Σε μια νέα πραγματικότητα θα πρέπει να προσαρμοστούν από την προσεχή Δευτέρα οι μαθητές και των Δημοτικών, μετά το ευρύτερο «lockdown» που ανακοινώθηκε για τα σχολεία.
Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του iefimerida.gr, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος -το ΥΠΕΣ είναι αρμόδιο για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς- ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου θα παραμείνουν κλειστά τα Δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Είχε προηγηθεί η εισήγηση των ειδικών, οι οποίοι επισήμαναν την ανάγκη να μειωθεί η κινητικότητα -σε αυτή την περίπτωση των γονέων.
Περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 5 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει το κλείσιμο των Γυμνασίων και Λυκείων, ύστερα από την εισήγηση των επιστημόνων που υποστήριζαν ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα μαθητών διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για διασπορά του κορωνοϊού, λόγω πιο «πυκνής» κοινωνικής ζωής.
Πώς θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα τα σχολεία
Από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και για δύο εβδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για τις δομές υποχρεωτικής εκπαίδευσης δηλαδή τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία, καθώς και για τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς.
Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής -γνωστές και ως ειδικά σχολεία- που θα συνεχίσουν να λειτουργούν, για όλες τις βαθμίδες, με δια ζώσης μαθήματα.
Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα πλέον λειτουργήσει εξ αποστάσεως με δύο αλληλένδετους τρόπους, με την εκπαιδευτική τηλεόραση και τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση:
- Εκπαιδευτική τηλεόραση: αμέσως από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 π.μ. – πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων – θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού. Ευχαριστούμε πολύ την ΕΡΤ που φιλοξενεί εκ νέου την προβολή των εκπαιδευτικών μαθημάτων. Θα ανακοινωθεί αύριο το πρόγραμμα των μαθημάτων αυτών.
- Σύγχρονη τηλεκπαίδευση: από τη Δευτέρα, η Διεύθυνση του σχολείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές. Η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου. Η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30’ (μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής – θυμίζω ότι στα Γυμνάσια και στα Λύκεια η διδακτική ώρα στην τηλεκπαίδευση είναι 40’), και θα πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 5 μμ. για τα Δημοτικά, και 2 με 4:20 για τα Νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών διαλειμμάτων. Γιατί προκρίθηκε το μεσημεριανό/απογευματινό ωράριο; Για δύο βασικούς λόγους: αφενός, για να διευκολυνθούν οι οικογένειες, είτε επειδή έχουν μεγαλύτερα παιδιά που θα έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες είτε επειδή οι γονείς τηλε-εργάζονται, και επίσης όλοι κάνουν χρήση συσκευών για την εξ αποστάσεως εργασία ή εκπαίδευση, αφ’ ετέρου για να περιορίσουμε την ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους κ.ο.κ. Οδηγίες θα σταλούν σήμερα σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της χώρας, ώστε να ακολουθήσουν δύο ημέρες προσαρμογής, πριν την έναρξη των ψηφιακών μαθημάτων την Τετάρτη.
Μέτρα για τους γονείς
Τη «σκυτάλη» πήρε στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος ανακοίνωσε το τί θα ισχύσει για τους δημοσίους υπαλλήλους – γονείς μαθητών Δημοτικών σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών.
Τα μέτρα για τους γονείς είναι τα ίδια που ίσχυσαν στο πρώτο lockdown του Μαρτίου. Πρόκειται για το μειωμένο ωράριο κατά 25% ή τη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού. Ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους δημάρχους να απασχολήσουν το προσωπικό των δημοτικών δομών για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές, σε κοινωνικές υπηρεσίες όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, που θα δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να απασχολήσουν διοικητικό προσωπικό στη Δημοτική Αστυνομία για τους ελέγχους τήρησης των μέτρων περιορισμού.
Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:
Λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, βάσει συγκεκριμένου πλάνου εργασιών, στο Δημόσιο Για τις ειδικότητες όπου αυτό είναι εφικτό τηλεργασία στον μέγιστο δυνατό βαθμό και πάντως σε καμία περίπτωση λιγότερο από το 50% των εργαζομένων στο Δημόσιο
Η διοίκηση κάθε δημόσιας υπηρεσίας είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα μείνουν στο σπίτι τους, είτε για να εργαστούν με τηλεργασία είτε κάνοντας χρήση άδειας.
Οι γονείς που έχουν έστω ένα παιδί έως 15 ετών και είναι δημόσιοι υπάλληλοι, μπορούν να εργαστούν στην υπηρεσία τους είτε με μειωμένο ωράριο κατά 25% είτε με εναλλακτικό ωράριο που θα συμφωνήσουν με την υπηρεσία τους είτε θα μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού
Οι εργαζόμενοι σε δημοτικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς – η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου – λαμβάνουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.
Παράλληλα προβλέπεται η ένταξη των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών σε καθεστώς επιστρεπτέας προκαταβολής.
Πηγή: iefimerida.gr