Με αφορμή την συζήτηση που έχει προκαλέσει η μεταφορά του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ Αγρινίου στην Πάτρα, η ολοκλήρωση της οποίας θεωρείται πλέον θέμα ημερών, το karvasaras.gr επικοινώνησε με εργαζομένους του ΕΚΑΒ Πάτρας, σχετικά με τα θετικά και τα αρνητικά αυτής της εξέλιξης.
Όπως φαίνεται λοιπόν, αυτή η μεταφορά, όπως και οι περισσότερες αλλαγές, έχει δύο όψεις, αφού εκτός από τα αρνητικά, έχει και θετικά, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Σημειώνεται άλλωστε ότι τα τελευταία τρία περίπου χρόνια υπάρχει κεντρική απόφαση που προβλέπει ότι όλα τα τηλεφωνικά κέντρα των ΕΚΑΒ της χώρας θα λειτουργούν περιφερειακά.
Πρόκειται για μία τεχνολογία που εφαρμόστηκε στις αρχές τις δεκαετίας του 2000 στην Κρήτη και λόγω της αποτελεσματικότητάς της, αποφασίστηκε να υιοθετηθεί σε ολόκληρη τη χώρα για την καλύτερη λειτουργία και την εξοικονόμηση προσωπικού.
Ύπαρξη τεχνογνωσίας και σύγχρονη τεχνολογία
Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρουν οι εργαζόμενοι, στην Πάτρα υπάρχει η τεχνογνωσία και με τη χρήση μία σύγχρονης τεχνολογίας, μέσω δορυφόρου, ο εκάστοτε τηλεφωνητής μπορεί να συντονίσει καλύτερα τα ασθενοφόρα. Βλέπει στην οθόνη μπροστά του, σε ζωντανό χρόνο, πού βρίσκεται το κάθε ένα από τα ασθενοφόρα της περιοχής, από το σήμα που εκπέμπουν και λαμβάνεται μέσω δορυφόρου.
Με τον τρόπο αυτό μπορεί να επιλέξει το ασθενοφόρο που βρίσκεται πιο κοντά στο σημείο στο οποίο πρέπει να μεταβεί, συντονίζοντας άμεσα και αποτελεσματικότερα για το κάθε περιστατικό ξεχωριστά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο 2021, τα ΕΚΑΒ των περισσότερων περιοχών της Δυτικής Ελλάδας απαντούν ήδη σε τηλεφωνικό κέντρο στην Πάτρα, αφού τόσο τα περισσότερα από τα νησιά του Ιονίου, όσο και πόλεις όπως ο Πύργος (τους τελευταίους περίπου οκτώ μήνες) αλλά και το Μεσολόγγι (τους τελευταίους περίπου δύο μήνες) λειτουργούν με αυτό τον τρόπο.
Η παρουσία ιατρού στο τηλεφωνικό κέντρο
Ένα μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μεταφοράς είναι και η ύπαρξη ιατρού στο τηλεφωνικό κέντρο, ο οποίος έχει συμβουλευτικό ρόλο και συντονίζει τα πληρώματα σε δύσκολα περιστατικά, δίνοντάς τους τις κατάλληλες οδηγίες για την αντιμετώπιση συμβάντων που χρίζουν άμεσης βοήθειας κατά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο.
Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι στο κεντρικό τηλεφωνικό κέντρο της κάθε περιφέρειας, η διαχείριση δεν γίνεται μόνο από έναν τηλεφωνητή, αλλά από διαφορετικό τηλεφωνητή για κάθε περιοχή ξεχωριστά.
Αποφεύγεται η σύγχυση
Επίσης με αυτή τη μεταφορά θα μπει ένα τέλος στη σύγχυση που προκαλείται όταν ένα περιστατικό βρίσκεται στα όρια δύο διαφορετικών περιοχών.
Για παράδειγμα, αν γίνει κάποιο τροχαίο στην Κλεισούρα, παρατηρείται το φαινόμενο να κινητοποιείται το ΕΚΑΒ Μεσολογγίου, αλλά και το ΕΚΑΒ Αγρινίου από το δικό του τηλεφωνικό κέντρο. Αυτό το πρόβλημα πλέον θα σταματήσει να υφίσταται, αφού και οι δύο υπηρεσίες θα λειτουργούν με το ίδιο τηλεφωνικό κέντρο.
Το «αγκάθι» της αξιοποίησης του προσωπικού
Φυσικά δεν είναι όλα «ρόδινα», αφού το «αγκάθι» της αξιοποίησης των ατόμων που απασχολούνται στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ Αγρινίου παραμένει.
Πρόκειται για πέντε άτομα, μερικά εκ των οποίων αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν ως οδηγοί. Για αυτά τα άτομα λοιπόν, πρέπει να βρεθεί τρόπος να αξιοποιηθούν επαρκώς, χωρίς όμως να επιφορτιστούν με καθήκοντα τα οποία δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας.