Το νέο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 3.900 ανέργους του ΟΑΕΔ – ΔΥΠΑ νέους ηλικίας έως 29 ετών πήρε ΦΕΚ.
Η εν λόγω δράση προσβλέπει τόσο στην αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος ενισχύοντας ψηφιακές δεξιότητες, όσο και στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων ανέργων ενισχύοντας σημαντικά την ψηφιακή οικονομία.
Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Dnews, η δράση αυτή αποσκοπεί στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από 3.900 ανέργους νέους, ηλικίας έως 29 ετών, που έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης σε τομέα ψηφιακής οικονομίας τουλάχιστον 50 ωρών και παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ώστε να διευκολυνθεί η είσοδός τους στην αγορά εργασίας.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις του άρθρου
Το πρόγραμμα υλοποιείται σε κύκλους ως εξής:
α) Ο πρώτος κύκλος αφορά στην προκήρυξη 3.900 θέσεων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.
β) Οι επόμενοι κύκλοι αφορούν στις υπολειπόμενες θέσεις που δεν θα καλυφθούν από τον α’ κύκλο έως εξαντλήσεως του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος και θα εφαρμόζεται ξανά η αρχική ροή όπως περιγράφεται στα άρθρα της παρούσας.
γ) Ο κάθε επόμενος κύκλος προκηρύσσεται για τους ανέργους μετά την πάροδο τριών μηνών από την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής των ανέργων του προηγούμενου κύκλου και εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθέτησης των ανέργων του προηγούμενου κύκλου.
Η διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους έξι μήνες και αφορά στην τοποθέτηση σε παρόχους/επιχειρήσεις, ανέργων που έχουν ολοκληρώσει θεωρητική κατάρτιση σε τομείς ψηφιακής οικονομίας τουλάχιστον 50 ωρών, δίνοντας στους ασκούμενους/ωφελούμενους την ευκαιρία να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.
Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι συνολικά 3.900 άνεργοι νέοι, απόφοιτοι τουλάχιστον δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ηλικίας έως 29 ετών, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης τουλάχιστον 50 ωρών στην Ψηφιακή Οικονομία και διαθέτουν σχετικό πιστοποιητικό παρακολούθησης. Η θεωρητική κατάρτιση δύναται να είναι μέρος προγράμματος κατάρτισης εφόσον οι ώρες κατάρτισης στο συγκεκριμένο αντικείμενο ψηφιακής οικονομίας είναι τουλάχιστον 50.
Η Δ.ΥΠ.Α. καταβάλλει κάθε μήνα στους ασκούμενους καθαρή ημερήσια αποζημίωση 27 ευρώ (και όχι πάνω από 22 ημέρες το μήνα) που αφορά σε 6ωρη εργασιακή εμπειρία.
Ο πάροχος/επιχείρηση υποχρεούται να διατηρεί μηνιαίο παρουσιολόγιο υπογεγραμμένο από τον ασκούμενο και τον ίδιο για κάθε ημέρα άσκησης.