Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μίλησε με αφορμή τις καταγγελίες για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων που φιλοξενούνται στις δομές της «Κιβωτού» του Κόσμου».
Προβληματισμός έχει προκληθεί μετά τις καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών στην «Κιβωτό του κόσμου» και στο θέμα αναφέρθηκε και η Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 κάνοντας λόγο για αποϊδρυματοποίηση.
«Τα παιδιά θα πρέπει να πηγαίνουν σε ανάδοχες οικογένειες και να γίνει αποϊδρυματοποίηση, καθώς όλα τα ιδρύματα είναι κακοποιητικά. Σε όλη τη Δυτική Ευρώπη τα παιδιά είναι σε ανάδοχες οικογένειες, δεν υπάρχουν πια ιδρύματα» δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου.
Ωστόσο, σε ερώτηση του δημοσιογράφου Χρήστου Κιούση για το Gazzetta, σχετικά με την «αποϊδρυματοποίηση» που έχει αναφέρει πολλές φορές η υφυπουργός, η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου απάντησε:
«Θέλουμε μια οικογένεια για κάθε παιδί. Γι΄αυτό και τρία χρόνια τώρα εργαζόμαστε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση. Όλες οι δομές παιδικής προστασίας είναι από τη φύση τους κακοποιητικές, ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν ενδείξεις σωματικής ή σεξουαλικής βίας. Και αυτό δεν το λέμε εμείς. Το λένε εδώ και δεκαετίες οι ειδικοί της παιδικής προστασίας σε όλο τον κόσμο. Σκοπός μας είναι η αποϊδρυματοποίηση. Γι΄αυτό ενισχύουμε τον θεσμό της Αναδοχής και τη Υιοθεσίας. Μέσα σε δύο χρόνια διπλασιάσαμε τον αριθμό των αναδόχων (αύξηση 194%). Και συνεχίζουμε. Μέχρι όμως να το πετύχουμε αυτό, κανείς πλέον δεν μπορεί να διαφωνήσει με την επιτακτική ανάγκη για κανόνες και προδιαγραφές στις δομές. Γι’ αυτό τον Μάιο του 2022, κάναμε το αυτονόητο. Θέσαμε, επιτέλους, για πρώτη φορά κανόνες και προδιαγραφές στις Μονάδες Παιδικής Προστασίας. Θεσπίσαμε επίσης για πρώτη φορά Υπεύθυνο Προστασίας Ανηλίκων σε κάθε δομή. Για πρώτη φορά ξεκινήσαμε, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μικτά κλιμάκια με τη συμμετοχή ιατρών, ψυχιάτρων και ιατροδικαστών, τα οποία έχουν ήδη διενεργήσει αιφνίδιους ελέγχους. Πλέον κάθε παιδί ελέγχεται ώστε να διαλευκανθεί κάθε τυχόν υποψία για κακοποίησή τους. Επιπλέον, ενισχύσαμε και τη Γραμμή Παιδικής Προστασίας 1107, η οποία πλέον λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Έτσι, κάθε πολίτης, μπορεί επώνυμα ή ανώνυμα να αναφέρει μια περίεργη συμπεριφορά που έχει δει μέσα στην οικογένειά του, στη γειτονιά του, μέσα στο σχολείο του παιδιού του, ώστε η πληροφορία να μεταβιβάζεται άμεσα στις αρμόδιες αρχές. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε κάθε παιδί να μεγαλώνει σε ένα ασφαλές περιβάλλον».