Στρατηγική συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη σε περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές δραστηριότητες και σε ερευνητικά -εθνικά, ευρωπαϊκά ή διεθνή- αναπτυξιακά προγράμματα και δράσεις ξεκινούν έντεκα ορεινοί δήμοι της Πίνδου και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Το πλαίσιο της συνεργασίας τέθηκε σε μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την Επωνυμία «Δίκτυο Δήμων Περιοχής Πίνδου», ενώ η υλοποίησή του ξεκινά με την εκπόνηση πανεπιστημιακών εργασιών, ερευνών, μελετών και εφαρμοσμένων προγραμμάτων, καθώς και την οργάνωση εκδηλώσεων και άλλων κοινών δραστηριοτήτων.
Το σύμφωνο συνεργασίας συνυπέγραψαν στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης και ο πρόεδρος του Δικτύου «Πίνδος», Δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου.
Στο δίκτυο συμμετέχουν ως μέλη οι Δήμοι Αγράφων, Αργιθέας, Αμφιλοχίας, Βόρειων Τζουμέρκων, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Κεντρικών Τζουμέρκων, Καλαμπάκας, Λίμνης Πλαστήρα, Μουζακίου, Νικολάου Σκουφά, Πύλης, καθώς και η Αναπτυξιακή Καρδίτσας Α.Α.Ε. ΟΤΑ, η Αναπτυξιακή Τρικάλων Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α., ο Οργανισμός Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδος Α.Α.Ε. ΟΤΑ, η ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ & ΣΙΑ ΕΕ – ΣΤΑΓΩΝ.
Η Πολυτεχνική Σχολή συμμετέχει στη συνεργασία με τα επτά Τμήματά της: Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Χημικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης.
«Η νέα γενιά της αντίληψης της αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού δεν αφορά μόνο στο πώς θα γίνει ένας δρόμος ή μια γέφυρα, αλλά η ουσία βρίσκεται στο πώς θα αναπτυχθούν δράσεις, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο σε μία ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο μέσα από μία οικονομική και επιχειρηματική διάσταση, αλλά και κοινωνική, πολιτιστική, επιστημονική», τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, καλωσορίζοντας τους δημάρχους στο πανεπιστήμιο και προτρέποντας να «αναπτυχθούν επιστημονικές συνεργασίες μέσα από προγράμματα εθνικά και ευρωπαϊκά», καθώς, όπως επισήμανε, «στο Αριστοτέλειο μέσα από τα τμήματά του διακονούνται όλα τα γνωστικά αντικείμενα τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν σε κάθε επίπεδο σε μια τέτοια συνεργασία».
Την κρισιμότητα του «να βγούμε και να επανασχεδιάσουμε τις πόλεις και τους δήμους μας ενόψει και του μεγάλου πακέτου του ταμείου ανάκαμψης» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, σημειώνοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή η βοήθεια των Πανεπιστημίων είναι πολύτιμη και «θα πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε». Ο κ. Παπαστεργίου παρατήρησε ότι ο κορονοϊός «μας άφησε κάποια θετικά στοιχεία και σε αυτά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι είχαμε τη δυνατότητα -εξαναγκασμένα- να δούμε τις πόλεις μας διαφορετικά, με άλλο μάτι, να τις δούμε ήρεμες, με πολύ λιγότερη φασαρία, ώστε να καταγράψουμε τα ηχητικά μονοπάτια μέσα στις πόλεις μας, με πολύ λιγότερη κίνηση, χωρίς την παρουσία των αυτοκινήτων και αυτή την εικόνα είναι καλό να την κρατήσουμε». Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος για δοκιμαστικές πιλοτικές πεζοδρομήσεις, προσθέτοντας πως «πιθανώς σε περιπτώσεις που έγιναν χωρίς το επιστημονικό υπόβαθρο που θα έπρεπε μπορεί να δημιουργήθηκαν και μικρά προβλήματα και αναστατώσεις, όμως χρειάζεται υπομονή και επιμονή».
«Η παρούσα κρίση κατέδειξε ότι η οικονομία μας είναι εξαιρετικά ευάλωτη, αν βασίζεται κυρίως στον τουρισμό και ότι ο μόνος δρόμος για την επιβίωση της χώρας και την περιστολή της αιμορραγίας της μετανάστευσης των νέων μας, είναι η αξιοποίηση όλου του παραγωγικού δυναμικού. Αυτή η ανάπτυξη δε γίνεται χωρίς συνεργασία. Πρέπει να επαναξιολογήσουμε πόρους που εύκολα και χωρίς σκέψη περιφρονήσαμε, να ξαναθυμηθούμε έννοιες όπως η αυτάρκεια, να στραφούμε σε περιοχές της χώρας μας, που είχαμε αφήσει στο περιθώριο», ανέφερε ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να βγούμε όλοι από το καβούκι μας και να δούμε τι μπορούμε να προσφέρουμε στο κοινό καλό και μέσω αυτού να ωφεληθούμε και εμείς».
«Το μνημόνιο σηματοδοτεί μία ευρύτερη συνεργασία των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Πανεπιστημίου, που θα μας δώσει τη δυνατότητα αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας και της τεχνογνωσίας του προς όφελος των τοπικών κοινωνιών μας και δη των ορεινών περιοχών της Πίνδου», τόνισε ο πρόεδρος του Δικτύου «Πίνδος» Ανδρέας Στεργίου, προσκαλώντας «να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να αναδείξουμε την επανενεργοποίηση της ορεινής ζώνης της Πίνδου, την ανασυγκρότηση των τοπικών παραγωγικών συστημάτων, την περιβαλλοντική και οικονομική ανταγωνιστικότητα της ορεινής ζώνης, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και της τεχνογνωσίας της περιοχής, την διασύνδεση των συντελεστών της ορεινής οικονομίας, τη βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας των κατοίκων της περιοχής».
Πηγή: localit.gr