Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εξέδωσε επικαιροποιημένες οδηγίες οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις διαθέσιμες πληροφορίες κατά τη στιγμή της δημοσίευσης και ενδέχεται να αλλάξουν, εκ νέου, ανάλογα με τα τρέχοντα κάθε φορά επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διασποράς του SARS-CoV-2, αυξάνοντας την ικανότητα ελέγχου σε διεθνές επίπεδο, και συγκεντρώνοντας στοιχεία σχετικά με την αποβολή του ιού και τη μολυσματικότητα του, υπάρχει ανάγκη επικαιροποίησης των οδηγιών για τον τερματισμό της απομόνωσης ατόμων με COVID-19. Μετά από απόφαση της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, επικαιροποιήθηκαν τα πρωτόκολλα για τη λήξη της απομόνωσης, της καραντίνας καθώς και για την επιστροφή στην εργασία, τα οποία έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή από τον ΕΟΔΥ.
Οι νέες οδηγίες για την καραντίνα έχουν βασιστεί στις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων – ECDC και ενσωματώνονται πλέον και στα μέτρα της χώρας μας. Με βάση τις επικαιροποιημένες οδηγίες που ισχύουν πια και στη χώρα μας, ορίσθηκαν νέα κριτήρια λήξης καραντίνας και απομόνωσης επαφών και κρουσμάτων από κορωνοϊό. Όπως αναφέρεται στα νέα πρωτόκολλα, σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τη λήξη της απομόνωσης των κρουσμάτων COVID-19 είναι:
η υφιστάμενη κατάσταση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης,
η δυνατότητα για διενέργεια εργαστηριακών διαγνωστικών ελέγχων και
η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Οι ασθενείς με κορωνοϊό μπορούν να βγουν από την απομόνωση βάσει κριτηρίων που λαμβάνουν υπόψη τα ακόλουθα:
την κλινική βελτίωση των συμπτωμάτων,
τον χρόνο από την έναρξη των συμπτωμάτων,
τη σοβαρότητα της νόσου,
την ανοσολογική κατάσταση του ασθενή και
την ένδειξη κάθαρσης του ιού (ιϊκού RNA) από τις εκκρίσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.
Τι ισχύει για τους ασθενείς με ελαφριά συμπτώματα και τι για εκείνους με σοβαρή νόσηση;
Ασθενής με ήπια νόσο: Αυτό αφορά στην πλειονότητα των κρουσμάτων COVID19. Σε αυτές τις περιπτώσεις βασικό κριτήριο άρσης της απομόνωσης είναι η πλήρη ύφεση του πυρετού και η βελτίωση των κλινικών συμπτωμάτων κυρίως από το αναπνευστικό σύστημα. Η συμπλήρωση 10 ημερών απομόνωσης και 3 ημερών απυρεξίας και ύφεσης και των υπόλοιπων κλινικών συμπτωμάτων εκτός του πυρετού μειώνει κατά πολύ την πιθανότητα μετάδοσης του ιού.
Ασθενής με σοβαρή νόσηση: Σχετίζεται με την περίπτωση που πρέπει να εξέλθει από το νοσοκομείο πριν από την εκπλήρωση των κριτηρίων λήξης της απομόνωσής του και χωρίς αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου (SARS-CoV-2 RT-PCR) θα πρέπει να απομονωθεί στο σπίτι ή σε ασφαλές μέρος για τουλάχιστον 14 έως και 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και βάσει εκτίμησης κινδύνου ανά περίπτωση.
Όσο για την επαναφορά θετικού κρούσματος στην εργασία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η παρουσία ανοσοκαταστολής, η συχνότητα επαφής του κρούσματος με ευπαθή άτομα για σοβαρή νόσηση από COVID-19, καθώς και το εάν η εργασία του σχετίζεται με χώρους που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο μετάδοσης και δημιουργία συρροών (π.χ. κλειστές δομές, μονάδες χρονίων πασχόντων, φυλακές ή εγκαταστάσεις φιλοξενίας μεταναστών / προσφύγων).
Πηγή: e-dimosio.gr