Δραματική η κατάσταση της οικονομίας στη γειτονική χώρα – Ο κορονοϊός ανέδειξε προβλήματα που το καθεστώς Ερντογάν προσπαθούσε να κρύψει κάτω από το…χαλί.
Είναι δεδομένο πως η τουρκική οικονομία νοσεί και μάλιστα πολύ σοβαρά. Η πτωτική της πορεία προϋπήρχε της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι το καθεστώς επιχειρούσε με… καθρεφτάκια στους ιθαγενείς να φτιασιδώσει την τραγική εικόνα.
Η τουρκική λίρα «βυθίζεται» και η ισοτιμία με το δολάριο είναι σταθερά κοντά στο 7%. Παράλληλα, τετρακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, με αποτέλεσμα 2 εκατομμύρια άνθρωποι να χάσουν τη δουλειά τους. Αυτοί προστέθηκαν στους ήδη 4,5 εκατομμύρια ανέργους, εκτοξεύοντας το ποσοστό ανεργίας στο 30%. Όσο για την πηγή του τουρισμού, μάλλον στερεύει και αυτή, αφού λόγω της δραματικής εξάπλωσης της πανδημίας στην Τουρκία τα υψηλά έσοδα από τον τουρισμό έχουν μειωθεί δραματικά. Τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ωστόσο, τα οποία υποκινούνται από τον Ερντογάν, μεταφέρουν στους Τούρκους πολίτες την πτώση στο νόμισμα ως ενορχηστρωμένη επίθεση που οργανώθηκε από ξένες δυνάμεις, αναφέροντας πως ο Τούρκος πρόεδρος κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σώσει την κλυδωνιζόμενη τουρκική οικονομία.
Την ίδια ώρα λοιπόν, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι αυξάνει το ποσοστό του συναλλάγματος που διατηρούν οι εμπορικές τράπεζες στην κεντρική τράπεζα της χώρας, μια κίνηση που αναμένεται να εμφανίσει αυξημένα τα αποθέματα της χώρας κατά περίπου 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η νομισματική αρχή δήλωσε ότι οι λεγόμενοι δείκτες απαιτήσεων αποθεματικού συναλλάγματος αυξάνονται κατά 300 μονάδες βάσης για όλες τις καταθέσεις σε ξένο νόμισμα ανεξάρτητα από τη λήξη τους.
Η αλλαγή θα αναγκάσει τις εμπορικές τράπεζες να «παρκάρουν» περισσότερες από τις καταθέσεις τους σε ξένο νόμισμα στη νομισματική αρχή, αυξάνοντας τα αποθεματικά που εμφανίζει η κεντρική τράπεζα. Η κεντρική τράπεζα δικαιολόηγσε την ανακοίνωση ως μέρος μιας πολιτικής ομαλοποίησης αφού παρείχε πρόσθετο σκληρό νόμισμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές τον Μάρτιο για να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19.
Το επίπεδο των αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών προκαλεί ανησυχία σε ορισμένους αναλυτές της Τουρκίας από πέρυσι, όταν οι αρχές άρχισαν να υποχρεώνουν τις εμπορικές τράπεζες να δανείζουν υποχρεωτικά ξένο νόμισμα το κράτος μέσω συμφωνιών ανταλλαγής (swaps).
Ωστόσο, τα ακαθάριστα αποθέματα του έθνους μειώθηκαν από περισσότερα από 105 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του έτους σε μόλις πάνω από 90 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία. Επιπλέον οι κρατικές εμπορικές τράπεζες της Τουρκίας πούλησαν δολάρια για να στηρίξουν τη λίρα, η οποία έχει χάσει περίπου το 13% της αξίας της φέτος
Πηγή: dikaologitika.gr