Με πρόσχημα τα μέτρα για τον κορωνοϊό, επιχειρήθηκε άλλη μια φορά να μείνει κλειστή η ηλεκτρονική βάση με απώτερο στόχο να προστατευθούν τα συμφέροντα της… κάστας.
Με µικροπροβλήµατα αλλά αποδίδει η επιλογή Βορίδη να ανοίξει η ηλεκτρονική βάση του ΟΣ∆Ε και να προχωρήσει, έστω και εξ αποστάσεως, η υποβολή των φετινών δηλώσεων, παρά τα ισχύοντα µέτρα κατά του κορωνοϊού.
Η εξέλιξη των πραγµάτων δικαιώνει και την επιµονή της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ να µην µείνει κλειστή η πύλη του ΟΣ∆Ε, όταν όλα πλέον γίνονται ηλεκτρονικά και το διαδίκτυο έρχεται να καλύψει το µεγαλύτερο µέρος του κενού που αφήνει η επιβεβληµένη αυτές τις µέρες κοινωνική απόσταση.
Ανεξάρτητα όµως από την τελική επιλογή που ήταν περίπου αυτονόητη για κάθε προηγµένη τεχνολογικά χώρα, είναι σαφές ότι πίσω από τις αντιδράσεις που υπήρξαν κρύβονται καθαρά τα οικονοµικά συµφέροντα µιας «κοινοπραξίας» η οποία έχει εγκαθιδρύσει γύρω από το σύστηµα πληρωµών του ΟΠΕΚΕΠΕ το δικό της «παραµάγαζο», αξιοποιώντας επί της ουσίας το ΟΣ∆Ε σαν εφαλτήριο για ποικιλόνυµες business στον αγροτικό χώρο.
Τα συμφέροντα
Φαίνεται πάντως πως ήρθε η ώρα τα πράγµατα να ξεκαθαρίσουν. Βέβαια, οι διασυνδέσεις που έχουν αναπτυχθεί και οι εναγκαλισµοί που υπάρχουν µέσα σ’ αυτή τη «βιοµηχανία» δεν κάνουν το ξεκαθάρισµα µια εύκολη υπόθεση. Εκτός από αυτούς που «διευκόλυναν» κατά καιρούς ή σιτίζονται ακόµα και σήµερα από το εν λόγω σύστηµα, υπάρχουν και ευρύτερα συµφέροντα που έχουν «χτίσει» πάνω σ’ αυτή τη βάση και δεν θα ήθελαν µε κανένα τρόπο να ξεβολευτούν. Υπάρχει για παράδειγµα η «στρατιά» των ΚΥ∆ που έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στη «βιοµηχανία» των δηλώσεων και δεν θα ήθελε να χάσει αυτό το µεροκάµατο. Υπάρχει επίσης µια «κάστα» συµβούλων που έχει προσδεθεί στο άρµα του «τεχνικού συµβούλου» προσδοκώντας σηµαντικά οφέλη.
Ακόμα και στους συνεταιρισµούς έχει δηµιουργηθεί ένα αντίστοιχο πλέγµα συµφερόντων, µε τους ηγέτες αυτών των οργανώσεων, αντί να αναζητούν παραγωγικές δραστηριότητες κρέµονται από τις εν λόγω «ψευτοϋπηρεσίες». Τέλος, ο «χάρτινος πύργος» του ΟΣ∆Ε έχει επηρεάσει έως ένα βαθµό ακόµη και τη στάση που τηρούν σήµερα έναντι του αγροτικού χώρου και οι εµπορικές τράπεζες. Κι αυτό γιατί, η «τράπουλα» µοιάζει σηµαδεµένη και δεν αφήνει πολλά περιθώρια στον υγιή ανταγωνισµό για τη χρηµατοδότηση της αγροτικής οικονοµίας.
Είναι σαφές ότι η λύση βρίσκεται στην «απελευθέρωση» της όλης διαδικασίας, κι εδώ έρχεται να συνεισφέρει τις τελευταίες µέρες και η ιδέα των γεωτεχνικών του υπουργείου που εισηγούνται την ενσωµάτωση της εν λόγω ηλεκτρονικής βάσης στην ψηφιακή πύλη του ∆ηµοσίου open.gov, στην οποία έχουν ενταχθεί το τελευταίο διάστηµα περισσότερες από 500 υπηρεσίες. Άλλωστε στην ίδια κατεύθυνση δείχνει να κινείται και η απόφαση (26/03.2020) του ΟΠΕΚΕΠΕ την οποία υπογράφει ο πρόεδρός του Γρηγόρης Βάρρας, για την καταγραφή της υφισταµένης υποδοµής πληροφοριακών συστηµάτων και την πιθανή χρήση Ελεύθερου Λογισµικού από τον Οργανισµό.
Από µακρυά οι δηλώσεις ξεκαθαρίζει ο Βορίδης
Με αφορµή την επανέναρξη λειτουργίας του Ολοκληρωµένου Συστήµατος ∆ιαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣ∆Ε) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης καθιστά σαφές ότι η υποβολή δηλώσεων του 2020 από τους ενδιαφερόµενους αγρότες µπορεί να γίνει µόνο εξ αποστάσεως είτε µε ατοµική χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρµας του ΟΠΕΚΕΠΕ είτε µέσω ηλεκτρονικής εξουσιοδότησης του εκπροσώπου των ΚΥ∆, βάσει της σχετικής εγκύκλιου εξουσιοδοτήσεων.
Θεωρείται αυτονόητο ότι παραµένουν σε ισχύ τα περιοριστικά µέτρα κίνησης των πολιτών που έχει εκδώσει η Γενική Γραµµατεία Πολιτικής Προστασίας.
Τέλος, σηµειώνεται ότι προωθείται άµεσα η έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου για τον τρόπο της εξ αποστάσεως υποβολής δικαιολογητικών µέσω των ΚΥ∆.
Το προηγούµενο βράδυ ο κ. Βορίδης, µε απόφασή του, είχε θέσει εκ νέου σε λειτουργία το ΟΣ∆Ε για το 2020.
Η σχετική απόφαση ελήφθη προκειµένου να προχωρήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ώστε να εξυπηρετηθούν οι παραγωγοί που επιθυµούν την άµεση ολοκλήρωσή της.
Πηγή: agronews.gr