Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Νοεμβρίου η εκδήλωση με θέμα: «Ελιά καλαμών: με το βλέμμα στο μέλλον» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Λακωνίας στο Γύθειο. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Επιμελητήριο Λακωνίας με τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας και Φθιώτιδας.
Την εκδήλωση τίμησαν με τη συμμετοχή τους: Οι βουλευτές Λακωνίας: κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός, Σταύρος Αραχωβίτης.
Εκτός από τους Προέδρους των Επιμελητηρίων που διοργάνωσαν την εκδήλωση (Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης, Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, Φθιώτιδας κ. Αθανάσιος Κυρίτσης) συμμετείχε ο Προέδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Τρουπής.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Αλιευτικής Πολιτικής Στερεάς Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος.
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Λακωνίας κ. Γεώργιος Πουλοκέφαλος και κα Μαργαρίτα Σπυριδάκου.
Από τον Δήμο Σπάρτης ο Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Κανακάκος, από τον Δήμο Ευρώτα ο κ. Ηλίας Παναγιωτακάκος και το μέλος Δημοτικού Συμβουλίου κα Παναγιώτα Παπαγιανοπούλου που διατελεί και Πρόεδρος τους Συλλόγου Λογιστών Λακωνίας και από τον Δήμο Κυνουρίας κ. Παναγιώτης Καπουρελιάς.
Η Δ/ντρα της ΠΕΜΕΤΕ κα Κύμη Ζαζή
Από την ΔΑΟΚ Λακωνίας η Γεωπόνος κα Φωτεινή Κουνάβη
Από την Ομάδα Παραγωγών Κυνουρίας ο κ. Χρήστος Βλάχος.
Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γερακίου ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Χριστάκης και Αντιπρόεδρος κ. Στυλιανός Μιχαλούτσος που διατελεί και μέλος του ΔΣ της ΔΟΕΠΕΛ.
Επίσης, συμμετείχε πλήθος επιχειρήσεων – μελών του Επιμελητηρίου Λακωνίας και παραγωγοί ελιάς καλαμών.
Από τον Νομό Μεσσηνίας δεν υπήρξαν εκπρόσωποι τόσο πολιτειακοί όσο και εκπρόσωποι οργανώσεων – φορέων παρόλο που προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν.
Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης ο οποίος τόνισε στην ομιλία του: «Παγκοσμίως η ελιά καλαμών είναι γνωστή και εμπορεύεται ως “Kalamata olives”. Στην Ελλάδα η καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON» δίνει το δικαίωμα στους εξαγωγείς της Ελιάς Καλαμών να χρησιμοποιούν νόμιμα την ονομασία που εδώ και δεκαετίες έχει κάνει γνωστό το προϊόν παγκοσμίως, διασφαλίζοντας έτσι τις εξαγωγές 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως καθώς και την οικονομική επιβίωση χιλιάδων παραγωγών και εργαζόμενων». Κλείνοντας τόνισε ότι τα Επιμελητήρια θα παραμείνουν πιστά στη δέσμευσή τους για τη θωράκιση του προϊόντος και την ανεύρεση μόνιμης λύσης. Η ελιά καλαμών είναι εθνικό προϊόν και η λύση θα ικανοποιεί την εξαγωγή του απ’ όλες τις περιοχές της χώρας όπου αυτή καλλιεργείται.
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι έτεροι συνδιοργανωτές Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αιτωλοακαρνανίας και Φθιώτιδας οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους τόνισαν την μεγάλη σημασία της ονομασίας του προϊόντος όσο και την ανάγκη εξεύρεσης μόνιμης λύσης για το μείζον ζήτημα της απρόσκοπτης εξαγωγής του. Η τοποθέτηση και των τριών Προέδρων ήταν πως χρειάζεται κοινή γραμμή πλεύσης και από κοινού προσπάθεια για την προάσπιση των συμφερόντων όλων των εμπλεκομένων με το εν λόγω προϊόν πλευρών.
Αμέσως μετά χαιρετισμό απηύθυναν οι Βουλευτές Λακωνίας, ο Αντιπεριφερειάρχης (Θεματικός) Στερεάς Ελλάδας και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας.
Στη συνέχεια οι Εισηγητές της εκδήλωσης παρουσίασαν τις διαστάσεις του ζητήματος:
Δρ. Θεόφιλος Μασούρας, Καθηγητής Γαλακτοκομίας στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου της Σχολής Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών: «Προϊόντα Γεωγραφικών ενδείξεων, μοχλός ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας», ανέλυσε το θέμα τονίζοντας τη σημασία των Γεωγραφικών ενδείξεων και πώς μέσα από αυτές ένα προϊόν ευεργετείται και διεκδικεί αναγνώριση στη εγχώρια και διεθνή αγορά, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και παραδείγματα προϊόντων ΠΓΕ και ΠΟΠ.
Δρ. Δημήτριος Μπιλάλης, Καθ. Γεωργίας & Βιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών – Διευθυντής Εργαστηρίου Γεωργίας, Διδάκτωρ του ΓΠΑ και Επίτιμος Διδάκτωρ του USAMV Cluj: «“Kalamata Olives” Πρόβλημα, Λύσεις και Λειάνσεις», ανέλυσε το θέμα με έμφαση στην ανάγκη κοινής αποδοχής της ονομασίας “Kalamata Olives” απ’ όλους και κοινής αντιμετώπισής του ως εθνικό προϊόν.
Δρ. Γεώργιος-Θεόδωρος Ντούτσιας Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) – Ειδικότητα Γεωπόνος – Τεχνολόγος Τροφίμων: «“Kalamata Olives”: αίσιο τέλος για όλους!» ανέλυσε το θέμα με έμφαση στην ιστορική αναδρομή της εξαγωγής της ελιάς καλαμών από πολλές περιοχές της Ελλάδας ως “Kalamata olives” παρουσιάζοντας και στατιστικά δεδομένα και λεπτομέρειες που αφορούν το προϊόν, δίνοντας στοιχεία του επίσημου φορέα της επιτραπέζιας ελιάς.
Λίνα Αγγελοπούλου, Δικηγόρος LLM Δημoσίου Δικαίου Νομικής Αθηνών. Πληρεξούσια Δικηγόρος ΠΕΜΕΤΕ, ΔΟΕΠΕΛ Επιμελητηρίων Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας και Φθιώτιδας στην δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την υπόθεση “KALAMATA OLIVES”: «Συνώνυμο “ΚΑΛΑΜΑΤΑ”- Η Νομική Διάσταση», ανέλυσε το θέμα με έμφαση στη δυνατότητα που έχουν όλες οι χώρες του κόσμου να εξάγουν την ελιά καλαμών ως “kalamata olives” ενώ στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν προβλήματα που ήρθαν να επιλύσουν η Υπουργική Απόφαση «Αποστόλου» το 2018 και Γεωργαντά το 2022. Η μόνιμη λύση θα δοθεί μόνο εάν προταχθεί το εθνικό συμφέρον και το κοινό συμφέρον παραγωγών και επιχειρήσεων. Προσέγγισε το θέμα από τη νομική του διάσταση αποσαφηνίζοντας τις νομικές του λεπτομέρειες.
Μετά το πέρας των εισηγήσεων υπήρξε διαλογική συζήτηση με τους συμμετέχοντες οι οποίοι εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται, με ξεκάθαρη έμφαση στην ανάγκη για άμεση λύση του προβλήματος. Παρουσιάστηκαν παραδείγματα προβλημάτων στην εξαγωγική διαδικασία που επιλύθηκαν το 2018 με την Υπουργική Απόφαση «Αποστόλου», προβλήματα που επιλύει και η σε ισχύ απόφαση «Γεωργαντά». Όπως τονίστηκε από όλες τις τοποθετήσεις δεν υπάρχει διάθεση για αντιπαράθεση μεταξύ των εμπλεκομένων αλλά, αντιθέτως, επιζητείται κοινή στρατηγική και εθνικό σχέδιο προώθησης του προϊόντος. Στη βάση αυτή τονίστηκε ως μελανό σημείο της διοργάνωσης η απουσία συμμετοχής εκπροσώπων της Μεσσηνίας, οι οποίοι πρέπει να προσέλθουν σε συζήτηση ώστε να λυθεί από κοινού το φλέγον ζήτημα της προώθησης ενός εθνικού προϊόντος.
Κλείνοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας ευχαρίστησε τους εισηγητές και τους συμμετέχοντες και τόνισε ότι τα Επιμελητήρια ως εκπρόσωποι του επιχειρείν και υποστηρικτές του αναπτυξιακού μοντέλου που θα έχει σαν βάση των πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, θα προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και προσπάθειες για την εξεύρεση μόνιμης λύσης στην προώθηση του εθνικού προϊόντος της ελιάς ποικιλίας καλαμών ως Kalamata olives, απ’ όλες της περιοχές της Ελλάδας όπου καλλιεργείται.
Η εκδήλωση μεταδόθηκε με live streaming από τη Δημοτική Αγορά Λακωνίας και από την σελίδα του Επιμελητηρίου Λακωνίας στο Facebook στην οποία και παραμένει για όποιον ενδιαφέρεται να την παρακολουθήσει.