Έκρηξη στη Βηρυτό: Μεγάλος αριθμός εγκλωβισμένων στα χαλάσματα των κτιρίων στο λιμάνι της Βηρυτού- Αγνοούνται και πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο από την πρώτη έκρηξη -Εικόνες Αποκάλυψης στην πρωτεύουσα του Λιβάνου – Παγκόσμιο σοκ.
Πάνω σε μία βόμβα εξαιρετικά μεγάλης ισχύος, όπως αποδείχθηκε με τον πλέον δραματικό τρότπο, βρισκόταν για διάστημα τουλάχιστον έξι χρόνων το λιμάνι της Βηρυτού και όλες οι υπηρεσίες που στέγαζε.
Η τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου, η οποία προήλθε από 2.750 τόνους αποθηκευμένου νιτρικού αμμωνίου, ισοπέδωσε μία πολύ μεγάλη περιοχή και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων (πάνω από 4.000 κατά την τελευταία καταγραφή), ενώ στα συντρίμμια των κτιρίων βρίσκονται εγκλωβισμένοι και σε άγνωστη κατάσταση, πάρα πολλοί πολίτες, αλλά και μέλη του πυροσβεστικού σώματος, τα οποία είχαν σπεύσει από την πρώτη κιόλας έκρηξη.
Όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, οι τεράστιες αυτές ποσότητες του νιτρικού αμμωνίου, οι οποίες προκάλεσαν την έκρηξη και την τραγωδία στο λιμάνι της Βηρυτού, ήταν αποθηκευμένες για τουλάχιστον έξι χρόνια, διάστημα κατά το οποίο κινδύνευαν όσοι εργάζονταν ή κατοικούσαν στην ευρύτερη περιοχή.
«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης», στηλίτευσε ο Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας, που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες βράδυ.
Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών. «Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει» για την πολύνεκρη καταστροφή», δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.
Το Ανώτερο Συμβούλιο Άμυνας «συνέστησε» στην κυβέρνηση να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για δύο εβδομάδες στην πόλη της Βηρυτού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ανατεθεί σε επιτροπή ανώτατων αξιωματικών του στρατού να χειριστεί όλα τα ζητήματα «ασφαλείας» στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας.
Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως αργότερα σήμερα.
Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Χαμάντ Χασάν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς: «Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι αυτή τη στιγμή. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους και είναι δύσκολη η αναζήτηση αυτή μέσα στη νύχτα διότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Αντιμετωπίζουμε αληθινή καταστροφή και χρειαζόμαστε χρόνο για να αποτιμήσουμε την έκταση των ζημιών».
Το σενάριο της τρομοκρατίας απομακρύνθηκε από το προσκήνιο, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου ξεκαθάρισε ότι το τραγικό περιστατικό προκλήθηκε από νιτρικό αμμώνιο ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Λιβάνου υπογράμμισε ότι οι ισχυρές εκρήξεις οφείλονται σε εκρηκτικές ύλες που είχαν κατασχεθεί και φυλάσσονταν εδώ και χρόνια σε αποθήκη.
Τι ανέφερε ο Πρόεδρος των Ελλήνων στο Λίβανο
Ο πρόεδρος των Ελλήνων στο Λίβανο τονίζει στο ethnos.gr πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς μεταξύ των 5.000 Ελλήνων της κοινότητας.
Εικόνες βγαλμένες από την Αποκάλυψη αντικρίζουν οι Λιβανέζοι στη Βηρυτό μετά την τεράστια έκρηξη που εξαφάνισε από προσώπου γης το λιμάνι και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Παναγιώτη Ανδριώτη στο ethnos.gr. Ακόμα και σήμερα είναι σοκαρισμένος από την έκρηξη, ενώ μέχρι τις 9.30 το πρωί της Τετάρτης έκανε καταμέτρηση των ζημιών της ελληνικής παροικίας που μετράει περίπου 5.000 μέλη. «Μέχρι στιγμής δεν έχω αναφορά πως μεταξύ των θυμάτων βρίσκεται κάποιος Έλληνας. Δυστυχώς όμως μεταξύ των νεκρών βρίσκεται μία Λιβανέζα σύζυγος ενός Έλληνα. Τραυματίστηκε βαριά και σήμερα υπέκυψε στα τραύματα της», είπε στο ethnos.gr ο Παναγιώτης Ανδριώτης.
«Ήταν σαν τη Χιροσίμα»
Με το πρώτο φως της ημέρας πήγε στο μέρος όπου βρίσκονταν το λιμάνι της Βηρυτού: «Το λιμάνι της Βηρυτού δεν υπάρχει πλέον. Δε μπορώ να σας το περιγράψω. Διαλύθηκαν τα πάντα και σε μία μεγάλη περιοχή δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Εξαϋλώθηκαν τα πάντα. Ηταν τόσο μεγάλο το ωστικό κύμα που συγκλονίστηκαν όλα συθέμελα. Εσπασαν τζάμια και διαλύθηκαν κατασκευές και γενικά καταστράφηκαν τα πάντα σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Νιώσαμε πως ζούμε νέα Χιροσίμα. Ακόμα και τώρα υπάρχει πανικός, συγγενείς αναζητούν τα πρόσωπα τους, ψάχνουν στα χαλάσματα, υπάρχουν αγνοούμενοι και πάνω από 3.000 τραυματίες».
Η σύμπτωση που έσωσε χιλιάδες ανθρώπους
Ακόμα και ο ίδιος έχασε την επιχείρησή του αλλά σημασία έχει που είναι καλά στην υγεία του και μακαρίζει την τύχη του που η έκρηξη έγινε το απόγευμα και όχι το πρωί διότι διαφορετικά τα θύματα θα ήταν πολλαπλάσια: «Η τύχη στην ατυχία μας είναι πως η έκρηξη έγινε το απόγευμα όπου όλες οι υπηρεσίες αλλά και οι εργάτες είχαν ολοκληρώσει τις εργασίες τους. Διαφορετικά θα είχαμε εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες νεκρούς. Προσωπικά έχασα και την επιχείρηση μου. Πήγα πριν από λίγο και δεν έχει μείνει τίποτα από τις αποθήκες και τα προϊόντα που υπήρχαν μέσα. Αυτή την ώρα όμως μετράμε ζωές. “Αύριο” θα δούμε τι θα κάνουμε».
Πηγή: protothema.gr – ethnos.gr