Σύμφωνα με πληροφορίες από παραγωγούς, αλλά και καταστήματα γεωργικών εφοδίων, πολλά κτήματα με καλλιέργειες ελιών Καλαμών εγκαταλείπονται ή αφήνονται αφρόντιστα.
Χειρότερη από… ποτέ εξελίσσεται η κατάσταση στην Καλαμών, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής παραμένει σε κάδες με αλάτι, οι πράξεις που γίνονται (όταν γίνονται) είναι σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, ενώ το τηλέφωνο παραγωγών και μεσιτών που έχουν από πέρσι προϊόν έχει σταματήσει… να χτυπάει εδώ και καιρό.
Όπως αναφέρουν μιλώντας στον ΑγροΤύπο αγανακτισμένοι παραγωγοί, η κατάσταση δεν έχει… προηγούμενο και κανείς δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για το μέλλον ενός κλάδου που κινεί τις τοπικές οικονομίες από πολλές απόψεις.
Οι λιγοστές πράξεις αφορούν τιμές στα 80-90 λεπτά το 200άρι (ανά κιλό) ή και παρακάτω, με τον παραγωγό να επωμίζεται και τις απώλειες λόγω φύρας στο αποθηκευμένο προϊόν. Μόνο στον κάμπο του Μεσολογγίου υπολογίζεται ότι το 70% της περσινής εσοδείας, παραμένει αδιάθετο, ενώ ίδια λίγο-πολύ είναι η εικόνα στην Φθιώτιδα και σε διάφορες περιοχές της Λακωνίας.
Μάλιστα οι μεγαλύτεροι μεσίτες-έμποροι της περιοχής που έχουν μεγάλες δυνατότητες αποθήκευσης, έχουν φουλ επάρκεια και δίνουν πλέον λιγοστά φορτία. Η όλη αυτή κατάσταση φέρνει μεγάλες ανατροπές στο προϊόν, αφού έχουν σταματήσει οι χρηματοδοτήσεις (με μορφή κεφαλαίου κίνησης) που έδιναν διάφοροι μεσίτες σε παραγωγούς, ενώ πολλά κτήματα εγκαταλείπονται από παραγωγούς που τα ενοικίαζαν, πληρώνοντας μάλιστα και αδρά ενοίκια.
Να μεριμνήσει το ΥπΑΑΤ και να δοθούν λύσεις στο αδιέξοδο ζητούν οι ελαιοπαραγωγοί
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν μιλώντας στον ΑγροΤύπο, έμπειροι ιδιοκτήτες καταστημάτων γεωργικών εφοδίων, μεγάλη είναι η πτώση στις πωλήσεις εφοδίων που σχετίζονται με την ελιά Καλαμών, καθώς οι περισσότεροι αγρότες δεν έχουν οικονομική ευχέρεια να φροντίσουν όπως θα έπρεπε τα λιοστάσια τους. «Η κατάσταση είναι δύσκολη γενικά στον κλάδο σε όλες τις παραγωγικές ζώνες, πρέπει να ληφθούν μέτρα και να μας εξηγήσουν οι αρμόδιοι με στοιχεία για ποιό λόγο φθάσαμε ως εδώ», λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Ανδρέας Χαραλάμπους, γεωπόνος και παραγωγός, από τη Γουριά Μεσολογγίου, που έρχεται σε επαφή καθημερινά με πολλούς αγρότες και ξέρει τα προβλήματά τους.
«Η κατάσταση είναι δραματική. Έχουμε σε κάδες όλη την παραγωγή και όπως φαίνεται τη νέα σαιζόν θα την πάμε στο λιοτρίβι. Με τιμές στα 80 λεπτά δεν μας συμφέρει με τίποτα να δώσουμε προϊόν, αλλά το πρωτοφανές είναι ότι δεν κουνιέται φύλλο στην αγορά και δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον. Από τα εργοστάσια μας λένε ότι δεν πουλάνε και γι’ αυτό δεν αγοράζουν, όμως το κράτος θα έπρεπε να το έλεγξει με κάποιο τρόπο αυτό γιατί η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχωρητο. Ήδη πολύς κόσμος αφήνει αφρόντιστα τα λιοστάσια και τα χόρτα έχουν φθάσει μέχρι τις ποδιές. Πάμε για εγκατάλειψη, αν δεν αλλάξει η κατάσταση άμεσα», τόνισε μιλώντας από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ο Γιώργος Λουκάς, μεγαλοπαραγωγός ελιάς από το νομό Φθιώτιδας.
Άλλοι ελαιοπαραγωγοί από τον ίδιο νομό που επικοινώνησαν με τον ΑγροΤύπο ζητούν επιτέλους να υπάρξει μέριμνα από το κράτος, την επίσημη πολιτεία και το ΥπΑΑΤ και να κληθούν οι μεταποιητές να δώσουν στοιχεία για τις εξαγωγές και γενικά για ποιό λόγο έχουμε φθάσει στο σημείο αυτό σήμερα και μένει στα αζήτητα η ντόπια παραγωγή.
Αλέξανδρος Μπίκας
Πηγή: agrotypos.gr