Μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις βρίσκονται μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και επιθυμούν να υλοποιήσουν σημαντικά έργα στην Ελλάδα, ακολουθώντας την προτροπή της ελληνικής κυβέρνησης όπως διατυπώθηκε στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
Πληροφορίες από την αγορά υπογραμμίζουν ότι ξένοι επενδυτές από εταιρείες κολοσσούς αναζητούν εναγωνίως λύση στα σοβαρά προβλήματα που βρίσκουν μπροστά τους από γαλάζιους τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι λειτουργούν με τους δικούς τους τοπικούς ή προσωπικούς κανόνες.
Το δόγμα «καλές οι ΑΠΕ αλλά να πάνε αλλού» γιγαντώνεται, σε μια στιγμή που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις, ενώ πηγές από την αγορά βλέπουν τις αντιδράσεις να υποκινούνται από Δημάρχους, που για δικούς τους λόγους, θέτουν εμπόδια στις επενδύσεις στην περιοχή τους.
Μπορεί η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να έχουν θέσει ψηλά στην ατζέντα το θέμα με τις επενδύσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα, ωστόσο πρακτικά αυτές ακυρώνονται σε τοπικό επίπεδο.
Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τις προβλέψεις του ψηφισθέντος από το Εθνικό Κοινοβούλιο ΕΣΕΚ το οποίο προβλέπει διπλασιασμό των ΑΠΕ έως το έτος 2030, αλλά και την ακόμα περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ έως το 2050, όπου ο στόχος είναι το σύνολο πρακτικά της ηλεκτρική ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ γίνεται κατανοητό, ότι για την επίτευξη των στόχων αυτών θα πρέπει να αλλάξει ριζικά η νοοτροπία στην αντιμετώπιση τέτοιων έργων από τις τοπικές κοινωνίες.
Οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι άμεσες σε κεντρικό επίπεδο, καθώς υπάρχουν πολλά έργα σε κίνδυνο, που λιμνάζουν απλά και μόνο στα… χαρτιά, εξαιτίας αυτών των καταστάσεων.
Έργα που έλαβαν μέρος σε πρόσφατους διαγωνισμούς, γεγονός που σημαίνει ότι τα έργα αυτά είναι έτοιμα προς υλοποίηση έχοντας λάβει νομίμως όλες τις προβλεπόμενες άδειες και οφείλουν να ολοκληρωθούν εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος ειδάλλως κινδυνεύουν να χάσουν τις άδειες και να υποστούν σοβαρή οικονομική ζημία.
Θύματα αυτής της τακτικής είναι ήδη αιολικά πάρκα που έχουν παγώσει εξαιτίας πρωτοφανών αντιδράσεων, ενώ χαρακτηριστική είναι η φράση του υπουργού Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη ότι «αν αποκλείσουμε το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τον λιγνίτη και τις ΑΠΕ, τότε μένουν μόνο τα κεριά».
Πηγή: iEidiseis.gr