Την τροπολογία-μπλόκο ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Δεν την ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξε την αποχή – Τι προβλέπει η διάταξη
Με την ευρύτερη πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκε η τροπολογία που ενισχύει το θεσμικό ανάχωμα απέναντι σε κάθε εγκληματική οργάνωση που επιχειρεί να μπει στην Βουλή φορώντας τον μανδύα πολιτικού κόμματος.
Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε αρχικά στρατευμένος υπέρ της προστασίας του κοινοβουλίου από νεοφασιστικά μορφώματα εξέφρασε στην συνέχεια την κάθετη αντίρρηση του με την κυβερνητική ρύθμιση και τελικά αποχώρησε από την ψηφοφορία χωρίς να ψηφίσει.
Στάση που συγκέντρωσε τα πυρά τόσο της πλειοψηφίας όσο και της Χαριλάου Τρικούπη που κατηγόρησαν την αξιωματική αντιπολίτευση οι πρώτοι για κλείσιμο ματιού στην αντισυστημική ψήφο του Κασιδιάρη και οι δεύτεροι για φθηνούς εκλογικούς τακτικισμούς.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταψήφισε για να μην δυσαρεστήσει το ακροατήριό του. Δεν υπερψήφισε για να μην δυσαρεστήσει την αντισυστημική ψήφο που θεωρεί ότι συγκεντρώνει ο Κασιδιάρης. Δεν ψήφισε, σφύριξε αδιάφορα πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα ψαρέψει σε θολά νερά» σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές μετά το πέρας της ψηφοφορίας.
Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται και η τελευταία εικόνα της παρούσας Βουλής καθώς έως την διάλυσή της για την επίσημη προκήρυξη των εκλογών δεν αναμένεται να υπάρξει επεξεργασία άλλου νομοσχεδίου.
Η «μπάλα» στον Άρειο Πάγο
Να σημειωθεί ότι η τροπολογία που εγκρίθηκε με ευρεία πολιτική πλειοψηφία στοχεύει το πολιτικό μόρφωμα του έγκλειστου για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη. Σύμφωνα με την κυβέρνηση η διάταξη διασφαλίζει συνθήκες θεσμικής ασφάλειας ώστε η τελική απόφαση που θα λάβει η Ολομέλεια του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου εντός της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου – όποια και αν είναι αυτή –να μην αμφισβητηθεί από κανένα.
Υπενθυμίζεται ότι με την αρχική κυβερνητική τροπολογία που ψηφίστηκε αρχές Φεβρουαρίου ορίστηκε πως δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών δεν έχουν τα πολιτικά κόμματα των οποίων ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος, ιδρυτικά μέλη έχουν καταδικαστεί έστω και πρωτόδικα σε κάθειρξη για ορισμένα ποινικά κακουργήματα όπως η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ή για αδικήματα με δημοκρατική απαξία. Η πρόσθετη αξία που εισέφερε η ρύθμιση κατέλαβε τις περιπτώσεις εκείνες όπου η ηγεσία του κόμματος είναι εικονική, δηλαδή έχουν τοποθετηθεί «αχυράνθρωποι», αλλά την πραγματική ηγεσία την ασκούν άλλα πρόσωπα που εμπίπτουν στους περιορισμούς, δηλαδή έχουν ποινική καταδίκη.
Με την νέα τροπολογία που ψηφίστηκε το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης ορίστηκε ότι η κρίση για την συνδρομή των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούν οι συνδυασμοί προκειμένου να τους επιτραπεί ή όχι η συμμετοχή στις εθνικές εκλογές δεν θα γίνεται από μια επιτροπή του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου αλλά από την συνολική σύνθεση του τμήματος.
Κλείσιμο
Την ίδια στιγμή πάντως που η Βουλή συζητούσε την τροπολογία οι αρμόδιες αρχές διέταξαν πειθαρχικό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί πώς ο Ηλίας Κασιδιάρης διαρρέει μηνύματά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ είναι έγκλειστος, χωρίς να διαθέτει κινητό ή πρόσβαση στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο βαρυποινίτης καταδικασμένος για την συμμετοχή του στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής φέρεται να ανεβάζει μηνύματά του στο YouTube με τους υποστηρικτές του να επιχαίρουν στα σχόλια, ενώ στέλνει και ειδοποιήσεις μέσω Viber. Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο Ηλίας Κασιδιάρης βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση, ενώ δεν διαθέτει και κινητό τηλέφωνο ή πρόσβαση στο διαδίκτυο προκειμένου να επικοινωνεί με κόσμο εκτός φυλακής. Στο πλαίσιο αυτό, όπως προβλέπεται, τα μόνα επισκεπτήρια που δέχεται ο Ηλίας Κασιδιάρης, είναι δια ζώσης με συγγενείς του και τον δικηγόρο του.
Σφοδρή σύγκρουση Βορίδη – Τσίπρα
Η τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας χαρακτηρίστηκε από την σύγκρουση του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Βορίδης κατηγόρησε ανοικτά τον Αλέξη Τσίπρα ότι υιοθετεί τα επιχειρήματα της υπεράσπισης των φασιστών, με το να καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι κινήθηκε όταν είδε ότι ανεβαίνουν τα ποσοστά του κόμματος που ίδρυσε ο έγκλειστος στον Κορυδαλλό, όπως και με το να κάνει λόγο για αντισυνταγματική ρύθμιση.
«Αυτό είναι το μέτωπο με τον φασισμό; Να υιοθετείς τα επιχειρήματα των φασιστών; Να αναπτύσσεις τον ισχυρισμό ότι η υφιστάμενη διάταξη παραβιάζει το σύνταγμα, δεν το είχατε πει ποτέ. Σήμερα το είπατε. Αυτά είπατε και είναι εξαιρετικά άσχημα. Διότι είναι ένα ζήτημα ποια είναι η βέλτιστη διάταξη και είναι ένα άλλο ζήτημα να υιοθετείτε την επιχειρηματολογία των άλλων. Μάλιστα το πήγατε ένα βήμα παραπάνω και μας είπατε ότι ενδέχεται να καταδικαστούμε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ε, λοιπόν, τι να πω. Ακόμα και ίδιοι δεν το έχουν πάει τόσο μακριά. Γιατί το κάνατε; Για να δικαιολογήσετε ότι δεν θα ψηφίσετε την διάταξη;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.
Νωρίτερα, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης είχε χρησιμοποιήσει βαρείς χαρακτηρισμούς για την κυβέρνηση, επιχειρώντας έναν απολογισμό της 4ετίας: «Οδηγήσατε τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια παντού», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση κορόιδεψε τους συνταξιούχους με τα αναδρομικά, αφού τα έδωσε μόνον για τις κύριες και όχι για τις επικουρικές συντάξεις. Ανέφερε δε ότι «μια κυβέρνηση με κορμό την ΝΔ και πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή ακόμα χειρότερα με αυτοδύναμο τον Μητσοτάκη είναι μια κυβέρνηση που θα γκρεμίσει ότι έχει μείνει όρθιο».
protothema.gr