Υπέρογκα και εξωφρενικά ποσά που υπερβαίνουν ακόμη και το ένα εκατομμύριο ευρώ, δήλωσαν ότι έδωσαν σε μισθωτούς τους ως… Δώρο Πάσχα εν μέσω καραντίνας δεκάδες εργοδότες. Τα ποσά αυτά δηλώθηκαν στο σύστημα «Εργάνη» με την διαδικασία που προβλέφθηκε φέτος εκτάκτως, ώστε οι εργοδότες να λάβουν πίσω από το κράτος το τμήμα του Δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί στις ημέρες κατά τις οποίες οι μισθωτοί εργαζόμενοι τελούσαν σε αναστολή.
Την αποκάλυψη για τα απίθανα ποσά που δηλώθηκαν από μερίδα εργοδοτών έκανε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης. «Διαπιστώσαμε ακραίες περιπτώσεις. Πολλοί εργοδότες ζήτησαν από το κράτος να πληρωθούν ποσά που έφταναν μέχρι και 1,7 εκατ. ευρώ, για δώρο Πάσχα εργαζομένων. Έχω ολόκληρο φάκελο με επιχειρήσεις που ζητάνε, όχι το ίδιο ποσό, διαφορετικά, αυξημένα ποσά, πιστεύοντας ίσως ότι δεν θα ελεγχθούν», τόνισε ο κ. Βρούτσης.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ethnos.gr δεν είναι ούτε μια, ούτε δυο οι επιχειρήσεις που προσπάθησαν να αποσπάσουν από το κράτος αστρονομικά ποσά για το Δώρο Πάσχα ενός μισθωτού. Αναλυτικά 4 επιχειρήσεις ζήτησαν ποσά πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ για έναν εργαζόμενό τους ενώ 11 επιχειρήσεις δήλωσαν ποσά πάνω από 500.000 ευρώ. Ειδικότερα εντοπίστηκαν οι εξής περιπτώσεις:
Ατομική επιχείρηση ζήτησε 1.742.280,42 ευρώ για έναν εργαζόμενό της με δηλωμένο στην «Εργάνη» μισθό 1.153 ευρώ
Ατομική επιχείρηση ζήτησε 1.471.959,70 ευρώ για εργαζόμενό της με δηλωμένο στην «Εργάνη» μισθό 979 ευρώ
Επιχείρηση ζήτησε 1.119.845,42 ευρώ για εργαζόμενό της με δηλωμένο στην «Εργάνη» μισθό 979 ευρώ
Επιχείρηση ζήτησε 1.031.235,12 ευρώ για εργαζόμενό της με δηλωμένο στην «Εργάνη» μισθό 572 ευρώ.
Πέραν αυτών των 4 εταιρειών που δήλωσαν ποσά πάνω από ένα εκατομμύριο, υπήρξαν συνολικά 11 επιχειρήσεις που δήλωσαν ποσά πάνω από 500.000 ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται πως:
Επιχείρηση ζήτησε 953.144 ευρώ για εργαζόμενο με μισθό 732 ευρώ
Επιχείρηση ζήτησε 912.837 ευρώ για εργαζόμενο με μισθό 569 ευρώ.
Συνολικά, οι επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει «φουσκωμένα» ποσά εκτιμώνται σε περίπου 100, αν και οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις συνεχίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Βρούτσης: 1,8 εκατ. ευρώ ζήτησε επιχείρηση για δώρο Πάσχα εργαζόμενου με 1.159 ευρώ
Βρούτσης: 1,8 εκατ. ευρώ ζήτησε επιχείρηση για δώρο Πάσχα εργαζόμενου με 1.159 ευρώ
Ο υπουργός Εργασίας είπε πως η ανάγκη διπλών και τριπλών ελέγχων ευθύνεται για την καθυστέρηση της εξόφλησης των ποσών που οφείλονται από το κράτος στους εργοδότες για το Δώρο Πάσχα. Όπως ο ίδιος ανακοίνωσε η καταβολή των ποσών θα πραγματοποιηθεί προς τις επιχειρήσεις έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται πως οι εργοδότες όφειλαν να καταβάλλουν ολόκληρο το Δώρο Πάσχα στους μισθωτούς τους έως τις 30 Ιουνίου. Στη συνέχεια, υπέβαλλαν ειδικό έντυπο υπεύθυνης δήλωσης για το επίδομα εορτών Πάσχα στην «Εργάνη», ώστε να λάβουν από το κράτος τα ποσά που αναλογούν στο τμήμα του Δώρου που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στο ειδικό αυτό έντυπο εκτός από τα στοιχεία της επιχείρησης και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού, οι επιχειρηματίες – εργοδότες όφειλαν να δηλώσουν τα στοιχεία των εργαζομένων τους καθώς και το ποσό του Δώρου Πάσχα (μικτές αποδοχές εργαζομένου και αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές και κρατήσεις) που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης.
Αντίστοιχα, οι εργοδότες υπέβαλλαν διακριτή Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) για το Δώρο Πάσχα καταχωρίζοντας τα ποσά του επιδόματος που βαρύνουν τον εργοδότη στον κωδικό τύπου αποδοχών 03 και τα ποσά του επιδόματος εορτών που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό στην ίδια Α.Π.Δ. σε κωδικό ειδικού τύπου αποδοχών.
Πηγή: ethnos.gr