Με 1.200 προσλήψεις, και μάλιστα μέσω ΑΣΕΠ, αναβαθμίζει την υποστελεχωμένη Δημοτική Αστυνομία η κυβέρνηση.Την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θέλοντας να δώσει πνοή στον υποβαθμισμένο ρόλο της Δημοτικής Αστυνομίας και να την καταστήσει αρωγό στην καταπολέμηση της παραβατικότητας, ειδικά στις μεγάλες πόλεις.
Οι νομοθετικές ρυθμίσεις είναι στα σκαριά, και τώρα συντάσσεται το σχετικό σχέδιο νόμου, πάνω σε ήδη διαπιστωμένες θέσεις για το ποια είναι τα μέχρι τώρα κακώς κείμενα και το τι πρέπει να αλλάξει.
Η κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, είναι στη λογική η Δημοτική Αστυνομία να αποκτήσει σαφείς αρμοδιότητες που θα αποβλέπουν στην ασφάλεια και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών, καθώς επίσης να ενισχυθεί η στελέχωσή της.
Σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει στη διάθεσή της η «Βραδυνή της Κυριακής», από τα πρώτα που θα αλλάξουν είναι ο τρόπος πρόσληψης του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας. Η πολιτική βούληση είναι στις προσλήψεις να υπάρχει διαφάνεια και αντικειμενικότητα. Γι’ αυτό οι προσλήψεις θα γίνουν με τη διενέργεια γραπτού διαγωνισμού από τον ΑΣΕΠ.
Παραμένουν τα όρια
Το πλαίσιο των προσλήψεων του ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας μέχρι σήμερα, ακολουθεί τις διατάξεις του Π.Δ. 135/2016, και διενεργείται με το σύστημα μορίων από Επιτροπές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Εκτός από τα αντικειμενικά κριτήρια – μόρια, υπάρχουν και οι εξής περιορισμοί:
- Όρια ηλικίας, καθώς οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους και να μην έχουν υπερβεί, προκειμένου για τους κλάδους ΠΕ και ΤΕ, το 30ό έτος και για τον κλάδο, το 26ο έτος.
- Όρια στο ύψος. Οι γυναίκες προβλέπεται να έχουν ανάστημα, τουλάχιστον 1,67 μ., ενώ οι άνδρες, τουλάχιστον 1,70 μέτρα.
Πλέον, με τις αλλαγές το σύστημα πρόσληψης θα ενταχθεί στην αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ. Προβλέπεται να διεξαχθεί πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 4765/2021. Ο διαγωνισμός θα αφορά στην εξέταση γνώσεων, στη δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας. Θα έχει δομημένη συνέντευξη, καθώς και πρόσθετες διαγωνιστικές διαδικασίες.
Θα διατηρηθούν τα υπάρχοντα όρια ηλικίας, τα φυσικά προσόντα των υποψηφίων, οι αθλητικές δοκιμασίες και τα ψυχομετρικά τεστ. Έμφαση θα δοθεί στο οι προσλήψεις να γίνουν κατά προτεραιότητα, σε κλάδους Π.Ε. (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) και Τ.Ε. (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης). Όταν συνταχθούν οι τελικοί πίνακες και ορκιστούν οι επιτυχόντες, θα υπάρχει υποχρέωση παρακολούθησης ειδικού προγράμματος εκπαίδευσης πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους, σε συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ.
Η αναβάθμιση της Δημοτικής Αστυνομίας και ο εκσυγχρονισμός των αρμοδιοτήτων της και του θεσμικού πλαισίου είναι κάτι που απασχολεί εδώ και καιρό την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Μάλιστα, πριν από ένα μήνα, ο υπουργός, Μάκης Βορίδης, και ο δήμαρχος, Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, είχαν συμφωνήσει ότι προτεραιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας αποτελεί η καταπολέμηση της παραβατικότητας στις γειτονιές και απαιτείται αλλαγή του παρωχημένου μοντέλου που ισχύει σήμερα.
Στο υπουργείο Εσωτερικών διαπίστωσαν ότι ο θεσμός της Δημοτικής Αστυνομίας είχε υποβαθμιστεί μετά την κατάργηση και τη δυνητική επανασύστασή της στους δήμους. Και αυτό, γιατί μόνο μέρος των στελεχών της επέστρεψαν. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι σε σύνολο 3.523 ατόμων που υπηρετούσαν πριν από την κατάργηση, επανήλθαν μόλις 1.350 άτομα. Τα αναφερόμενα στοιχεία καταδεικνύουν την υποστελέχωση που παρουσιάζεται στις υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας, αφού επιλογή πολλών δημάρχων ήταν να κατατάξουν το προσωπικό σε θέσεις άλλων κλάδων του δήμου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του α. 19 του ν. 4325/2015.
Ένα από τα ζητούμενα του αναμορφωμένου θεσμικού πλαισίου είναι οι αρμοδιότητες που θα έχει η Δημοτική Αστυνομία. Αυτές θα αναδιατυπωθούν ώστε να είναι ξεκάθαρο το πεδίο τους. Θα ομαδοποιηθούν σε τρεις κατηγορίες, με γνώμονα τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών.
Επίσης, θα καταργηθούν άλλες που δεν συνάδουν με το ρόλο της, όπως η θεώρηση τιμοκαταλόγων των δωματίων των ξενοδοχείων ή είναι αδύνατον να ασκηθούν από τα στελέχη της, όπως η τήρηση διατάξεων που αφορούν σε χώρους προσωρινής εγκατάστασης μετακινούμενων πληθυσμιακών ομάδων.
Επιπλέον, σχεδιάζεται οι δήμοι να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με την έκταση και τον πληθυσμό τους. Έτσι, ανάλογα με την κατηγορία του δήμου θα ανατίθεται και η άσκηση κατηγοριών αρμοδιοτήτων στη Δημοτική Αστυνομία.
Οι κατηγορίες αρμοδιοτήτων θα συσχετίζονται με τον αριθμό στελέχωσής της. Επίσης, μία από τις διατάξεις που προϋπήρχαν και έδιναν τη δυνατότητα «για τα παραπτώματα που διώκονται ποινικά, το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας να ενεργεί καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου», διατηρείται. Έτσι, οι δημοτικοί αστυνομικοί, ως ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι, έχουν την υποχρέωση, εφόσον για τη βεβαιωθείσα παράβαση προβλέπεται ποινική κύρωση, να συλλάβουν το δράστη, τηρώντας τις διατάξεις του Συντάγματος.
«Βραδυνή της Κυριακής», έντυπη έκδοση – airetos