Υπό το βάρος της έκρηξης των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού και έχοντας στη διάθεσή της τα νέα δεδομένα του επιδημιολογικού χάρτη, συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να αποτιμήσει το μέγεθος της διασποράς.
Τα νέα δεν είναι καλά, καθώς εκτός την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπου το επιδημιολογικό φορτίο μεγαλώνει επικίνδυνα, καταγράφεται πλέον πολύ μεγάλη διασπορά σε νησιά με υψηλή κινητικότητα λόγω καλοκαιριού, όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Σαντορίνη και η Ίος. Η Κρήτη, και ειδικά το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, εξακολουθούν να παραμένουν στο «κόκκινο».
Οι λοιμωξιολόγοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του thetoc, θα ζητήσουν αυστηροποίηση των ελέγχων, κάνοντας για ακόμη μια φορά έκκληση για τον εμβολιασμό τόσο των νέων, που λόγω κινητικότητας συμβάλλουν στη διασπορά, αλλά και στις ηλικίες άνω των 50 ετών, όπου τα ποσοστά των εμβολιασμών δεν είναι τα επιθυμητά.
Νέα μέτρα δεν είναι επί του παρόντος στο προσκήνιο, καθώς το ζητούμενο είναι να αυξηθεί ο αριθμός των ραντεβού και να πλησιάσουμε στο στόχο της ανοσίας του 80% μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς, ενώ η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων καταγράφεται σε ηλικίες κάτω των 30 ετών, άρχισαν σταδιακά να καταγράφονται κρούσματα και σε μεγαλύτερες ηλικίες και να υπάρχει ενδοοικογενεική μετάδοση και μετάδοση σε εργασιακούς χώρους, μια εξέλιξη που εντείνει την ανησυχία για την πορεία της πανδημίας.
Παράλληλα, υπάρχει άνοδος και στον δείκτη θετικότητας. Στα συγκεντρωτικά στοιχεία για την εβδομάδα 5-11 Ιουλίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 3,15% σε σύνολο 420.424 εργαστηριακών ελέγχων, πλησιάζοντας τα όριο του συναγερμού του 4%.
Επίσης, την εβδομάδα που πέρασε, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 1.081 κρούσματα, από 442, καταγράφοντας αύξηση 144,6% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το 57% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική και το 3% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.
Ο μέσος όρος των συνολικών ημερησίων τεστ διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 43.958, από 34.291 την προηγούμενη εβδομάδα, εμφανίζοντας αύξηση κατά 28,2%. Διενεργήθηκαν κατά μέσο όρο 10.872 ημερήσια PCR τεστ και 33.087 ημερήσια rapid Ag τεστ (σύνολο εβδομαδιαίων τεστ 307.709). Επιπλέον, στο διάστημα 1 – 7 Ιουλίου διενεργήθηκαν 1.391.873 αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι, από 2.934.297 στο προηγούμενο 7ήμερο.