Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση προκειμένου να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί στους μαθητές, καθώς η τάση μπορεί να είναι αυξητική το τελευταίο διάστημα, κάτι που αποτυπώνεται στους αριθμούς των ραντεβού που έχουν κλειστεί, αλλά τα ποσοστά εξακολουθούν να είναι ιδιαιτέρως χαμηλά και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Το γεγονός αυτό προβληματίζει έντονα το Μαξίμου και ο πρωθυπουργός αναμένεται το πρωί να πραγματοποιήσει σύσκεψη στην οποία θα μετέχουν και καθηγητές παιδιατρικής με στόχο την αύξηση των εμβολιασμών στα σχολεία. Παράλληλα, θα αποφασιστεί η πραγματοποίηση στοχευμένων δράσεων ενημέρωσης σε γονείς και τα παιδιά για την ασφάλεια του εμβολίου.
Η ανησυχία που επικρατεί για ενδεχόμενη μετάδοση της νόσου στους νέους εξέφρασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζητώντας την συνεργασία των εκπαιδευτικών και των γονιών των μαθητών. “Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των φοιτητών στο κάλεσμα για εμβολιασμό βαίνει αυξανόμενη. Αλλά χρειάζεται να ενταθεί”, είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου.
Οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με ιδιαίτερη ταχύτητα στους νέους, η πλειοψηφία των οποίων δεν έχει εμβολιαστεί . “Από την καταγραφή των κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ, παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία”, τόνισε η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Εμβολιασμοί: 20% στα λύκεια – 9,6% στα γυμνάσια
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών, δηλαδή τους μαθητές του λυκείου έχει εμβολιαστεί μέχρι στιγμής το 20%, περίπου 74.000 παιδιά. Το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί και να φτάσει το 23,1% με βάση των ραντεβού που έχουν ήδη κλειστεί στα εμβολιαστικά κέντρα.
Χαμηλότερη είναι η προσέλευση στις ηλικίες 12 -14 ετών, καθώς μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί το 9,6% περίπου 36.500 μαθητές του γυμνασίου και σε αυτή την περίπτωση η τάση που υπάρχει είναι αυξητική καθώς με βάση τα ραντεβού το ποσοστό θα ανέβει στο 11,5%.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως για τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία η πλατφόρμα άνοιξε στις 30 Ιουλίου, ενώ μεσολάβησαν και οι καλοκαιρινές διακοπές, γι’ αυτό τον λόγο οι ειδικοί εκτιμούν πως η συμμετοχή τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί σημαντικά. Στην κυβέρνηση πάντως τονίζουν κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους μαθητές, όπως επίσης δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να εμβολιαστούν παιδιά κάτω των 12 ετών.
Καλύτερη είναι εικόνα για τους νέους ηλικίας 18-24 για τους οποίους δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονιών όπως συμβαίνει στις μικρότερες ηλικίες. Το ποσοστό των εμβολιασμένων έχει φτάσει το 45,4% ενώ σύμφωνα με τον αριθμό των κλεισμένων ραντεβού αναμένεται να ξεπεράσει το 47%.
Στοίχημα της κυβέρνησης η δια ζώσης εκπαίδευση
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην επαναληφθούν τα όσα συνέβησαν την πέρυσι με τα σχολεία να ανοίγουν μόνο για δύο μήνες. “Η πρόθεσή μας, η βούλησή μας, η προσπάθειά μας θα είναι η δια ζώσης εκπαίδευση να ξεκινήσει από την αρχή και να τελειώσει με το τέλος της σχολικής χρονιάς στα σχολεία και της ακαδημαϊκής χρονιάς στα Πανεπιστήμια”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η κατάσταση λίγα 24ωρα πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, δείχνει να είναι καλύτερη καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας μόλις το 10% των εκπαιδευτικών παραμένει ανεμβολίαστο. Παράλληλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά, καθώς οι ανεμβολίαστοι δάσκαλοι και καθηγητές θα πρέπει να υποβάλλονται με δικά τους έξοδα σε δύο rapid ή μοριακά τεστ την εβδομάδα, ενώ οι μαθητές σε δύο self – test.
Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική όπως σε κάθε αίθουσα θα πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό. Επίσης το μέγεθος της διασποράς της νόσου σε ένα τμήμα θα είναι εκείνο που θα καθορίζει την αναστολή της λειτουργίας του.
Πηγή: TheToc