Την παραμονή του Υποθηκοφυλακείου στη Βόνιτσα ζητά ο Δήμος, διαφορετικά τη μεταφορά του στη Λευκάδα και όχι στο Μεσολόγγι ή στο Αγρίνιο.
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Ως γνωστόν η μεταρρύθμιση του Κτηματολογίου προβλέπει τη συγχώνευση των κατά τόπους Υποθηκοφυλακείων και την αντικατάστασή τους από μεγαλύτερα Κτηματολογικά Γραφεία (ένα ανά περιφερειακή ενότητα).
Ωστόσο ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας ζητά την παραμονή του Υποθηκοφυλακείου στην πόλη της Βόνιτσας ή αν προχωρήσει η συγχώνευσή του αυτή να γίνει όχι με βάση τη διοικητική διαίρεση της χώρας, αλλά με βάση της αρχή της εγγύτητας.
Τα επιχειρήματα τα οποία προβάλλει ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας για την παραμονή του Υποθηκοφυλακείου είναι πρώτον η τεράστια αύξηση των πράξεων σε σχέση με την προηγούμενη 5ετία, λόγω και της οικιστικής – τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.
Δεύτερον, τίθεται το ζήτημα της μεγάλης απόστασης απ’ τα αστικά κέντρα της Αιτωλοακαρνανίας (Αγρίνιο – Μεσολόγγι κλπ), γι’ αυτό και προτείνεται σε διαφορετική περίπτωση η συνένωση με τη Λευκάδα. Επιπλέον, το Υποθηκοφυλακείο στη Βόνιτσα πρέπει να παραμείνει, γιατί εκτιμάται ότι θα πλήξει καίρια επαγγέλματα που ασχολούνται με αυτό (δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές, τεχνικά γραφεία κλπ).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το θέμα το ίδιο αίτημα έχει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Λευκάδας. Ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας έχει ήδη αποστείλει στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά αίτημα – διαμαρτυρία, ωστόσο ακόμη τα υποθηκοφυλακεία παραμένουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και όταν υπαχθούν στο φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», θα υπάγονται στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Το πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας επικαλείται ένα γειτονικό παράδειγμα όπου δεν ακολουθήθηκε η διοικητική διαίρεση της χώρας και αυτό είναι η συγχώνευση του υποθηκοφυλακείου της Φιλιππιάδας του νομού Πρέβεζας με τη Άρτα. Με την ίδια λογική λοιπόν ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας ζητά τη συγχώνευση με τη Λευκάδα.
Δημήτρης Παπαδάκης – sinidisi.gr