Μετά τις εισπρακτικές των τραπεζών, της ΔΕΗ και της Εφορίας που έρχεται προσεχώς, η κυβέρνηση μελετά να αναθέσει σε εισπρακτικές εταιρείες και την είσπραξη των προστίμων της Τροχαίας
Την ανάθεση της είσπραξης από ιδιώτες των χρεών προς τους Δήμους εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία και η ΚΕΔΕ, πιέζοντας ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά.
Μετά τις εισπρακτικές των τραπεζών, της ΔΕΗ και της Εφορίας που έρχεται προσεχώς, η κυβέρνηση μελετά να αναθέσει σε εισπρακτικές εταιρείες και την είσπραξη των δημοτικών φόρων των τελών και των προστίμων από κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας.
Αυτό προκύπτει από την πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών προχωρούν στη σύσταση μιας κοινής προπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας με στελέχη των δύο υπουργείων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Στόχος της επιτροπής αυτής θα είναι η βελτίωση της εισπραξιμότητας από τους δήμους των ληξιπρόθεσμων οφειλών τρίτων, δηλαδή ιδιωτών και επιχειρήσεων.
Πηγές της ΚΕΔΕ αναφέρουν ότι, σήμερα οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις των Δήμων από βεβαιωθέντα έσοδα κατά τα προηγούμενα έτη ανέρχονται περίπου σε 3 δισ. ευρώ, ενώ με την προσθήκη και των οφειλών προς δημοτικές επιχειρήσεις, το συνολικό τους ύψους προσεγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ.
Με βάση τις επιδόσεις των τελευταίων ετών, προκύπτει πως ο βαθμός εισπραξιμότητας είναι εξαιρετικά χαμηλός, καθώς οι οφειλέτες, αδιαφορούν για την τακτοποίηση των συγκεκριμένων οφειλών και οι επιτελείς των υπουργείων εσωτερικών και Οικονομικών εκτιμούν, ότι με την ανάθεση της είσπραξης σε ιδιώτες, οι ρυθμοί θα επιταχυνθούν.
Ακόμη και με τις ρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια, η εισπραξιμότητα είναι μόλις 5% που σημαίνει ότι είναι ελάχιστες οι επιδόσεις και μεγάλο το κομμάτι των χρεών που λιμνάζει.
Σύμφωνα με τη μεθόδευση που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση, οι δήμοι θα υποχρεωθούν να αναθέσουν σε ιδιώτες την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων φόρων, τελών και προστίμων.
Αρχικά σχεδιάζεται να γίνει διαγωνισμός για να αναλάβει μια εταιρεία, ρόλο Εισπρακτικής, για όλους τους Δήμους.
Παράλληλα όμως θα μπει και κόφτης στην κρατική χρηματοδότηση, των Δήμων οι οποίοι δεν βελτιώνουν την εισπρακτική τους ικανότητα, ώστε να αναγκαστούν να προσλάβουν και αυτοί την Εισπρακτική.
Τα έσοδα για τα οποία γίνεται λόγος, είναι εκείνα που προέρχονται από κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας, τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού ακίνητης περιουσίας, τα τέλη και δικαιώματα ύδρευσης και αποχέτευσης, τα τακτικά έσοδα επί ακαθαρίστων εσόδων επιτηδευματιών, η εισφορά λόγω ένταξης ή επέκτασης των πολεοδομικών σχεδίων κ.λπ.