικρή ανάσα αισιοδοξίας στην επιστημονική κοινότητα. Στην χώρα μας, τα δεδομένα έως τώρα, δείχνουν ότι οι σοβαρές νοσηλείες δεν οφείλονται στην Omicron ενώ πιο βαριά νοσούν οι ανεμβολίαστοι πολίτες.
Για τον λόγο αυτό και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίζεται ψύχραιμη και αισιόδοξη. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα δήλωσε ότι «δεν θα παρθούν νέα μέτρα» σημειώνοντας ότι αυτά που ήδη έχουν εφαρμοστεί είναι αρκετά. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για νέα μέτρα και όπως είπε δεν έχει συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η κ. Γκάγκα, εκτίμησε ότι η κορύφωση των κρουσμάτων θα γίνει τις επόμενες δύο εβδομάδες, ωστόσο, σημείωσε ότι προς το τέλος του μήνα θα έχει αποκλιμακωθεί. Όπως εξήγησε, μπορεί οι νοσηλείες να έχουν μια αυξητική τάση αλλά σε αυτή την φάση δεν είναι ανησυχητικό. Επιπλέον, όπως είπε, οι νοσηλείες στις ΜΕΘ δεν ανεβαίνουν ιδιαίτερα.
Μιλώντας για την omicron τόνισε «υπάρχει ένα ποσοστό ασθενών που η Όμικρον προκαλεί συμπτώματα, όπως για παράδειγμα έντονο πυρετό, αλλά είναι λιγότεροι οι άνθρωποι που χρειάζονται για παράδειγμα High Flow. Μπορεί να απειλήσει ανθρώπους ανοσοκατεσταλμένους, που έχουν προβλήματα υγείας, ή ανεμβολίαστους, όμως τον τελευταίο καιρό δεν έχουμε δει ανθρώπους εμβολιασμένους και με τις τρεις δόσεις να έχουν προβλήματα».
Η συντριπτική πλειοψηφία των βαριά νοσούντων αφορά ανεμβολίαστους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την μετάλλαξη Δέλτα. Τα περισσότερα κρούσματα όμως στον γενικό πληθυσμό είναι από την μετάλλαξη Omicron. Όσον αφορά την συζήτηση που έχει προκύψει με την αξιοπιστία των rapid, η κ. Γκάγκα εξήγησε ότι έχει να κάνει με το ποια στιγμή το κάνεις και αναλόγως τα συμπτώματα που έχουν ακολουθήσει.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, είπε ότι «φαίνεται ότι ο ιός γίνεται ηπιότερος, παίζει το σενάριο να γίνει ενδημικός». Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε, μιλώντας στο Open και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει», στη μετάλλαξη Omicron και τόνισε πως οδηγεί πολύ σπάνια σε σοβαρή νόσηση, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανείς διασωληνωμένος με τη μετάλλαξη αυτή.
«Έχουμε καλά νέα, φαίνεται ότι η νόσος έχει τεράστια διασπορά με χαμηλή θνητότητα. Το στέλεχος δημιουργεί τεράστια προβλήματα, το βλέπετε στους αριθμούς και στην καθημερινότητα, αλλά παραμένει σταθερός ο αριθμός των διασωληνωμένων. Είναι πολύ χαμηλότερη η πιθανότητα για σοβαρή νόσηση», δήλωσε ο καθηγητής. Μάλιστα τόνισε πως «δεν διασωληνώνονται οι ασθενείς με Όμικρον, αν και υπάρχουν αυξήσεις στις νοσηλείες σε απλές κλίνες».
Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτιμά σύμφωνα με το δικό του μοντέλο πρόβλεψης ότι στο διάστημα, ωστόσο, που θα διαρκεί η αποκλιμάκωση, θα αυξηθεί σημαντικά η πίεση στο σύστημα Υγείας, το οποίο θα χρειαστεί επιπλέον ενίσχυση. Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, δεν λαμβάνει υπόψη τον αστάθμητο παράγοντα της πιθανής ανεπάρκειας του υγειονομικού προσωπικού λόγω νόσησης και καραντίνας, ο οποίος δεν έχει υπολογιστεί στο μοντέλο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κορύφωση του φαινομένου θα έχουμε στις 20 – 22 Ιανουαρίου, με 53.000 κρούσματα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο (από περίπου 34.500 σήμερα).
• Συνέχιση της αύξησης των νοσηλειών σε απλές κλίνες COVID-19, με κορύφωση τα 4.300 κρεβάτια στις 23-24 Ιανουαρίου, από περίπου 3.200 σήμερα.
• Σταδιακή αύξηση των αναγκών σε ΜΕΘ (παρατηρείται ήδη τις τελευταίες μέρες) με κορύφωση στις 770 κλίνες στα τέλη Ιανουαρίου, σε εβδομαδιαίο μέσο όρο, έναντι 625 σήμερα
• Αύξηση και των θανάτων (επίσης άρχισε να φαίνεται), οι οποίοι μπορεί να φτάσουν στους 75 στις 7 με 8 Φεβρουαρίου, έναντι 67 σήμερα, σε εβδομαδιαίο μέσο όρο