Πρώτη εργάσιμη ημέρα σήμερα της νέας καραντίνας με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να βρίσκονται ήδη σε αναστολή σύμβασης περιμένοντας το επίδομα των 800 ευρώ ή σε υποχρεωτική τηλεργασία.
Για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες το δεύτερο πανελλαδικό lockdown λόγω κορωνοϊού επιβάλλει τους δικούς του κανόνες στην εργασία με τρία βασικά μέτρα να είναι σε παράλληλη εφαρμογή επηρεάζοντας το εισόδημα, τα ωράρια, τις μετακινήσεις και την απασχόληση τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου εργαζομένων:
- Πρόγραμμα «Συν-Εργασία» με μείωση ωραρίου και μισθού
- Τηλεργασία, υποχρεωτική ή προαιρετική
- Αναστολή σύμβασης εργασίας και αποζημίωση ειδικού σκοπού για εργαζόμενους επιχειρήσεων κλειστών με κρατική εντολή ή πληττόμενων βάσει ΚΑΔ.
Ειδικά σε αυτή την καραντίνα και οι ανοιχτές, αλλά πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ, που βάζουν σε αναστολή μισθωτούς τους, αναμένεται να ακολουθήσουν τις ημερομηνίες των τοπικών ή του εθνικού lockdown. Αυτό σημαίνει πως οι ανοιχτές επιχειρήσεις που θα θεωρηθούν πληττόμενες βάσει της διευρυμένης λίστας ΚΑΔ του Απριλίου δεν θα δηλώνουν πιθανότατα αναστολές από 1η Νοεμβρίου αλλά:
- Στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες κλπ. θα μπορούν να δηλώνουν σε αναστολή εργαζόμενούς τους από 3 Νοεμβρίου.
- Στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου το lockdown επιβλήθηκε από το περασμένο Σάββατο, θα μπορούν να δηλώνουν σε αναστολή εργαζόμενούς τους από 7 Νοεμβρίου κ.ο.κ.
Συνεπώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Φώσκολου στο ethnos.gr, αυτοί που θα μπορούν να δηλωθούν σε αναστολή από 1η Νοεμβρίου, ώστε να λάβουν τον Δεκέμβρη ολόκληρο το 800άρι είναι κατά κύριο λόγο οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή και τον Οκτώβριο δηλαδή:
- Εργαζόμενοι σε επισιτισμό, τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό, αθλητισμό
- Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
- Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις με αναστολή λειτουργίας ήδη από τον Οκτώβριο και ειδικότερα στην Κοζάνη από 16/10 και στην Καστοριά από 23/10.
- Εργαζόμενοι Επιχειρήσεων Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ), που έχουν τοποθετηθεί σε έμμεσο εργοδότη ο οποίος εμπίπτει σε πληττόμενο ΚΑΔ για τον Οκτώβριο.
Καθώς το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού επελαύνει σε όλη την χώρα ένα πλέγμα μέτρων μπαίνει σταδιακά σε εφαρμογή για εργαζόμενους και ανέργους. Κυρίαρχο μέτρο της δεύτερης καραντίνας, όπως συνέβη και την άνοιξη, είναι οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, που απλώνονται οριζόντια σε εκατοντάδες κλειστούς ή πληττόμενους κλάδους βάσει ΚΑΔ και συνοδεύονται από αποζημίωση ειδικού σκοπού, υπολογιζόμενη αναλογικά επί του ποσού των 800 ευρώ για 30 ημέρες. Το μέτρο καλύπτει όλους τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογιστεί αναλογικά με βάση τις ημερολογιακές ημέρες της αναστολής και με ποσό αναφοράς τα 26,66 ευρώ ανά ημέρα:
- Εργαζόμενοι σε Περιφερειακές Ενότητες– π.χ. στη Θεσσαλονίκη – των οποίων η σύμβαση έχει τεθεί υποχρεωτικά σε αναστολή βάσει ΚΑΔ από 3 Νοεμβρίου μπαίνουν σε αναστολή για 28 ημέρες, από 3 έως 30 Νοεμβρίου. Για παράδειγμα : Εργαζόμενος σε κλειστή επιχείρηση βάσει ΚΑΔ στη Θεσσαλονίκη τίθεται σε αναστολή από 3.11 και θα λάβει 747 ευρώ.
- Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τίθεται υποχρεωτικά σε αναστολή βάσει ΚΑΔ από 7 Νοεμβρίου τίθενται σε αναστολή για 24 ημέρες. Για παράδειγμα : Εργαζόμενος σε κλειστή επιχείρηση με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ τίθεται σε αναστολή από 7.11. Θα λάβει 640 ευρώ ειδική αποζημίωση.
- Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τίθεται υποχρεωτικά σε αναστολή από άλλη ημερομηνία, για παράδειγμα σήμερα Δευτέρα 9 Νοεμβρίου. Για παράδειγμα : Εργαζόμενος σε κομμωτήριο/κουρείο/κέντρο αισθητικής τίθεται σε αναστολή από 9.11 και θα λάβει 587 ευρώ για 22 ήμερες αναστολής.
- Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή από τον εργοδότη για μέρος ή για ολόκληρο τον μήνα σε επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές αλλά χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες για το Νοέμβριο και βάσει της γενικευμένης λίστας ΚΑΔ του Απριλίου. Οι αναστολές των εργαζομένων σε ανοιχτές – πληττόμενες επιχειρήσεις ακολουθούν τις ημερομηνίες των τοπικών και του εθνικού lockdown. Δηλαδή στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι ανοικτών – πληττόμενων επιχειρήσεων μπαίνουν σε αναστολή από 3/11, ενώ στην Αθήνα ή άλλου από 7/11. Οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, επισιτισμό, αθλητισμό, μεταφορές, πολιτισμό που ήταν σε αναστολή και τον Οκτώβριο μπορούν να μπουν σε αναστολή από 1/11.
Για τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου και μέχρι το τοπικό ή εθνικό lockdown, ο εργοδότης πρέπει να καταβάλλει στον εργαζόμενο τον μισθό και να καλύψει τις εισφορές που αναλογούν στις ημέρες του μήνα κατά τις οποίες εργάστηκε. Αντιθέτως από την στιγμή που αναστέλλεται η λειτουργία μια επιχείρησης με κρατική εντολή ενεργοποιείται η αναστολή σύμβασης εργασίας και το κράτος αναλαμβάνει την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών στο ύψος του ονομαστικού μισθού των εργαζομένων. Κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις απαγορεύεται να προβούν σε απολύσεις κι αν τις πραγματοποιήσουν αυτές είναι άκυρες. Ειδικά για τις πληττόμενες ισχύει και η ρήτρα διατήρησης του υφιστάμενου αριθμού εργαζομένων για ένα μήνα μετά την ενεργοποίηση των αναστολών.
Οι δηλώσεις των αναστολών Νοεμβρίου ξεκινούν στο σύστημα «Εργάνη» από εργοδότες και εργαζόμενους την ερχόμενη Κυριακή 15/11 και θα διαρκέσουν έως και 24/11. Οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων βάσει ΚΑΔ θα πραγματοποιηθούν από 27/11/2020 έως και 3/12/2020. Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι πληττόμενων επιχειρήσεων βάσει ΚΑΔ θα υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις από 15/11/2020 έως και 7/12/2020. Οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους σε πληττόμενες επιχειρήσεις θα πραγματοποιηθούν σταδιακά από τις 7/12 και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται έως και 16 Νοεμβρίου, οι δηλώσεις των αναστολών Οκτωβρίου από:
- εργαζόμενους σε επισιτισμό, τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό, αθλητισμό και κάθε άλλο πληττόμενο κλάδο βάσει ΚΑΔ
- εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
- επιχειρήσεις με αναστολή λειτουργίας ήδη από τον Οκτώβριο και ειδικότερα στην Κοζάνη από 16/10 και στην Καστοριά από 23/10.
- εργαζόμενους Επιχειρήσεων Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ), που έχουν τοποθετηθεί σε έμμεσο εργοδότη ο οποίος εμπίπτει σε πληττόμενο ΚΑΔ.
Οι πληρωμές των ειδικών αποζημιώσεων Οκτωβρίου αναμένονται στο τρίτο 10ήμερο του Νοεμβρίου, σχεδόν ταυτόχρονα αυτή τη φορά με τις πληρωμές των αναστολών Νοεμβρίου.
Παράλληλα με τις αναστολές συμβάσεων, «τρέχει» και το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας για το 50% των εργαζομένων, που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση πανεθνικά. Όλες οι λειτουργούσες επιχειρήσεις ανά την επικράτεια, ανεξάρτητα αν είναι πληττόμενες ή όχι υποχρεούνται να θέσουν το 50% των εργαζομένων τους σε τηλεργασία εφόσον η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Η τηλεργασία προδηλώνεται στο «Εργάνη» με το έντυπο 4.1, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επισύρεται κύρωση 3.000 ευρώ στην επιχείρηση. Για παράδειγμα : σε ασφαλιστική εταιρεία απασχολούνται 50 υπάλληλοι γραφείου και 20 τεχνίτες. Η εταιρεία υποχρεούται να θέσει σε τηλεργασία τους 25 υπαλλήλους γραφείου όχι όμως και τους τεχνίτες. Ο υπολογισμός του 50% γίνεται επί του αριθμού των εργαζομένων οι οποίοι μπορούν να παρέχουν την εργασίας τους εξ αποστάσεως.
Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη είναι μέχρι 25 Νοεμβρίου οι υποβολές μονομερών δηλώσεων στο σύστημα «Εργάνη» από καλλιτέχνες και ξεναγούς για την ειδική αποζημίωση του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου. Έως 25 Νοεμβρίου υποβάλλονται και οι υπεύθυνες δηλώσεις – αιτήσεις από εργαζόμενους καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που γράφτηκαν έως 20/10 στην πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr.
Έως 24 Νοεμβρίου υποβάλλονται οι δηλώσεις της Β Φάσης Οκτωβρίου για το Μηχανισμό «Συν – Εργασία», ενώ οι δηλώσεις της Α Φάσης Νοεμβρίου υποβάλλονται έως 30 Νοεμβρίου.
Όσον αφορά στους ανέργους, χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, που ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς, εγγεγραμμένης ανεργίας τον Μάρτιο του 2020. Το μέτρο αφορά περίπου 130.000 μακροχρόνια άνεργους. Ταυτόχρονα, επεκτείνεται κατά 2 μήνες η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όσους ανέργους η επιδότηση ανεργίας τους έληξε τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.