Ο Δήμος Ναυπακτίας και το Τμήμα Πρασίνου πραγματοποίησαν τις πρώτες φυτεύσεις δένδρων υγράμβαρης (ή λικινδάβαρης-είδος πλατάνου) στην παραλία της Ψανής, στη θέση των πλατάνων που έχουν απομακρυνθεί λόγω της προσβολής τους από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους.
Νωρίτερα το πρωί, οι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος προχώρησαν στην εκρίζωση και των τελευταίων υπολειμμάτων των πλατάνων τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα και δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό τις φθορές στην πλακόστρωση των πεζοδρομίων.
Υπενθυμίζεται ότι, ο Δήμος Ναυπακτίας, μετά και την προτροπή του Δασολόγου-Φυτοπαθολόγου κ.Παναγιώτη Τσόπελα, αποφάσισε να αντικαταστήσει με δένδρα υγράμβαρης τους πλατάνους που είχαν προσβληθεί από μεταχρωματικό έλκος και έπρεπε να απομακρυνθούν για να μην υπάρξει περαιτέρω μετάδοση της ασθένειας. Ο λόγος που επελέγη η υγράμβαρη είναι γιατί μοιάζει αρκετά με τον πλάτανο, δεν προσβάλλεται από ασθένειες, αναπτύσσεται καλύτερα σε υγρά εδάφη και έχει διάρκεια ζωής περίπου 400 χρόνια. Τα φύλλα του έχουν πράσινο σκούρο χρώμα ενώ, το φθινόπωρο παίρνουν κίτρινες ή πορφυρές αποχρώσεις.
Σε αυτή τη φάση, προβλέπεται η φύτευση τριών δένδρων υγράμβαρης στην περιοχή του Φλοίσβου, δύο ίδιων δένδρων στην παιδική χαρά της Ψανής, καθώς και σε άλλα σημεία του Δήμου Ναυπακτίας, όπου έχουν καταγραφεί επιβεβαιωμένα κρούσματα της σοβαρής ασθένειας.
Σε δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος κ.Θωμάς Κοτρωνιάς ανέφερε:
«Ξεκινούμε σταδιακά να αποκαθιστούμε το φυσικό τοπίο με ένα είδος δένδρου που όχι μόνο διαθέτει παρόμοια χαρακτηριστικά με τον πλάτανο, αλλά είναι και ιδιαίτερα ανθεκτικό, καθώς δεν προσβάλλεται από ασθένειες. Ταυτόχρονα όμως, δεν επαναπαυόμαστε. Παραμένουμε σε εγρήγορση για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους. Βρισκόμαστε σε σταθερή επικοινωνία με τους ειδικούς ώστε να παρατηρούμε και να προβαίνουμε στις ενδεδειγμένες ενέργειες για την πρόληψη και αντιμετώπιση της μετάδοσης της ασθένειας των πλατάνων. Ζητούμε από τους συμπολίτες μας λοιπόν, να συνεχίζουν να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή και υπευθυνότητα στο θέμα. Η διασπορά του μύκητα οφείλεται αποκλειστικά σε ανθρώπινες ενέργειες και προς τούτο απαγορεύονται ρητά: το κλάδεμα των πλατάνων, η ανάρτηση πινακίδων και λοιπών στοιχείων, όπως πχ. φώτα σε αυτούς, η κάθε είδους ενέργεια που τους τραυματίζει και η αυθαίρετη φύτευσή τους. Οφείλουμε όλοι μαζί να προστατέψουμε τη μοναδικότητα του τόπου μας και τον φυσικό μας πλούτο».
Δείτε φωτογραφίες: