Του Αλέξανδρου Κογκόλη
Σημαντικά προβλήματα εντοπίζονται, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς της Δυτικής Ελλάδας, στην εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών, λόγω του υπερφορτωμένου δικτύου, της έλλειψης εμβολίων και τη γεωγραφική κατανομή των εμβολιαστικών κέντρων.
Ο «Νεολόγος» ζήτησε την άποψη και την καταγραφή των ενστάσεων, επί της διαδικασίας, από όλους τους προέδρους των φαρμακευτικών συλλόγων της Περιφέρειας, όπως σαφώς και από την Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Γιάννη Καρβέλη, ο οποίος, σε αντίθεση με τους υπολοίπους, υπογράμμισε πως ο εμβολιαστικός ρυθμός κινείται σε αρκετά καλά επίπεδα.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σε ότι αφορά στην Αχαΐα, «δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για τους 75+, πλην κάποιων συμπολιτών που έκλεισαν την ίδια ημέρα που άνοιξε η πλατφόρμα, στα μέσα Φεβρουαρίου».
Επιπροσθέτως, «χαρακτηριστικό παράδειγμα της ταλαιπωρία για την ηλικιακή ομάδα 60-64, που εμβολιάζεται από την AstraZeneca», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, Ανδρέα Σοφιανόπουλο, το ότι «υπάρχουν 2 μόνο εμβολιαστικά κέντρα για το νομό, γεγονός που συνεπάγεται χιλιομετρική ταλαιπωρία. Στο ένα μάλιστα δεν υπάρχει πλέον διαθεσιμότητα για εμβολιαστική κάλυψη».
Γιάννης Καρβέλης -Διοικητής 6ης ΥΠΕ
«Σε καλά επίπεδα ο εμβολιαστικός ρυθμός»
«Ο εμβολιασμός κατά του νέου κορωνοϊού για την περιοχή μας διενεργείται από τις πρώτες ημέρες έναρξης της διαδικασίας στα δύο νοσοκομεία μας, στο Γ.Ν. Πατρών και στο Π.Γ.Ν.Π. «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ» και στα δύο Κέντρα Υγείας Βορείου και Νοτίου Τομέα Πατρών. Την τελευταία εβδομάδα, στο άρμα των εμβολιασμών προστέθηκαν τα Κέντρα Υγείας Άνω Πόλης και Χαλανδρίτσας, με τον εμβολιασμό των ομάδων 60-64 ετών.
Ο εμβολιαστικός ρυθμός των συμπολιτών μας κινείται σε αρκετά καλά επίπεδα, με μέσο όρο ημερησίως 100 εμβολιασμών, περίπου, στα Κέντρα Υγείας, σε πρωινή και απογευματινή βάρδια, ενώ στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων μας οι εμβολιασμοί ξεπερνούν τους 100 σε καθημερινή βάση. Η επιτυχής και ταχεία πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης αποδεικνύεται από το σύνολο των εμβολιασμών που έχουν ξεπεράσει τον αριθμό των 13.000 μέχρι στιγμής στα παραπάνω αναφερόμενα εμβολιαστικά κέντρα.
Οι συμπολίτες μας φαίνεται ότι είναι ενημερωμένοι και υποστηρίζουν τον εμβολιασμό ως σημαντικό τρόπο αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας. Άλλωστε, το εμβόλιο είναι το μοναδικό, προς το παρόν, «όπλο» για να πάρουμε γρηγορότερα τις ζωές μας πίσω. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε με αυτούς τους ενθαρρυντικούς ρυθμούς και να καταφέρουμε να αποκτήσουμε αρκετά σύντομα την ανοσία του πλήθους, που θα μας εξασφαλίσει τη μείωση της νοσηρότητας του πληθυσμού, τη μείωση της εισαγωγής των ασθενών στις νοσηλευτικές μας μονάδες, τη μείωση της θνησιμότητας και σταδιακά την εξάλειψη της νόσου».
«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν»
Ο Θανάσης Παπαθανάσης, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας, δηλώνει:
«Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας που επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού για τον Covid ότι, ενώ η διαδικτυακή πλατφόρμα Emvolio.gov.gr έχει ανοίξει και λειτουργεί κανονικά, δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για τους άνω των 75 ετών (εμβόλιο Pfizer).
Καλό θα ήταν όταν υπάρξει ενημέρωση αποκατάστασης της διαθεσιμότητας εμβολίων να απευθυνθούν και πάλι οι συμπολίτες μας στα φαρμακεία ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία τους.
