Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος ειδικός κίνδυνος που να συνδέεται με την ηλικία για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).
Οι ειδικοί που ερευνούν για ενδεχόμενη σχέση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού με θρόμβους στο αίμα δεν έχουν βρει παράγοντες ειδικού κινδύνου, περιλαμβανομένης της ηλικίας, αλλά συνεχίζουν τις αναλύσεις τους, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).
Ο EMA διευκρίνισε ωστόσο πως η επιτροπή του για την ασφάλεια των σκευασμάτων αναμένεται να δημοσιοποιήσει “επικαιροποιημένες συστάσεις” για το εμβόλιο μετά τη μηνιαία σύσκεψή της που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Χθες, Τρίτη, η Γερμανία, όπως και άλλες χώρες, απαγόρευσε τη χρήση του προϊόντος για τις πιο νεαρές ηλικίες μετά την καταγραφή ορισμένων περιπτώσεων με προβλήματα θρόμβων, παρά τις διαβεβαιώσεις του EMA ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές.
«Προς το παρόν, οι εξετάσεις δεν έχουν ταυτοποιήσει παράγοντες ειδικού κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο ή ένα ιατρικό ιστορικό που περιλαμβάνει προβλήματα θρόμβων για αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις», που καταγράφηκαν για επιπλοκές σε ανθρώπους, οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο EMA.
«Καμία αιτιώδης σχέση με το εμβόλιο δεν έχει αποδειχθεί, αλλά είναι ενδεχόμενη και περαιτέρω αναλύσεις συνεχίζονται», προστίθεται στην ανακοίνωση του EMA.
Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή επανέλαβε την απόφασή της που είχε διατυπώσει στις 18 Μαρτίου: «Τα οφέλη του στην προστασία των ανθρώπων από την Covid-19, με τους κινδύνους που σχετίζονται με θάνατο και νοσηλεία, υπερτερούν ενδεχόμενων κινδύνων».
Ο ΕΜΑ ερευνά 62 περιπτώσεις θρομβοεμβολών που έχουν αναφερθεί σε όλον τον κόσμο
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ερευνά 62 περιπτώσεις θρομβοεμβολών που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως και οδήγησαν ορισμένες χώρες να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca, ανακοίνωσε η επικεφαλής του ΕΜΑ, Έμερ Κουκ.
Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται 44 περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, από τα συνολικά 9,2 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο.
Η Κουκ διευκρίνισε όμως ότι στον συνολικό αριθμό που ανέφερε ο ΕΜΑ δεν περιλαμβάνονται όλες οι περιπτώσεις αυτής της σπάνιας πάθησης, της θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), που έχουν καταγραφεί στη Γερμανία.
Πηγή: gazzetta.gr