Ανησυχία για την παγκόσμια γήρανση του πληθυσμού με ό,τι συνεπάγεται αυτό προκαλεί η πρόβλεψη για τον ηλικιακό μέσο όρο το 2050.
Κάθε άτομο – σε κάθε χώρα του κόσμου – πρέπει να έχει την ευκαιρία να ζήσει μια μακρά και υγιή ζωή. Ωστόσο, τα περιβάλλοντα στα οποία ζούμε μπορούν να ευνοήσουν την υγεία ή να είναι επιβλαβή γι ‘αυτήν. Τα περιβάλλοντα επηρεάζουν ιδιαίτερα τη συμπεριφορά μας και την έκθεσή μας σε κινδύνους για την υγεία (για παράδειγμα ατμοσφαιρική ρύπανση, βία), την πρόσβασή μας σε υπηρεσίες (για παράδειγμα, υγεία και κοινωνική περίθαλψη) και τις ευκαιρίες που προσφέρει η γήρανση.
Ο αριθμός και η αναλογία των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω στον πληθυσμό αυξάνεται. Το 2019, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω ήταν 1 δισεκατομμύριο. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 1,4 δισεκατομμύρια έως το 2030 και 2,1 δισεκατομμύρια έως το 2050. Αυτό σημαίνει ότι 1 στους 5 ανθρώπους στον πλανήτη θα είναι 60 ετών και άνω.
Η αύξηση αυτή πραγματοποιείται με πρωτοφανή ρυθμό και θα επιταχυνθεί τις επόμενες δεκαετίες, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Αυτή η ιστορικά σημαντική αλλαγή στον παγκόσμιο πληθυσμό απαιτεί προσαρμογές στον τρόπο δομής των κοινωνιών σε όλους τους τομείς. Για παράδειγμα, υγεία και κοινωνική μέριμνα, μεταφορά, στέγαση και πολεοδομία. Η προσπάθεια να καταστήσουμε τον κόσμο πιο φιλικό προς την ηλικία είναι απαραίτητο και επείγον μέρος των μεταβαλλόμενων δημογραφικών μας στοιχείων.
Πηγή: news4health.gr