Όσον αφορά τις ηλικίες 60-64 (εμβόλιο AstraZeneca) υπάρχουν προς το παρόν διαθέσιμα ραντεβού, αλλά μπορεί να χρειαστεί να μετακινηθούν σε εμβολιαστικό κέντρο εντός νομού, μακριά από τα αστικά κέντρα. Όπως παράδειγμα σε πολίτες του Αγρινίου εμφανίζονται διαθέσιμα ραντεβού στα κέντρα υγείας Θέρμου και Ναυπάκτου.
Σε κάθε περίπτωση οι φαρμακοποιοί κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να συνδράμουμε τους συμπολίτες μας με την σωστή ενημέρωση και συμβουλή και την αποφυγή ταλαιπωρίας τους στη διαδικασία κλεισίματος των ραντεβού τους για τον εμβολιασμό κατά του Covid».
«Μη πρόβλεψη για πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν»
Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος, λέει:
«Το πρόβλημα εντοπίζεται στην ηλικιακή ομάδα 75 και άνω. Ενώ η πλατφόρμα των εμβολίων έχει ανοίξει, δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε κανένα από τα δυο εμβολιαστικά κέντρα του Αγρινίου (γενικό νοσοκομείο Αγρινίου και Κέντρο Υγείας Αγρινίου). Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι άγνωστοι.
Το δεύτερο πρόβλημα αφορά την ηλικιακή ομάδα 60-64 που ενώ κλείνονται τα ραντεβού κανονικά, οι πολίτες αναγκάζονται να μετακινηθούν στο Κέντρο Υγείας Αιτωλικού ή Θέρμου. Πολλοί όμως από αυτούς αδυνατούν να μετακινηθούν σε αυτά τα εμβολιαστικά κέντρα.
Επίσης, ένα άλλο πρόβλημα είναι η μη πρόβλεψη για πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω κινητικών προβλημάτων η για άλλους λόγους».
«Τα ραντεβού της ταλαιπωρίας»
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Ανδρέας Σοφιανόπουλος, αναφέρει τα εξής: «Τα ραντεβού για τον πολυπόθητο εμβολιασμό που θα μας απαλλάξει από την μάστιγα του κορωνοϊού ξεκίνησαν με τυμπανοκρουσίες, με την ηλικιακή ομάδα 85+ να προηγείται στις 12/01. Στην συνέχεια προστέθηκε η ομάδα 80-85 και τελευταία προστέθηκε η ομάδα 75 -80. Για τις ομάδες 85+ και 80-85 ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπήρξαν εξ αρχής κινητά συνεργεία ώστε να εμβολιαστούν και οι έχοντες αδυναμία μετακίνησης.
Την Παρασκευή 12/02 μετά τις 6:00μμ άνοιξε η πλατφόρμα για τους 75+ οι οποίοι αποτελούν μια πολυπληθή ηλικιακή ομάδα και δυστυχώς τα ραντεβού εξαντλήθηκαν την ίδια μέρα. Σήμερα, δεν υπάρχουν ραντεβού για την ομάδα 75+ στην Αχαΐα μέχρι και τα μέσα Απριλίου!
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στους άλλους νομούς της χώρας με βάση τα όσα καταγγέλλουν συνάδελφοι στα φαρμακευτικά ιστολόγια.
Για την ομάδα 60-64 που είναι επίσης μια μεγάλη ηλικιακή ομάδα, υπάρχουν 2 μόνο εμβολιαστικά κέντρα για το νομό μας, ένα στην Άνω Πόλη (ΙΚΑ ΓΕΡΜΑΝΟΥ) και ένα στην Χαλανδρίτσα. Στο εμβολιαστικό κέντρο εντός του αστικού ιστού τα εμβόλια έχουν εξαντληθεί, από την προηγούμενη εβδομάδα, μόνο στην Χαλανδρίτσα υπάρχουν ραντεβού κι αυτά μετά τα μέσα Μαρτίου.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι διαφημίζονταν από τα ΜΜΕ μόλις τον Δεκέμβρη, 24 εμβολιαστικά κέντρα στον νομό, ενώ σήμερα ψάχνοντας να βρει κανείς τα εμβολιαστικά κέντρα σε λειτουργία στον νομό από την επίσημη σελίδα της 6ης ΥΠΕ δεν μπορεί να τα βρει πουθενά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ταλαιπωρίας του εμβολιασμού κάτοικος της Κλειτορίας 60 -64 θα πρέπει να πάει είτε στην Χαλανδρίτσα είτε στα Τρόπαια Αρκαδίας για να εμβολιαστεί, ενώ κάτοικος της Ακράτας 75+ θα έπρεπε να μεταβεί στα Καλάβρυτα αν υπήρχαν ραντεβού! Οι δε κάτοικοι του Αιγίου 60-64 πρέπει να μεταβούν στην Χαλανδρίτσα για να εμβολιαστούν όσο υπάρχουν ακόμα φυσικά ραντεβού !
Είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα ανεφοδιασμού έστω και των λίγων σε λειτουργία κέντρων και έτσι έχουν μπλοκάρει τα ραντεβού! Αν επιβεβαιωθούν οι φήμες περί ανεφοδιασμού στο τέλος Μάρτη είναι γεγονός ότι θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στον εμβολιαστικό προγραμματισμό.
Σαν φαρμακεία γινόμαστε αποδέκτες της διαμαρτυρίας των πολιτών για την κατάσταση μιας και τα ΜΜΕ αποσιωπούν συστηματικά το γεγονός αυτό κι έτσι οι πολίτες μένουν με την λανθασμένη εντύπωση ότι υπάρχουν ραντεβού!
Η κυβέρνηση οφείλει να εργαστεί σοβαρά και συντεταγμένα προκειμένου να εξομαλύνει τον ανεφοδιασμό της χώρας σε εμβόλια, λειτουργώντας πρωτίστως σαν κυβέρνηση των Ελλήνων και όχι σαν δέσμιο μέλος των συμφωνιών της Ε.Ε. μιας και αποδείχτηκε και από την στάση των εταίρων μας σε αυτή την πανδημία ότι όλοι προάσπισαν το συμφέρον των πολιτών τους λειτουργώντας ακόμα και εξωθεσμικά …
Με βάση την θέση τόσο της Κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης περί εξόδου της χώρας από τις δεσμεύσεις των μνημονίων, δίνεται στον κ. Μητσοτάκη χρυσή ευκαιρία να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του!»
«Περισσότερα εμβόλια και εμβολιαστικά κέντρα»
Ο Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, εξηγεί πως:
«Στην ουσία πρώτη φορά επιχειρείται εμβολιασμός σε τόσο μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και μάλιστα με πίεση χρόνου δεδομένου ότι η πανδημία είναι σε εξέλιξη.
Όπως έχει επισημανθεί από τους ειδικούς ο μαζικός εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος να θωρακιστεί με ανοσία η κοινότητα.
Αυτό για τα Ελληνικά δεδομένα σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν πάνω από 7.000.000 εμβολιασμοί το συντομότερο δυνατόν.
Σχετικά με την πλατφόρμα στην οποία κλείνονται τα ραντεβού πρέπει να πούμε ότι είναι σωστά δομημένη και δεν παρουσιάζει σημαντικά λειτουργικά προβλήματα.
Οι όποιες δυσλειτουργίες όποτε προκύπτουν έχουν να κάνουν πιο πολύ με το δίκτυο το οποίον είναι λογικό κάποια στιγμή να είναι υπερφορτωμένο.
Βέβαια θεωρούμε ότι είναι υπερβολικό να χρειάζονται οι κωδικοί του TAXIS NET για την είσοδο στην πλατφόρμα από την στιγμή που θέλει κάποιος να κλείσει μόνος του ραντεβού.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτήν την στιγμή έχουν να κάνουν από την μια με την έλλειψη των εμβολίων από τις εταιρείες και από την άλλη με την γεωγραφική κατανομή των εμβολιαστικών κέντρων.
Ειδικά με την ηλικιακή ομάδα 60 – 64 για την οποία διατίθεται το εμβόλιο της ASTRA ZENECA δυστυχώς στην περίπτωση της Ηλείας, ο εμβολιασμός συνδικάζεται με μια εκδρομή που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει κοντά στα 100 χιλιόμετρα και μάλιστα και εκτός Νομού.
Μας είναι δύσκολο να καταλάβουμε την σκοπιμότητα που εξυπηρετεί αυτός ο σχεδιασμός δεδομένου ότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαγορευτικό να εμβολιστούν κάποια άτομα αν δεν έχουν δικό τους μεταφορικό μέσο.
Επειδή τα φαρμακεία μετέχουν στην διαδικασία του κλεισίματος του ραντεβού είμαστε δέκτες αυτών των παραπόνων και στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν μπορούμε να δώσουμε λύση.
Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα πρέπει το γρηγορότερο δυνατόν να προστεθούν εμβολιαστικά κέντρα και να γίνει πιο ορθολογική η γεωγραφική τους κατανομή.
Ένα άλλο πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι η δυσπιστία και ενίοτε ακόμη και η άρνηση κάποιων ατόμων να εμβολιαστούν.
Εδώ πρέπει να επισημάνουμε τις ευθύνες της επιστημονικής κοινότητας για το κλίμα δυσπιστίας που έχει δημιουργηθεί από την στιγμή που επέλεξε να κινηθεί πίσω από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης».
Πηγή: εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών – dete.gr